Zondag 16/06/2019

Grizzly Man: de doodsstrijd van een berenman

Tien documentaires, telkens op zaterdag bij uw krant. Hier leest u wekelijks waarom ze zo spraakmakend zijn.

De would-be acteur en amateur-zoöloog Timothy Treadwell trok vele zomers lang naar het Katmai National Park in Alaska om daar, ongewapend, tussen de grizzlyberen te gaan leven. De dertiende zomer was er te veel aan. In september 2003 werd Treadwell, net als zijn vriendin Amie Huguenard, door zo'n grizzly verscheurd en opgepeuzeld.

Sinds een vijftal jaar was Treadwell zelf begonnen met het filmen van zijn ervaringen tussen de beren, waarbij hij vaak verschillende opnames maakte van zijn diverse ontboezemingen en commentaren. In totaal kon regisseur Werner Herzog over een honderdtal uren beeldmateriaal beschikken. Daaruit distilleerde hij een fascinerend portret van een excentrieke, geobsedeerde en uiteindelijk zelfdestructieve 'held'.

In Grizzly Man leren we Timothy Treadwell kennen als een ietwat kinderlijke zonderling, die letterlijk koketteerde met zijn levensbedreigende verblijf tussen de grizzly's. Hij zag zichzelf als hun redder en beschermer, en sprak hen toe met lieve woordjes.

Het is duidelijk dat Herzog gefascineerd werd door deze man, maar dat belet hem niet om zich te distantiëren van diens harmonieuze natuurvisie. Herzog ziet het universum immers in termen van "chaos, vijandschap en moord" en in de lege blik van de beren ziet hij, in tegenstelling tot Treadwell, geen wijsheid maar "alleen halfverveelde interesse in voedsel".

Blijkbaar wou Treadwell de grizzly die hem even later zou aanvallen en vermoorden zelf nog filmen, want de gruwelijke slachtpartij werd op audioband opgenomen, terwijl het beschermingskapje nog voor de lens hing. In de docu zien we hoe Herzog die tape beluistert en dan, rustig maar geëmotioneerd, aan een vroegere vriendin van Treadwell de raad geeft om zelf nooit naar die band te luisteren en hem zelfs te vernietigen. Een minder integer cineast had die gruwelijke doodsstrijd zeker in zijn film laten horen. In plaats daarvan laat Herzog een gevecht tussen twee beren zien. De suggestie is duidelijk: de ongewapende Treadwell en zijn vriendin hadden geen schijn van kans.


Spraakmakende documentaires

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden