Vrijdag 09/06/2023

NieuwsLiteratuur

Graphic novels dingen ook mee naar Boonprijs

Graphic Novel top ZENO Beeld rv
Graphic Novel top ZENOBeeld rv

De Boonprijs, de nieuwe Vlaamse grote literatuurprijs die in maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt, sleutelt tussentijds aan zijn reglement. Vanaf de editie 2023 komen nu ook graphic novels in aanmerking.

Dirk Leyman

De aanpassing is een tegemoetkoming aan een grief van een zestal belangrijke stripuitgevers, die het een “gênante miskenning” vonden dat ze niet mochten meedingen. “De aanpassing komt er inderdaad in samenspraak met de sector”, zegt Jos Geysels, voorzitter van de organiserende vzw Stichting Vlaamse Literatuurprijs. “Er verschijnen in ons taalgebied graphic novels met literaire kwaliteiten. Erg waardevol dat deze nu ook hun kans mogen wagen.”

De Boonprijs, die als prestigieuze opvolger van de Fintro en de Gouden Uil is gelanceerd, bestrijkt twee categorieën: een prijs voor fictie en non-fictie én de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur. Het prijzengeld bedraagt telkens 50.000 euro.

Extra motief

Maar er is een extra motief voor de flukse reglementswijziging, waarbij noodgedwongen aan de inzendingsperiode is gesleuteld. Bij de huidige editie stuurde distributeur L&M Books – verantwoordelijk voor Querido, Nijgh & Van Ditmar, Arbeiderspers en De Geus – namelijk een twintigtal boeken te laat in. Warm onthaalde boeken van Bart Koubaa (Dansen in tijden van droogte) en de Nederlandse debutante Suzanne Voets (De Toverlantaarn) maar ook werk van Neske Beks, Elfie Tromp, Levi Weemoedt, Bibi Dumon Tak, Ivan Wolffers en Jan Blokker. Stuk voor stuk verschenen in de maand oktober.

“We hadden de exemplaren wel degelijk tijdig ingezonden, maar door een administratief misverstand kwam het formulier te laat aan”, klinkt het bij L&M Books. Ferme ontgoocheling bij de betrokken auteurs, natuurlijk. Maar ook de Boonjury zat verveeld met de situatie. Zomaar op stel en sprong het reglement negeren lag moeilijk. Voor dit jaar vallen de te laat ingezonden boeken onherroepelijk uit de boot. Ze worden nu wél opgevist voor de volgende jaargang.

“Het reglement is door de Raad van Bestuur in die zin aangepast”, zegt Geysels. “We hebben bedongen dat vanaf oktober 2021 verschenen boeken aan volgende editie kunnen meedoen.” Een modus vivendi waarin iedereen zich kon vinden. Bij de door ons gecontacteerde auteurs heerst opluchting over de oplossing die uiteindelijk uit de bus is gekomen. Eind deze week maakt de Boonprijs zijn eerste longlists van de editie 2022 bekend.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234