Zaterdag 19/10/2019

Albumrecensie

'God’s Favorite Customer' van Father John Misty: een schimmenspel op hotel

Father John Misty. Beeld rv

Wat een vader lijden kan. Father John Misty weet er alles over. Dat merk je ook aan God’s Favorite Customer: een themaplaat over een existentiële implosie, die Josh Tillman probeert af te weren met een bacchanaal op hotel. Check in en drop out!

Het (alter) ego van Father John Misty is net zo gigantisch als grappig. Tillman is verwaand en zelfgenoegzaam – zijn eigen weinig apologetische woordkeuze, trouwens. Maar net zo goed is de voormalige drummer van Fleet Foxes te slim voor zijn eigen heil, en haalt hij zichzelf meedogenloos door de mangel met dezelfde satirische humor die Frank Zappa zo typeerde. 

Maar op zijn nieuwste soloplaat toont de geestelijke vader van Father John Misty zich voor het eerst ook kwetsbaarder dan ooit.

Spreekbuis of rookgordijn?

We hebben hem alwéér even moeten laten bezinken, die nieuwe Misty. Zijn soloplaten zijn natuurlijk altijd een harde noot om kraken. Gebruikt Tillman zijn alter ego als spreekbuis of rookgordijn? Je raakt er nooit helemaal uit. Hij ook niet, kennelijk. 

Op zijn debuut Fear Fun (2012) vroeg Misty zich al af wie hij nu eigenlijk was. Een vraag die niemand meteen kon beantwoorden na twaalf songs vol sardonische soulsearching. Ook op Pure Comedy (2017) trok hij de existentialistische kaart, en stelde hij de diepere betekenis van het hele bestaan in vraag. De titel leek als spoiler alert te dienen. Waarop Tillman weggezet werd als een je-m’en-foutist.

Spreekbuis of dwangbuis?

Een stempel die hem zo weinig lag, dat ze hem dreigde te verpletteren. Een existentiële crisis lijkt alleszins een feit op God’s Favorite Customer. Voor die plaat sloot hij zichzelf twee maanden op in een hotel om er langzaam gek te worden. Van spreekbuis tot dwangbuis: het is maar één album van elkaar verwijderd. 

Ook anderen trok hij ogenschijnlijk mee in zijn waanzin. Zo zingt hij de vooruitgestuurde single ‘Mr. Tillman’ vanuit het perspectief van een getergde hotelreceptionist die de hedonistische bokkensprongen van de zanger gadeslaat. Het is niet eens de beste song op de plaat, wél de geestigste. 

Naakte strandjutter

Last night I wrote a poem/Man, I must’ve been in the poem zone,” ginnegapt hij dan weer in 'The Palace'.  Maar naast dat sarcastische schimmenspel op hotel, durft hij zichzelf ook van zijn meest naakte kant te laten zien. Heel wat introverte songs worden dicht geplamuurd met zelfverwijt, waarbij hij de indruk wekt dat zijn huwelijk strandt. 

Die tristesse vertaalt zich ook naar meer intimistische arrangementen dan op Pure Comedy. Het geluid neigt naar de seventies, en werd nadrukkelijke beïnvloed door Randy Newman, Elton John en de powerpop van Paul McCartney. 

Haastklus en urgentie

Maar ook door huisvlijt: in 'Date Night' klinken gitaar en piano kaduuk, terwijl de romantische bombast van Honeybear en de grandeur van zijn vorige plaat aan de kant geschoven worden. 

God's Favorite Customer klinkt her en der als een haastklus, maar misschien is dat net bewust omdat er zoveel urgentie uit de songs spat. "I'm feeling older than my 35 years," zingt hij dan ook over zijn eigen houdbaarheidsdatum in 'Please Don't Die'.  Als we al iéts leerden uit de nieuwe Father John Misty, dan wel dat een stokoude ziel huist in Tillman. Met elke plaat leren hij en wij iets bij.

God's Favorite Customer is verschenen bij Bella Union / PIAS 

Father John Misty speelt 10/6 op Best Kept Secret en 1/11 in De Roma, Antwerpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234