Woensdag 01/02/2023

HemelpostBrief

Guido Belcanto: ‘Chère Juliette, aanvaard mijn deemoedige dank voor alle schoonheid die u ons hebt geschonken’

null Beeld Kristof Ghyselinck/Penelope Deltour
Beeld Kristof Ghyselinck/Penelope Deltour

In Hemelpost zeggen Bekende Vlamingen vaarwel tegen wie in 2020 is komen te gaan. Zanger Guido Belcanto schrijft hier een brief aan de Franse zangeres en actrice Juliette Gréco (93), overleden op 23 september 2020.

Guido Belcanto

Chère Juliette,

We moeten eerlijk zijn: ik ben niet in snikken uitgebarsten of wenend ter aarde gestort toen ik het nieuws van uw overlijden vernam.

Evenmin bekroop mij de gedachte dat dit het einde van een tijdperk was, het einde van het klassieke Franse chanson. Dat einde was er voor mij al lang, indien niet met de dood van de Heilige Drievuldigheid Georges Brassens, Jacques Brel en Leo Ferré, dan toch met het heengaan van Charles Aznavour, dat laatste ‘monstre sacré’ van het chanson.

Maar toch, Juliette, laat u een leegte na. Zangeressen van uw kaliber worden niet meer gemaakt. Ik heb het niet over uw zangstem, hoewel deze meer dan goed was. U kon een lied, vaak speciaal voor u door de allergrootsten geschreven, met een zalvend timbre en een prachtige dictie tot leven wekken. In vergelijking met Edith Piaf, wier stem door merg en been ging, klonk uw zangorgaan discreet en rustig, beheerst, misschien wel onderkoeld. Tegenover de straatmus van Parijs klonk u bijna als een braaf zangmeisje. Zelfs in een lied als ‘Je suis seule ce soir’ horen we geen echt verdriet, maar eerder een laconieke berusting en aanvaarding van uw eenzaamheid.

Wat was het dan dat u zo bijzonder maak­te? Hoe kwam het dat u de muze was van zovele grote schrijvers en compositeurs, zoals Sartre en Gainsbourg? Hoe slaagde u er­in om het hoofd van groten als Miles Davis en Michel Piccoli op hol te brengen?

De verklaring ligt voor de hand: u was de vleesgeworden sensualiteit. Geen ordinaire seksbom, maar een ‘mysterieuze schoonheid’. U bezat een je-ne-sais-quoi dat een vrouw voor elke man met een beetje goede smaak onweerstaanbaar maakt. De mooiste anekdote over uw aantrekkingskracht is het verhaal dat ik las over Willem Elsschot, die u per toeval in een Antwerps restaurant ontmoette. De brave huisvader Elsschot zat daar met zijn vrouw te eten toen u binnenkwam. De grote schrijver was zo onder de indruk van uw verschijning dat hij, zichzelf niet meer meester zijnde, opveerde, een buiging voor u maakte en de woorden uitsprak: ‘Ik buig voor U mada­me ter glorie van de Vrouwelij­ke Schoonheid’, dit tot groot on­genoegen van zijn wettige echtgenote die zei: ‘Ga zitten, gij zot.’

Uw leven moet bol hebben gestaan van zulke anekdotes. Het lijdt geen twijfel dat uw beeltenis op het netvlies van elke man is blijven staan die uw pad heeft mogen kruisen. Een Fatale Schoon­heid was u, en het mooie is dat u er niet mee te koop liep, u buitte het niet uit, u WAS het gewoon, op en naast het podium.

Helaas heb ik u nooit in levenden lijve mogen aanschouwen. Het had nochtans gekund. Tijdens uw afscheidstournee in 2015 hebt u nog op de planken van het openluchttheater in het Rivierenhof gestaan. Ik was er niet om u toe te juichen omdat ik zelf in een Vlaams gehucht het podium moest betreden. U was toen 88 jaar en volgens alle getuigenissen kon u het nog. Misschien is dat nog uw allergrootste verdienste: u wist dat het tijd was om te stoppen, u hebt in schoonheid afscheid genomen en u bent geen karikatuur van uzelf geworden. Ik hoop dat ik, als het zover is, dezelfde wijsheid zal hebben...

Chère Juliette, aanvaard mijn deemoedige dank voor alle schoonheid die u ons hebt geschonken.

Uw zanger,
Guido Belcanto

(Hemelpost, naar een idee van HP/De Tijd)

In vergelijking met Edith Piaf, wier stem door merg en been ging, klonk u rustig, zelfs onderkoeld Beeld Penelope Deltour
In vergelijking met Edith Piaf, wier stem door merg en been ging, klonk u rustig, zelfs onderkoeldBeeld Penelope Deltour

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234