Donderdag 25/02/2021

DM ZaptWendelmoet Boersema

Heerlijk Zweeds escapisme voor tijdens de donkere wintermaanden

'The Restaurant' ('Vår tid är nu') op Netflix. Beeld Netflix
'The Restaurant' ('Vår tid är nu') op Netflix.Beeld Netflix

Wendelmoet Boersema zet de blik op oneindig. Vandaag: The Restaurant.

Tack, tack, dankjewel. Hier in huis kunnen we allemaal een beetje Zweeds dankzij Netflix, dat een hoop mooie Scandinavische series biedt. Zoals The Restaurant (Vår tid är nu), een heerlijke soap die het prima doet tijdens de lockdown. Het restaurant DK (Djurgårdskällaren) staat in Stockholm en is het bezit van de familie Löwander. Europa is net bevrijd van de Duitsers, het is 1945 en de eerste aflevering begint in een sfeer die doet denken aan de Nederlandse serie De zomer van ’45. Dochter Nina Löwander belandt in een roes in de armen van koksknecht Calle, een liefde die als een rode draad door het eerste seizoen loopt. Zo’n echte tegen-de-klippen-op-liefde, waar bijna iedereen tegen is en die hopelijk op het einde goed komt (het laatste seizoen hebben we nog niet gezien).

Oudste zoon Gustaf runt het restaurant, met moeder Helga als dominante kracht op de achtergrond. Gustaf heeft tijdens de oorlog iets te weinig afstand gehouden van de Duitsers. Het morele kompas van ondernemer Gustaf zwabbert sowieso, en we zien hem in de eerste afleveringen in de klauwen belanden van een mafiose leverancier en geldschieter.

Het restaurant lijdt verlies door zijn slechte oorlogsimago, en er moet iets gebeuren. De ambitieuze Nina en jongste zoon Peter weten wel hoe, Gustaf werkt tegen en saboteert. Via het restaurant krijg je een mooi tijdsbeeld van de jaren na de oorlog, de toch nog bekrompen burgermoraal waar de jeugd met jazzfeestjes en ontluikende (homoseksuele) relaties tegen te hoop loopt, terwijl de sporen van de oorlog nog nabranden. Ondertussen doen we ook nog wat culinaire kennis op door de rösti met cranberry en room van Calle en de ouderwetse beekprik van de meesterkok. Google een plaatje en je weet waarom deze vis het restaurant niet zal redden.

In de twee volgende seizoenen trekken de makers door naar de jaren 60 en verder, met dezelfde acteurs. De serie bevat mooie tegenstellingen tussen de hoofdpersonen, waar het verhaal sterk op leunt. Tussen de chique Nina en de arme Calle, de getroubleerde Gustaf en de rechtdoorzee Peter, de conservatieve moeder Helga en de rebelse Nina. Helga is weduwe en heeft een aparte, geheime band met Stickan, de meesterkok. Net iets te vaak ligt de plot er te dik op en weet je precies wat er staat te gebeuren. Maar het is prachtig gefilmd en gespeeld en ach, we zitten in een lockdown. The Restaurant is heerlijk escapisme voor tijdens de donkere winteravonden, met prachtige beelden. Laat de volgende gang maar komen.

The Restaurant (Vår tid är nu), drie seizoenen, nu te zien op Netflix.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234