Woensdag 26/02/2020

Gent

Gentse feesten mochten na vijf dagen al 550.000 bezoekers verwelkomen

Beeld belga

De Gentse Feesten hebben halverwege al 550.000 bezoekers gelokt, of 35.000 meer dan vorig jaar na vijf van de tien dagen. Het zijn bij de tussentijdse evaluatie veilige, propere en duurzame feesten, stellen feestenburgemeester Christophe Peeters, schepen van Milieu Tine Heyse, schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw en de lokale politie.

De Lijn is op weg naar een recordaantal reizigers tijdens de Gentse Feesten, zegt woordvoerder Davy Van Swael. "Tijdens de eerste vijf dagen namen 172.859 reizigers het openbaar vervoer. Dat is 31 procent meer dan vorig jaar. De Lijn lijkt op weg naar een record. Enkel in 2015 maakten ook al zoveel feestvierders gebruik van het speciale aanbod van de vervoermaatschappij tijdens de eerste vijf dagen van de Gentse Feesten. Maar de vooravond van de nationale feestdag en de nationale feestdag, traditioneel de drukkere dagen, moeten deze editie nog komen."

De lokale politie en de brandweer hebben nog geen grote incidenten gemeld. "Na vijf dagen werden al 25 vechtpartijen opgetekend, werden 152 verloren voorwerpen geregistreerd en 90 voertuigen getakeld. De politie betrapte al 334 wildplassers, van wie 218 in de feestenzone, en telde 607 verkeersinbreuken. In 2016 stonden na vijf dagen 182 wildplassers, 87 takelingen en 968 verkeersinbreuken op de teller", zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez.

Roadblocks

Ook de reeks "roadblocks", grootschalige controles op de aanrij-assen, werpen vruchten af. "We doen daar aan vroegdetectie en hebben daarbij al verboden wapens en drugs in beslag genomen. De voorbije vijf dagen hebben we zo 1.086 mensen en 564 auto's gecontroleerd", zegt Mugica Gonzalez. Het Rode Kruis en Vlaamse Kruis verzorgden 561 feestvierders, een daling van 5 procent ten opzichte van 2016.

Het grote aantal activiteiten overdag zorgt voor meer bezoekers en meer kinderen, zegt feestenburgemeester Christophe Peeters. "De bezoekers weten tegenwoordig dat er ook in de namiddag iets te beleven valt. De kindernamiddagen in het Zuidpark zijn enorm populair. We hebben al 7.211 bezoekers geteld tegenover 5.079 vorig jaar over dezelfde periode."

Parkings volzet

Ook schepen van Mobiliteit Watteeuw is tevreden met de eerste Gentse Feesten sinds de invoering van het circulatieplan. "De park-and-rides werken zeer goed en ook de parkeergarages zijn regelmatig volzet op piekmomenten. De bewaakte fietsparkings worden intensief gebruikt. De 4.612 fietsplaatsen, 7 procent meer dan vorig jaar, zijn vaak volzet. We kijken of we volgend jaar een derde bewaakte fietsstalling kunnen organiseren. Dit jaar zijn er ook intensievere controles op bewonersparkeren. De eerste vijf dagen werden 1.362 retributies uitgeschreven op bewonersplaatsen, tegenover 1.190 in 2016. Ondanks een retributie van 80 euro staat meer dan één op zes van de gecontroleerde wagens onterecht op een bewonersparking."

De afvalintercommunale Ivago had na vier feestnachten 151.620 kilo vuilnis verzameld, waarvan 88.100 kilo restafval en 33.040 kilo veegvuil. "Er is veel minder restafval maar meer veegvuil opgehaald", zegt schepen van Milieu Heyse. Vorig jaar was er na vier nachten 97 ton restafval en 25 ton veegvuil.

De Gentse Feesten lopen nog tot en met 23 juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234