Zondag 02/04/2023

AchtergrondGames

‘God of War: Ragnarök’: lessen over opgroeien en loslaten terwijl u Noorse goden aan mootjes hakt

‘God of War: Ragnarök’. Beeld RV
‘God of War: Ragnarök’.Beeld RV

Een peperdure videogame vol brute actie, die nog een boodschap heeft ook: het kan, bewijst God of War: Ragnarök. Terwijl u schepsels uit de Noorse mythologie fileert, proberen de personages u een paar dingen te vertellen over opgroeien en loslaten.

Ronald Meeus

God of War: Ragnarök is bruut, fantasierijk, overdreven. Het soort videogame waarbij meteen van het scherm afdruipt dat er tientallen miljoenen euro’s aan uitgegeven zijn. Dat en liters bloed en kilo’s ingewanden, want uw hoofdpersonage, de voormalige Griekse oorlogsgod Kratos, hakt op de meest creatieve wijzen mythische wangedrochten uit de Noorse sagen aan tripjes. Een geweldenaar voor wie geen tegenstander te krachtig is, voor zover de behendigheid van de speler dat natuurlijk toelaat.

Maar tussen al die verwoestende confrontaties door komen dan de zogeheten cutscenes: korte animatiescènes waarin het verhaal wordt voortgeduwd. Daarin toont de woeste held zich ineens - onkarakteristiek voor een videogamepersonage - erg kwetsbaar tegenover zijn medestanders, met niet het minst zijn puberende zoon Atreus.

“We wilden een held brengen die vecht, maar die tegelijk het vechten beu is en zich afvraagt wáárom hij nog aan het vechten is”, zegt Erica Pinto, narrative director bij de Sony PlayStation-ontwikkelstudio achter de game in het Californische Santa Monica. “We haalden onze inspiratie bij fantasyfilms uit de jaren tachtig. Ook onze game probeert de menselijke conditie te exploreren via een wereld, een verhaal en creaturen die uit het rijk van de sagen en mythen komen. Er woedt ook een innerlijke strijd in onze held: hij wil een voorbeeld zijn voor zijn zoon en ervoor zorgen dat die niet hetzelfde gewelddadige pad aflegt als hij.”

‘God of War: Ragnarök’. Beeld RV
‘God of War: Ragnarök’.Beeld RV

Moegestreden

Als u goed hebt opgelet, merkte u wellicht op dat de echte Griekse god van de oorlog Ares heet, niet Kratos. Maar dat wordt uitgelegd door de eigen mythologie die de God of War-gamereeks bouwde rond de godenwerelden uit de oudheid. In de allereerste God of War (2005) was Kratos een Spartaanse generaal die door de Griekse goden werd misleid en in een trance buiten zinnen zijn eigen gezin uitmoordde.

De game was de eerste van een trilogie, waarin Kratos eerst Ares vermoordt en diens plaats inneemt. Tegen het derde deel (2010) had hij het volledige Griekse pantheon brutaal van kant gemaakt. Acht jaar later verscheen een nieuwe God of War, die een soft reboot was: hetzelfde personage, tientallen jaren ouder, leeft nu in ballingschap in het Hoge Noorden. Maar door de lotsbestemming van zijn zoon, die een rol speelt in de nakende godenschemering uit de titel, krijgt hij het ook daar weer aan de stok met de lokale godheden.

Ragnarök zet het verhaal van die game verder, maar trekt het tegelijk open”, zegt Bruno Velasquez, hoofd animatie. “Waar de eerste game een intieme vertelling bracht over vader en zoon, krijg je nu een grootser, epischer verhaal, met verscheidene individuele personages die hun eigen specifieke motivaties hebben binnen het narratief.”

‘God of War: Ragnarök’. Beeld RV
‘God of War: Ragnarök’.Beeld RV

Zeldzame diepgang

Dat soort diepgang is nog altijd zeldzaam voor een dure blockbustergame. Het zijn kwaliteiten die doorgaans aan zogeheten indiegames worden toegeschreven: kleinere, goedkopere, doorgaans creatief wat gedurfdere games, die zo’n vijftien jaar geleden ontstonden als tegenbeweging tegen de blockbustertitels die eerder op een gemene deler van spelers mikken. Die laatste zijn vandaag nog altijd in de meerderheid. Zie wat dat betreft bijvoorbeeld de stuitend oppervlakkige, afgrijselijk misplaatste verhaalcampagne van de recente commerciële topper Call of Duty: Modern Warfare II.

Dan is God of War: Ragnarök een titel die zijn verhaal wat menselijker, emotioneler, narratief amibitieuzer aanpakt. Net als andere recente topgames zoals A Plague Tale: Requiem, overigens. “Games kunnen prima verhalen vertellen over mensen die met dingen worstelen”, zegt Pinto. “Het verhaal van God of War: Ragnarök draait om volwassen worden, persoonlijke groei. Of juist loslaten. Je zult een hoop personages in deze game vinden die moeite hebben met doorgaan naar een volgende fase in hun leven.”

God of War: Ragnarök verscheen voor PlayStation 4 en 5.

Games met gevoel

Als u dit najaar van plan bent om een videogame in huis te halen, zijn dit nog drie titels die geen schroom hebben om – naast uw spiergeheugen – ook uw hart en hersenen te beroeren.

A Plague Tale: Requiem

Voor de emotioneel verwoestende gebeurtenissen in A Plague Tale: Requiem moet u voorbereid zijn. Na A Plague Tale: Innocence (2019) gaat de tocht van de zestienjarige Amicia en haar jongere broertje Hugo verder in het Frankrijk van het jaar 1348, dat door een bovennatuurlijke rattenplaag geteisterd wordt. Uit voor PlayStation, Xbox en pc.

Stray

In deze vertederende game bestuurt u een straatkat in een toekomstige wereld waarin de mensheid door haar eigen hebzucht en hybris is uitgestorven, en (goedaardige) robots verweesd in hun plaats kwamen. Er werd veel werk gemaakt van de levensechte bewegingen van uw dakhaas. Uit voor PlayStation 5 en pc.

Norco

Vrolijk wordt u niet van Norco, maar in graphics die lijken op die van een pc-game uit de jaren 80 vertelt de game wel rake dingen over industriële vervuiling, niet door ethiek gecorrigeerde technologische innovatie en spijt om niet of verkeerd genomen beslissingen. Uit voor PlayStation en pc.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234