Veiling
Goedkoop 'schilderijtje' is wellicht een Rembrandt
Bij een klein veilinghuis in het Amerikaanse New Jersey is dinsdag mogelijk een schilderij van de jonge Rembrandt opgedoken. Het was geschat op een goeie 700 euro, werd geveild voor ruim het duizendvoud, en is wellicht nog een pak meer waard.
Het kleine paneel werd in de veilingcatalogus omschreven als "uit de continentale school, negentiende-eeuws, lijkt ongedateerd". Geschatte opbrengst: 500-800 dollar (448-718 euro). Het schilderijtje, dat De slapende wordt genoemd, werd echter voor 870.000 dollar (782.000 euro) afgehamerd, nadat het vermoeden was gerezen dat het hier om een Rembrandt zou gaan.
Het is onbekend wie het schilderij naar Nye & Company Auctions bracht. Ook de identiteit van de koper is niet bekend. Wel is duidelijk dat, als het inderdaad een vroege Rembrandt betreft, die een heel goede zaak heeft gedaan.
Kunsthandelaar Jan Six is ervan overtuigd dat het om een echte Rembrandt gaat: "Ik zou mijn hand ervoor in het vuur steken. Ik herken Rembrandts jonge stijl. Hij was zoekende, klunzig haast. Hij propte te veel figuren in de voorstelling. En ik herken zijn kleurgebruik. Het blijft speculeren, maar dit werk had zelfs 3 à 5 miljoen euro kunnen opleveren."
Reukvermogen
Rembrandt (1606-1669) maakte rond 1625 een aantal schilderijen die de zintuigen laten zien. Het gaat vermoedelijk om vijf werken. Drie van die schilderijen zijn bekend. De operatie (de tastzin) en Drie zangers (het gehoor) zijn in het bezit van verzamelaar Tom Kaplan. Museum De Lakenhal in Leiden verwierf in 2012 het schilderij De brillenverkoper, dat het zichtvermogen verbeeldt.
In het net geveilde schilderij zou het reukvermogen worden uitgebeeld. Er zijn drie figuren te zien: eentje is buiten westen, een tweede probeert hem met een zakdoek weer bij zinnen proberen te brengen. Six over de figuur die de zakdoek vasthoudt: "Dit is een vrouw die Rembrandt vaak schilderde en die 'Rembrandts moeder' wordt genoemd."
Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal, is aangenaam verrast: "Dit lijkt inderdaad een tamelijk spectaculaire vondst. Het werk doet erg aan De brillenverkoper denken: de stofuitdrukking, de compositie en natuurlijk het onderwerp. Verwantschap in pigment en houtsoort moet nog worden aangetoond. Het is bij zo'n nieuw opgedoken werk wel heel makkelijk speculeren. Ik zou het in elk geval graag willen zien."