Dinsdag 29/11/2022

DM Zapt

Gert Verhulst wordt in ‘Viktor Vlogdown’ verscheurd door de keuze tussen ergernis en mededogen

Viktor en Gert Verhulst. Beeld Photonews
Viktor en Gert Verhulst.Beeld Photonews

Frederik De Backer zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Viktor Vlogdown op YouTube.

Frederik De Backer

Niemand is sympathieker dan de getergde onsympathiekeling. De vent die maar al te goed weet dat hij zijn leven helemaal op orde zou hebben, mocht het hem niet telkens weer in het oor komen pissen. Lewis Black, George Costanza, Louis Tobback: ze hebben me gevormd tot de mens die ik ben.

Zo’n Maurice De Wilde die compleet getraumatiseerd achterblijft omdat zijn interviewees maar niet willen zeggen wat hij hen heeft opgedragen, dat is van een zelden op de Vlaamse televisie vertoonde schoonheid. De zichtbare afkeer in de ogen van Jean-Luc Dehaene wanneer Ivan De Vadder weer eens zijn tijd aan het verhypothetiseren is, de verveling die uit Maarten van Rossems keelgat komt gegutst wanneer hem eender welke vraag wordt gesteld. Heerlijk.

Het probleem met deze kunstvorm is dat de grootmeesters ofwel te oud zijn, ofwel te dood. Hen krijg je nooit meer aan het vloggen. Want voor wie het nog niet wist: vlogs zijn de toekomst. En al wie nog geen ADHD had, heeft dat na het bekijken van één zo’n rotding wél. Je wordt als kijker tot projectielbrakens toe van hand naar hand gehusseld en als het schip dan toch eindelijk eens kalme wateren heeft gevonden, lijk je steevast schuin boven de protagonist te zweven. Geen enkele vlogger heeft een keel, zijn hoofd groeit rechtstreeks uit zijn schouders zijn ego tegemoet.

Gelukkig heeft elke kunstvorm ook zijn vernieuwers, die het genre naar een nieuw, hoger niveau tillen. En dat brengt ons bij Viktor Verhulst. Deze innemende twintiger zou zijn achternaam niet waard zijn, ware ook hij geen visionair. Elke dag om 14 uur maakt hij op het YouTube-kanaal van VIER de hardthuiswerkende Vlaming deelgenoot van zijn avonturen als toekomstig BV. En hij koppelt daarbij het banale aan het geniale, want de beste en vrijwel enige bekijkenswaardige stukjes zijn die waarin hij zijn vader op de zenuwen werkt. Bam Margera leeft, en hij woont in Oostduinkerke.

De Man met het Rode Hemd wordt voortdurend verscheurd door de keuze tussen ergernis en mededogen. Je ziet hem denken: “Op jouw leeftijd zat ik al tot aan mijn nek in het hondenhaar, en jij filmt hoe je zuster chocomousse maakt.” Toen Gert vijfentwintig was had hij al zijn eigen menéér Chocomousse.

Want bovenal is Gert Verhulst een professional. Op zijn boot weet ik het niet – ik heb mijn zeebenen al bijeengewalgd bij zijn zoon en Linde Merckpoel – maar doorgaans is Gert Mister Clean. Een woede-uitbarsting heeft nog nooit een aandeel de hoogte ingestuwd.

Het is die tweespalt die de brompot draaglijk maakt. Iedereen kan zomaar wat in het rond lopen zeuren – sommige politieke partijen hebben geen andere bestaansreden – maar enkel de iezegrim met een hart verovert dat van een ander.

Al die tijd had James Cooke ons bespaard kunnen blijven.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234