DM gidstBoeken
Graftombes, zusters en de hele mikmak: dit zijn de boeiendste nieuwe boeken
De Morgen gidst u door het allerbeste wat er te lezen is.
Van graftombes tot rock-re-enactments
In Ikonen – ook een expo in de Antwerpse Handelsbeurs (tot 16/4) – trekt de Nederlandse topfotograaf en filmmaker Anton Corbijn zijn register open, al blijft hij schatplichtig aan zijn grofkorrelige, diep contrastrijke zwart-witstijl. Dood, relativiteit van roem en herinneringen waren door IKOИEN, waarin Corbijn drie reeksen samenbrengt: Cemeteries omvat intrigerende zwart-witfoto’s van graftombes uit de jaren tachtig. Uit diezelfde periode dateert de reeks over Lenins visuele aanwezigheid in de USSR. In a.somebody zien we een verzameling (soms hilarische) re-enactments van overleden grootheden uit de muziekwereld, gefotografeerd in Corbijns geboortedorp Strijen.
Anton Corbijn, IKOИEN, Hannibal Books, 50 euro.
Empathisch
De protagonisten van de Oekraïense schrijfster Oksana Zaboezjko zijn bijna onveranderlijk vrouwen. Ze observeren hun eigen daden en gevoelens tegen de achtergrond van de Sovjet-tijd en de Oranje Revolutie van 2004. Zusters beschrijft gecompliceerde relaties met lichamelijkheid en schoonheid, die met empathie worden verteld. Zaboezjko geldt als een van de belangrijkste Oekraïense schrijvers.
Oksana Zaboezjko, Zusters, uitgeverij Cossee, 22,99 euro.
Onheilspellend karakter
Mirjam van Hengel, biografe van Remco Campert, portretteert nu de flamboyante danseres en schrijfster Dola de Jong (1911-2003), die al voor de oorlog op de vlucht sloeg voor ‘Hitler en zijn kornuiten’. Via Tanger kwam ze terecht in New York. Van Hengel raakt totaal gefascineerd door haar “onheilspellende karakter” en een reeks “onvoltooide boeken”.
Mirjam van Hengel, Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak, De Bezige Bij, 24,99 euro.