Maandag 22/07/2019

Bronzen Uil

'Het Betere Boek': Wie schreef het beste literaire debuut van 2014?

Beeld kos

Op 11 oktober organiseert het liberale Willemsfonds opnieuw 'Het Betere Boek', een literair festival dat de nieuwe boeken van zowel gevestigde auteurs als literaire nieuwkomers in de kijker plaatst. De organisatie reikt er ook de 'Bronzen Uil' uit: een prijs voor het beste literaire debuut van het jaar.

'Het Betere Boek' is een product van het Willemsfonds, een sociaal-culturele organisatie die het Nederlandstalige boek onder de aandacht wil brengen. Om die reden verenigt de organisatie jaarlijks de auteurs van "het betere Nederlandstalige boek" die in dat jaar een publicatie uitbrachten.

Auteurs die dit jaar op de avond te horen én te zien zullen zijn, zijn onder andere Ann De Craemer, Carmien Michels, Dimitri Verhulst, Erwin Mortier, Feline Minne, Kris Van Steenberge, Griet Op de Beeck, Lara Taveirne, Marc Reugebrink, Onno Wesseling en Tom Lanoye.

Beeld kos

Naast het jaarlijks in kaart brengen van het betere fictie, non-fictie en poëziewerk uit ons taalgebied, wil het Willemsfonds ook literaire debutanten een hart onder de riem steken. Op de avond zelf reiken ze dan ook een 'Bronzen Uil' uit: de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van 2014.

9 genomineerden
De negen genomineerden van dit jaar zijn:

Ceustermans Chris met 'De boekhandelaar' (Manteau)

Eekhout Anne met 'Dogma' (Arbeiderspers)

Michels Carmien met 'We zijn water' (De Bezige Bij)

Minne Feline met 'Medea en ik' (Houtekiet)

Taveirne Lara met 'De kinderen van Calais' (Manteau)

Thijssen Ann met 'De vrouw die blijft' (Prometheus)

Van Steenberge Kris met 'Woesten' (Vrijdag)

Weijers Niña met 'De consequenties' (Atlas Contact)

Wesseling Onno met 'De eeuw van Carlos Moreno Amador' (De Geus)

Welk nieuw literair talent het uiltje - en de bijbehorende geldprijs van 5.000 euro - in ontvangst mag nemen, wordt pas op de avond zelf bekengemaakt door een jury onder leiding Jos Geysels en Marnix Verplancke.

Naast de ultieme bekroning sleept één van de werken ook een lezersprijs in de wacht. Stemmen voor het boek van uw keuze doet u hier.

De winnaar van het bronzen beeldje van vorig jaar was Ineke Riem met 'Zeven pogingen om een geliefde te wekken'. De prijs van de lezers ging toen naar Griet op de Beeck met haar boek 'Vele hemels boven de zevende'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden