Maandag 15/08/2022

Theaterrecensie

'Het bezoek': een fortuin in ruil voor een lijk

'Het bezoek' van de Roovers Beeld Stef Stessel
'Het bezoek' van de RooversBeeld Stef Stessel

Wat weegt het zwaarst: bittere armoede of gewetensnood? In Het bezoek graven de Roovers naar onze dubbele moraal.

Jan Dertaelen

Wanneer multimiljardair Klara Zachanassian na vele jaren en lange omzwervingen terugkeert naar het kleurloze stadje van haar jeugd, zet dat de hele gemeenschap in rep en roer. Klara's fortuin is de laatste hoop voor de verpauperde stad waarin iedereen leeft van een uitkering. Zich goed bewust van haar macht plaatst ze de bevolking voor een moreel dilemma. Ze is bereid een enorme smak geld te doneren, maar enkel in ruil voor de liquidatie van haar jeugdliefde Alfred die haar ooit zwanger en wel heeft laten zitten.

De Zwitserse schrijver Friedrich Dürrenmatt (1921 - 1990) schreef met Der Besuch der alten Dame (1956) een ingenieuze tragikomedie die venijnige vragen stelt over gerechtigheid en schuld. Hoe eenvoudig gewetensbezwaren omzeild kunnen worden als dat enigszins nodig is. Hoe de wetten gedicteerd worden door geld en morele overwegingen daarbij altijd het loodje leggen. En hoe het aanvaarden of verwerpen van schuldgevoelens een actieve keuze is.

'Het bezoek' Beeld Stef Stessel
'Het bezoek'Beeld Stef Stessel

Bovenal is Het bezoek een satirische kritiek op onze moderne maatschappij die zogezegd doordrongen is van de geest van het humanisme, maar au fond zelfzuchtig is en waarin morele waarden met het grootste gemak opzij worden gezet. Want hoewel het aanbod van Klara aanvankelijk door de bevolking wordt geweigerd, groeit de rancune tegen de ongelukkige Alfred die beseft dat hij op zijn noodlot afstevent.

Sukkeldraf

Het stuk betekende de internationale doorbraak van Dürrenmatt, en de lijst met opvoeringen is eindeloos. Doorheen de decennia werd het telkens opnieuw bewerkt voor theater, film en zelfs opera en musical. Degelijk repertoire dus, maar toch deinzen de Roovers er niet voor terug om in de tekst te knippen en te plakken. Dat zorgt voor een meer gebalde en rechtlijnige voorstelling maar heeft ook nadelen. Sommige personages en ontwikkelingen komen minder uit de verf of worden zelfs ronduit overbodig.

'Het bezoek' Beeld Stef Stessel
'Het bezoek'Beeld Stef Stessel

De cast wordt aangesterkt met gastacteurs Warre Borgmans, Bert Haelvoet en Michael Vergauwen. Hoewel er met goesting wordt gespeeld, kreunt de voorstelling onder een gebrek aan vaart. De dialogen missen snelheid en schakelingen tussen scènes gaan moeizaam. Het trekt allemaal op een sukkeldrafje voorbij en had wat meer peper kunnen gebruiken. Maar terwijl het in hun vorige voorstellingen zoeken was naar samenhang, slagen de Roovers er hier beter in de eenheid te bewaren en naar het einde toe de spanning op te bouwen.

Een erevermelding gaat naar muziektheatercollectief LÂP dat voor een smaakvolle en begeesterde muzikale begeleiding zorgt. Op gezette tijden schitteren de vier muzikanten met fraaie samenzangen of een verhitte, door cello ondersteunde versie van Patti Smiths Gloria. Het is de muziek die telkens opnieuw cachet geeft aan een voorstelling die bij tijden gezapig aanvoelt, maar u niettemin geniepig confronteert met de onbetrouwbaarheid van uw moreel kompas.

Nog tot 29/08 in Loods Antigoon, Antwerpen. Vanaf 6/10 op tournee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234