Woensdag 26/02/2020

"Half miljoen aanwezigen op eerste 4 dagen Gentse Feesten"

Beeld BELGA

Bluetooth-metingen van de Gentse Universiteit wijzen erop dat er de voorbije vier dagen ongeveer een half miljoen aanwezigen waren in de zone van de Gentse Feesten, van wie 360.000 unieke bezoekers. De cijfers wijken in de positieve zin af van eerdere schattingen, gebaseerd op piekmomenten.

Onderzoekers van de Cartogis-onderzoeksgroep plaatsen 26 bluetooth-scanners in de feestenzone en drie toestellen op toegangswegen buiten de zone. De Kouter (Boomtown), de Sint-Baafssite (MiramirO), Willem de Beersteeg (BataBang) en het Zuidpark worden niet gescand.

De scanners registreren het aantal aanwezigen met een zichtbare bluetooth-functie in blokken van 24 uur, van zeven uur 's ochtends tot de dag erop zeven uur. Daarna volgt een extrapolatie, gebaseerd op het feit dat eerder onderzoek aantoonde dat ongeveer een op de tien gsm's met bluetooth traceerbaar is.

Op basis van de bluetooth-tracking van zaterdagochtend 7 uur tot zondag 7 uur wordt het aantal mensen in de feestenzone op 140.000 geschat, zondag op 135.000, maandag op 100.000 en dinsdag op 130.000.

De cijfers wijken in de positieve zin af van eerdere schattingen van het aantal aanwezigen. De veiligheidsdiensten maken klassiek schattingen van het aantal bezoekers door het aantal aanwezigen per vierkante meter te vermenigvuldigen met de oppervlakte van het parcours. "Dat zijn echter schattingen op basis van piekmomenten", aldus feestenburgemeester Lieven Decaluwe. Op die manier werd bijvoorbeeld het cijfer van 40.000 bezoekers op maandag berekend.

Dat die schattingen op basis van piekmomenten afwijken van het aantal aanwezigen over 24 uur, wordt duidelijk met het voorbeeld uit de bluetooth-tracking waaruit blijkt dat er dinsdagavond tussen 22 en 23 uur 50.000 mensen op de feesten rondliepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234