Vrijdag 21/02/2020

Live

Herbeleef - Portugal wint Eurovisiesongfestival overtuigend

Beeld AFP

Hoeveel punten Bart Eeckhout, Stef Selfslagh, Sam Feys en Evelien Maes namens De Morgen aan elk land geven, kunt u hier lezen op onze enige en unieke Songfestival-liveblog. Lees en zing mee.

Wij sluiten dit liveblog af. Nog een fijne nacht gewenst (en gooi nog een dansbeen uit).

Lees meer

Salvador Sobral zingt zijn lied opnieuw, dit keer in duet met zijn zus, de componiste van het lied. In zijn overwinningsspeech roemt hij de kwaliteit van "echte muziek". "Muziek is geen vuurwerk, maar gevoel."

Beeld AFP

Portugal is de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2017! Salvador Sobral behaalde met zijn lied Amar Pelos Dois 758 punten in totaal.

Blanche is op de vierde plaats geëindigd met 363 punten. Ons land kreeg de vierde beste publieksscore, namelijk 255 punten. Bulgarije kaapte nipt het brons weg.

Dit zijn de punten van België:
12 Portugal
10 Nederland
8 Bulgarije
7 Moldavië
6 Roemenië
5 Italië
4 Polen
3 Frankrijk
2 Zweden
1 Hongarije

De punten van de halve finales werden ondertussen ook vrijgegeven. België werd vierde in de eerste halve finale van dinsdag.

Beeld EPA

Alle punten van de vakjury's zijn uitgedeeld. België staat negende met 108 punten. Portugal staat ruim aan de leiding, en lijkt te gaan winnen.

Spanje kreeg nog geen punten. Ook Twitter was genadeloos voor de Spanjaarden.

Fanny Gillard (RTBF) deelt punten uit voor België. Haar twaalf punten gaan naar Zweden.

Ierland geeft ons de volle buit, voor het eerst 12 punten naar Blanche!

Portugal blijft de koploper tijdens de puntentelling van de vakjury. Met 256 punten hebben ze nu al een straatlengte voorsprong.

En we krijgen weer punten. Dat doet deugd, 7 punten vanuit Italiaanse hoek.

En... Zowaar een mini-act tijdens de puntentelling...

België zakt wat weg tijdens de puntentelling van de vakjury. Ongeveer de helft van de landen brachten nu hun stem uit. Blanche staat voorlopig op plek 8.

De zaal scandeert: "Portugal, Portugal!" De Portugezen lijken voorlopig de grootste kanshebber.

Portugal staat mooi aan de leiding. Momenteel hebben de Portugezen 56 punten. België staat tweede.

Blanche staat gedeeld tweede, dat ziet er goed uit.

Portugal staat voorlopig op kop met 32 punten.

De lijnen zijn dicht, het is nu in spanning afwachten.

België schuift op naar plek 3 volgens de bookmakers. Het ziet er steeds beter uit.

Een streaker loopt het podium op terwijl de winnares van vorig jaar Jamala een nieuw nummer ten berde brengt. De man, met Australische vlag om de schouders, loopt rustig het podium op, en laat zijn broek zakken. Security tackelt de man en haalt hem meteen weg.

De Oekraïense zangeres Ruslana verovert het podium met 'It's Magical'. En dat tot grote blijdschap van de Oekräiense fans.


Zo, dat waren ze alle 26. En nu, stemmen maar! Een top vijf voor Blanche zit er in.

Alma – Requiem

Nog één nummer en u bent er alweer van af. Aardige poging, maar we vrezen dat dit niet gaat werken, Frankrijk. Alma doet het voor de helft in het Frans en de andere helft in gebrekkig Engels. Een oosters melodietje moet het gedoe nog rechttrekken, maar het is miserie. Het blijven chauvinisten, die Fransen. Alleen doet die snel ronddraaiende Eiffeltoren u nog sneller naar de spuugemmer lopen van misselijkheid dan het vernieuwde Blokken-decor uit 2011.

En nu moet de grootste kwelling nog komen: de puntentelling.

Ons oordeel: 4/10

Beeld EPA

Kristian Kostov – Beautiful Mess

Oké, Blanche ziet er jong uit, maar deze net zo oude Kristian ziet eruit alsof hij net uit de les Toverdranken in Zweinstein is weggeglipt. Kristian Kostov kan best zingen. Je kan nauwelijks geloven dat er zoveel geluid uit zo’n mannetje komt. Hij klinkt rauwer en ouder dan je zou vermoeden. Maar het nummer klinkt plat en na de vijfduizendste herhaling van het refrein gaat het helemaal vervelen. Dan is die titel misschien toch niet zo slecht gekozen. (SF)

Ons oordeel: 5/10

Beeld EPA

Robin Bengtsson – I Can’t Go On

Zweden stuurt zijn eigen Robin Thicke naar Kiev. Robin Bengtsson maakt deel uit van een vijftal dat de komende drie minuten uw aandacht komt opeisen door de bijna irritante John in de bar uit te hangen. “Ik heb naar jou geknipoogd. Kan je mij nu trakteren op een drankje?” Belachelijk afgeborsteld allemaal, met knikjes en knipoogjes op het juiste moment.

We hebben dit in een of andere variatie allemaal al eens gezien en gehoord. Niet in het minst omdat Zweden dit elk jaar doet: de juiste beat, de juiste danspasjes en dezelfde afgeborstelde persoonlijkheden. Toch zal ook dit scoren. Het blijft Zweden. (SF)

Ons oordeel: 7/10

Beeld Getty Images

Blanche – City Lights

Het mag gezegd: we hebben een topnummer naar het Eurovisiesongfestival gestuurd. Waar Blanche het van moet hebben: die fantastische synthesizermelodie met eurovisietrance, dat moderne geluid en een nummer dat echt in je hoofd blijft zitten.

Waar Blanche het niet van moet hebben: een veel te sobere act en een stem die af en toe net boven de gewenste noot uitschiet. Je kan alleen maar hopen dat het publiek haar die onvolmaaktheden vergeeft – komaan, Europa, ze is nog maar 17. Eindigen we vanavond nog eens flink bovenaan in het scorebord? Je kan het alleen maar hopen. (SF)

Ons oordeel: 9/10

Beeld EPA

O. Torvald - Time

Veel zin om volgend jaar nog eens dat Eurovisiesongfestival te organiseren, heeft Oekraïne niet. Daarom stuurde het land O.Torvald naar het liedjesfestival. De rockband heeft een nummer gemaakt over tijd. En je kan alleen maar hopen dat de tijd snel voorbijgaat, want hierna is Blanche eindelijk aan de beurt. Toch nog een weetje tussendoor: de taal die u nu hoort is wel degelijk Engels. (SF)

Ons oordeel: 4/10

Beeld Getty Images

Levina – Perfect Life

Alweer een gevalletje van smeulend plagiaat, dit. ‘Perfect life’ heeft exact maar dan ook exact dezelfde aanhef als ‘Titanium’ van David Guetta. Nu goed, als een type als Guetta bestolen wordt, zijn wij geneigd de andere kant op te kijken. Bovendien leek die intro van ‘Titanium’ zelf ook al heel erg geïnspireerd door de beginmaten van ‘Every Breath You Take’ van The Police. Zodus. Is het voor de rest nog wat? Als Levina zingt, komt een streepje Robyn voorbij, met ook wat Rihanna-heesheid on top, maar dan wel zonder de sexiness.

Dat scheelt, maar het is toch al niet mis. Het zal de Duitsers hopelijk behoeden voor een derde opeenvolgende beschamende laatste plaats. Maar winnen gaan ze alweer niet doen. Daarvoor is dit nummer toch te doorsnee en heeft de wedstrijd zelfs in de subcategorie ‘solozangeres zingt keurig liedje’ beters op het schap liggen. Blanche, bijvoorbeeld! (BE)

Ons oordeel: 5/10

Beeld WireImage

Ilinca ft. Alex Florea - Yodel it

Als je Nickelback combineert met jodelmuziek, kom je als vanzelf in Roemenië uit. Slappe rap in de mix met een jodelende blondine: zoiets bedenken ze enkel aan gene zijde van de Donau. Maar dit is niet de Koningin Elisabethwedstrijd. En dus sta je, na de menselijke eerste #WTF-reactie, toch netjes mee aan te schuiven voor de polonaise. Want dit nummer gaat helemaal over de top van de slechte smaak, en daar gaat het uiteindelijk toch ook om, vanavond.

Dit krankzinnige nummer op musicologische grond afserveren is dan te makkelijk. Het heeft namelijk wel de grote kwaliteit dat het een keer geen vrede pretendeert te stichten tussen alle Europese volkeren. Hier geen vredesduiven, wel kanonnen op het podium. Minpuntje: die mochten niet bulderen. Als de Roemenen zo slim zijn geweest om de kanonlopen op Moskou te richten mogen ze zich niettemin verheugen op 12 punten namens Oekraïne, Polen en de Baltische Staten. Jodelahiti nog aan toe. (BE)

Ons oordeel: 6/10

Beeld Getty Images

Hovig – Gravity

Bericht aan de Cypriotische delegatie. Rag’n’Bone Man heeft gebeld. Hij wil zijn one hit wonder terug. ‘Gravity’ komt nooit van de grond (de woordspeling krijgen meerwaardezoekers er gratis bij). Dit namaaknummer is namelijk een wel erg opzichtig doorslagje van ‘Human’. Je wéét hoe dit gaat aflopen en het kan niemand wat schelen. “Laat mij uw zwaartekracht zijn”, smeekt Hovig namens Cyprus.

Tegelijk met de uitzending van het Songfestival loopt op Arte een drietalig debatprogramma over de vraag wat de filosofische consequenties zijn van een mens die de zwaartekracht van een ander mens is. Spoiler: niet thuis proberen in de sofa. Het doet pijn. (BE)

Ons oordeel: 3/10

Beeld WireImage

Lucie Jones – Never Give Up On You

Juffrouw Jones komt uit de musical en dat hoor je. Enerzijds. Anderzijds. (Zie je wel dat wij genuanceerd kunnen zijn). Haar geschoolde zangstem levert een onberispelijke prestatie af. Mooie visuals ook. Alleen, lijkt het nummer eveneens uit een musical te komen: klassiek en vlekkeloos opgebouwd, maar daardoor ook een beetje saai en oeverloos. Je hoort het nummer zo door Elza in Frozen II gezongen worden bij een imaginair ziektebed van haar zusje.

Mooi, maar je zit toch te wachten tot Olaf de sneeuwman binnenkomt om een mop te vertellen. Pas in de grandioze finale laatste halve minuut gaan de remblokken er af. Te vrezen valt dat een deel van het publiek dan al op Twitter gaan checken is of er nog wat op de De Morgen-blog te beleven valt. (BE)

Ons oordeel: 6/10

Beeld WireImage

Jowst – Grab the Moment

Noorwegen voert behalve een zanger twee gemaskerde performers ten tonele. Eén ding is wel duidelijk: Daft Punk of The Bloody Beetroots it is not. De electro-breaks die het nummer doormidden klieven doen wel vermoeden dat ze nu ook in het Hoge Noorden hobbycursussen ‘Major Lazer worden’ aanbieden. Ook nog gratis en gesubsidieerd wellicht – leer ons die Scandinaven niet kennen.

Net zoals bij wel meer songs op dit Songfestival worden in ‘Grab The Moment’ twee stijlen gemixt, die zich maar moeilijk laten vermengen. Ook hier werkt het geheel niet echt. De basispopdeun is bravig en saai, de technodreun komt uit een pakje. Je hebt het gevoel dat veelwinnaar Noorwegen zeker wou zijn dat ze volgend jaar het festival niet nog een keer moeten organiseren. Missie geslaagd! (BE)

Ons oordeel: 5/10

Beeld EPA

Manel Navarro – Do It For Your Lover

Sinds Sergio Ramos hebben wij geleerd: wantrouw Spanjaarden met lang blond haar. Manel Navarro bevestigt het vooroordeel. Als het klopt dat deze jongeman het liedje ‘Do It For Your Lover’ zelf geschreven heeft, dan moeten we zelfs vrezen dat hij net als de heer Ramos te vaak tegen een harde lederen bal gekopt heeft. Het refrein is irritant banaal, de melodie zijn we alweer vergeten.

Misschien winnen deze ongetwijfeld sympathieke Spaanse jongens wat punten vanwege hun looks. Manel ziet er uit als dat brave broertje van Temptation Ken dat bij Up With People zingt. Toch hoopte je net zoals bij de echte Ken vooral dat iemand – Sergio Ramos desnoods – dat podium komt opgestapt om die vervloekte akoestische gitaar stuk te slaan. Tevergeefs. (BE)

Ons oordeel: 4/10

Beeld Getty Images

Demy – This Is Love

Kennelijk is Griekenland de crisis nog niet helemaal te boven gekomen, want voor outfits voor de dansers was er geen budget meer. Gelukkig voor Demy is er wel een publiek te vinden voor gespierde mannen die in ontbloot bovenlijf er wat grand jetés tegenaan gooien. Het lied is geen hoogvlieger: een kleffe tegelplakker die uitmondt in eurodance uit de grabbelbak. (EVM)

Ons oordeel: 3/10

Beeld Getty Images

Isaiah – Don’t Come Easy

De 17-jarige Isaiah, die vorig jaar X Factor Australië won, is nóg jonger dan onze Blanche en zingt vol overgave over zijn gebroken hart. Zijn succes vanavond hangt misschien wel af van het aantal bakvissen dat smachtend voor de buis zit, want tijdens de halve finale klonk deze langharige puber zo nu en dan alsof hij op een kat trapte. We duimen voor strakkere stembanden. (EVM)

Ons oordeel: 6/10

Beeld EPA

Jacques Houdek – My Friend

Dit lied is zo verward als John Travolta in een homobar. Jacques kon niet kiezen tussen een Pavarotti power-opera of een Mariah-waardige ballade, en verenigt de twee dan maar in een duet – met zichzelf. Halfweg gaan de strijkers helemaal loos en stort het lied in al zijn schizofrenie neer onder een gutsende vuurwerkregen. Let op de geweldig geforceerde grijns van de violist bij de laatste noten. (EVM)

Ons oordeel: 2/10

Beeld Getty Images

Dihaj – Skeletons

Azerbeidzjan kiest traditioneel voor een powerballad-gezongen-door-blonde-diva. Hebben ze daar even het roer omgegooid: de grijsgeverfde Dihaj zingt dreigend over de dood terwijl een half nummer lang een Azeri met een paardenkop een ladder berijdt. De ijskoningin serveert beluisterbare electropop, maar erg warm worden we er niet van. Zingen kan ze wel. (EVM)

Ons oordeel: 6/10

Beeld Getty Images

Salvador Sobral – Amar Pelos Dois

Geen lichteffecten, geen dansers, geen muzikanten, geen show. Alleen een Portugees met clochard-look die een liefdesliedje zingt. Het meest lieflijke en breekbare nummer van de avond. Ga zitten, neem de tissues erbij, geniet. Die palmboom in zijn haar bedekken we met de mantel der liefde. Net als de bookmakers trouwens, die Portugal tot favoriet bombardeerden. Salvador kwam pas maandag aan in Kiev, naar verluidt omwille van gezondheidsproblemen. (EVM)

Ons oordeel: 8/10

Beeld Getty Images

Anja – Where I Am

Je hoort ze in huiskamers in Helsinki, Stockholm en Reykjavik zuchten: ‘Gòh, moeten we daar twaalf punten aan geven?’ Het is allemaal nogal gòh, in dit extreem middelmatige nummer dat helemaal nergens naartoe gaat. Gòh, een blondine. Gòh, een windmachine in heur haar. Gòh, vuurwerk. Spetteren doet het nergens, ook dat vuurwerk niet. Dat wordt allemaal pijnlijk duidelijk als Anja op het eind door de knieën gaat. Je hebt geen idee waarom. Net als de zangeres tast het publiek blind in het rond. Maar dat zal dus niet verhinderen dat er vanwege de buren een paar dozijn punten de weg van Anja op komen. (BE)

Onze beoordeling: 5/10

Beeld Getty Images

Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma

Als Italië wint zal het niet onterecht zijn. Want: wat een leuk nummer. Lekker gezongen, met respect voor de traditie van de italopop: klassieke meezinger, een break in het midden, lichtjes hese zanger met een voorkomen waar enkel bij Italianen mee wegkomen (Dat. Snorretje!).

Het gaat ook lekker vooruit, met dank aan een beat die bij Years & Years gestolen is (maar liever daar dan bij The Chainsmokers). Nu goed, dat kan allemaal wel zijn, toch gaat het Italië-debat op de sofa vanavond enkel over Die Dansende Aap. Waarom, Francesco, waarom? Iedereen herinnert zich van Italië de apenact en dat je herinnerd wordt is al heel wat in dit soort wedstrijden. Maar misschien hebben velen daardoor niet eens gehoord dat Occidentali’s Karma best wel een oké nummer is? (BE)

Onze beoordeling: 7/10

Beeld EPA

Joci Pápai - Origo

Op de schaal van Gypsy Kings scoort de zigeunerdeun van Joci Pápai een matige zes op tien. Met de Kings kon je nog lachen en dansen, Joci hier schijnt het allemaal wel Heel Ernstig te menen. Alle clichés van de gypsypop zijn aanwezig: het kringelende viooltje, het nog kringelender danseresje, de alles behalve kringelende machozanger.

De rap in de middenbeuk heeft het vervreemdende effect van een ananas op een pizza: het past niet, en smaken doet het ook niet. We vernemen dat Pápai zijn sound wat heeft aangepast aan de traditie van het land. We vermoeden om de Grote Leider Viktor Orban te behagen. Hongarije is onder Orban zowat het Noord-Korea van de EU aan het worden, dus hopen we toch vooral dat Joci niet met een vernederende score naar huis wordt gestuurd. (BE)

Onze beoordeling: 4/10

Beeld EPA

Sunstroke Project – Hey Mamma

Dé danspas van het festival: de wippende voetjes van Sunstroke Project. De kenner herkent de licht gestoorde saxofonist Epic Sax Guy, die na een eerste doortocht van Sunstroke Project op het Eurovisiesongfestival van 2010 een wereldwijde meme werd. Deze keer brengen de kerels een geweldig aanstekelijk zomerdeuntje – en doen ze hun truc met de geplaybackte saxofoon dunnetjes over. Geen idee wat de nationale drank van Moldavië is, maar neem er een glas van, en dit nummer danst lekker weg. Oost-Europese gein, wij gooien nog een dansbeen uit! (EVM)

Ons oordeel: 5/10

Beeld EPA

OG3NE – Lights and Shadows

Nederlands OG3NE bestaat uit een tweeling en een extra zus, en dat hoor je eraan. Wat een harmonieën! Ja, dit is die ene dag in het jaar dat je de glitterjumpsuit uit de kast mag halen. Eenvoudige choreografie, heerlijke ‘girl please’-attitude en ze kunnen hun keelgat stevig opentrekken. Ze zingen voor hun zieke moeder, wat ongetwijfeld sympathy points oplevert. Helaas is de song zelf dan weer net iets te belegen om écht potten te breken. (EVM)

Ons oordeel: 7/10

Beeld EPA

Artsvik - Fly With Me

Fly With Me van Artsvik is een muzikale fata morgana: heel even denk je een dance floor filler van jewelste te horen, maar al gauw besef je dat je je vergist hebt. Het nummer begint met een aanstekelijke beat, maar in plaats van los te barsten in Mike Like & Dimitri Vegas-baldadigheid, valt het al na een minuut helemaal stil. Negen op tien voor de 60 eerste seconden, drie op tien voor de 128 die volgen. (SS)

Ons oordeel: 6/10

Beeld EPA

Nathan Trent - Running On Air

Het pleit voor Nathan Trent dat hij zijn nummer zélf heeft geschreven in plaats van een beroep te doen op een stel Oostenrijkse Paelinck-broers. Enige catchyness kan je 'Running On Air' bovendien niet ontzeggen, maar Trent is te weinig toonvast om ons echt mee te krijgen. Laten we hem onthouden als de Jason Mraz van de Lidl. Die van de Delhaize woont in Leuven. (SS)

Ons oordeel: 5/10

Beeld Getty Images

Naviband - Story Of My Life

Ksenia en Artem van Naviband zingen een folky deuntje met een refrein dat zich als volgt laat samenvatten: "Hey! Hey! Hey! Hey! Hey! Hey! Hey! Hey! Hey! Hey!". Ze huppelen, lachen en draaien om hun as dat het een aard heeft, maar storten met hun witte bootje te pletter op een - komt-ie - rots van onverschilligheid. En je zal het altijd zien: geen reddingsvest te bespeuren. (SS)

Ons oordeel: 2/10

Beeld Getty Images

Kasia Mos - Flashlight

Kasia Mos zingt een middelmatige song, maar maakt dat goed met een superieur decolleté en een doorkijkjurk die duidelijk maakt dat ze het soort benen heeft waar Hugh Hefner ooit grof geld voor betaalde. Zingen kan ze, zij het wel op een 'hoor eens hoe goed ik Céline Dion kan nadoen'-manier. Live wordt Mos begeleid door een violist die zijn best doet om zich helemaal in de vergetelheid te spelen. Het lukt hem nog ook. (SS)

Ons oordeel: 5/10

Beeld EPA

Imri - I Feel Alive

IMRI stond al twee keer als backingvocalist op het songfestivalpodium en weet wat er nodig is om zowel heteroseksuele meisjes als homoseksuele jongens hormonaal te bekoren. Mocht er vanavond een prijs uitgereikt worden voor heetbloedig in de camera loensen, Imri ging er - al dan niet in het gezelschap van de uitreikers van de prijs - terecht mee naar huis. Over zijn nummer horen we in het kader van de wellevendheid echter kort te zijn: jeetje. (SS)

Ons oordeel: 3/10

Beeld EPA

De finale van het Eurovisiesongfestival 2017 is van start gegaan! Onze Blanche komt als 23e aan bod, bijna aan het einde van de avond, net na gastland Oekraïne.

Op YouTube wordt het volledige Eurovisiesongfestival live gestreamd. Doe er uw voordeel mee!

Het Eurovisiesongfestival is een hoogmis voor twitteraars om gevatte commentaar te geven op de internationale artiesten, inclusief vaak erg kwetsende opmerkingen over de inzendingen. Maar er mag toch ook gelachen worden?

Lees hier alles over #Eurovision.

Ons land wordt door de bookmakers rond de vierde plaats geschat, met kansen van 20 tegen 1 om het hele spel te winnen. Italië, Portugal en Bulgarije zijn de topfavorieten.

Onze Blanche treedt vanavond als 23ste aan in de grote finale van het Eurovisiesongfestival. De Morgen-journalisten Bart Eeckhout, Stef Selfslagh, Sam Feys en Evelien Maes verblijden u op deze pagina met hun vakkundig oordeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234