Woensdag 22/03/2023

cultuur

Helft van vrouwen in cultuur- en mediasector ervaarde afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De helft van de vrouwen in de cultuur- en mediasector heeft het voorbije jaar grensoverschrijdend gedrag ervaren. In de meeste gevallen gaat het om ongepaste seksuele of seksistische opmerkingen, maar vaak ook om ongewenste fysieke toenaderingen. Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld) komt met een actieplan.

TK

In de nasleep van de #MeToo-beweging en de zaak rond tv-figuur Bart De Pauw liet Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld) vorig jaar een onderzoek uitvoeren naar grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector. Uit dat onderzoek, uitgevoerd door de onderzoeksgroep CuDOS - Vakgroep Sociologie van de UGent, blijkt dat het probleem groot is.

De helft van de bevraagde vrouwen heeft aangegeven dat ze het voorbije jaar grensoverschrijdend gedrag ervaren hebben. Meestal gaat het om ongepaste of seksistische opmerkingen.

Minister Sven Gatz.  Beeld Belga
Minister Sven Gatz.Beeld Belga

Fysieke toenaderingen

Maar het blijft niet bij opmerkingen alleen. Zo zegt één op de vier vrouwen in de cultuursector dat ze het voorbije jaar ook ongewenste fysieke of seksuele toenaderingen ervaren heeft. 4 procent werd gedwongen of gechanteerd om seksueel contact te hebben. In de mediasector geeft één op de vijf vrouwen aan ongewenste fysieke of seksuele toenaderingen te hebben ervaren en 3 procent werd gedwongen of gechanteerd.

Mannen ervaren minder vaak grensoverschrijdend gedrag. Toch zegt ook 18 procent van de mannen in beide sectoren het voorbije jaar het slachtoffer te zijn geweest van een vorm van grensoverschrijdend gedrag.

Sommige groepen lopen een groter risico om slachtoffer te worden, zo blijkt ook uit het onderzoek. Grensoverschrijdend gedrag komt bijvoorbeeld vaker voor in het begin van de carrière en bij mensen met een lagere status. Bovendien worden incidenten maar zelden gemeld. Zo heeft slechts 17 procent van de mensen die ooit gedwongen of gechanteerd werden tot seksueel contact dat gemeld bij een vertrouwenspersoon, leidinggevende of de politie.

Gatz: "Nood aan actie"

Vlaams minister Sven Gatz zegt "zeer verrast" te zijn door de onderzoeksresultaten. "Deze resultaten zijn slecht zonder meer. Dit maakt de nood om tot actie over te gaan alleen groter", zegt hij.

De Open Vld-minister komt daarom met een actieplan. Zo wil hij eerst en vooral het meldpunt 1712 versterken en bekender maken in de cultuur- en mediasector. Daarnaast komt er een ombudsman voor de cultuur- en audiovisuele sector die moet functioneren als een aanspreekpunt en bemiddelaar.

Het actieplan voorziet ook in op de opleiding van vertrouwenspersonen voor beide sectoren en er komt overleg met het onderwijsveld. In 2019 volgt een sensibiliseringscampagne waarbij BV's het peter- en meterschap zullen opnemen. Minister Gatz maakt voor zijn actieplan 102.500 euro vrij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234