Donderdag 05/08/2021

Interview

‘Generation M’, het meest diverse programma van de VRT: ‘Ik moet soms geweldig op mijn tanden bijten’

Dorianne Aussems en Daniël Mariën. Beeld Illias Teirlinck
Dorianne Aussems en Daniël Mariën.Beeld Illias Teirlinck

Geen programma aan de Reyerslaan dat zo divers is als Generation M. Intussen is het stokpaardje van MNM al aan zijn negende seizoen toe en bereikt de jongerenzender van de VRT jaar na jaar meer jongeren. ‘Iets te gedetailleerdere seksvragen liggen moeilijk in de avondspits.’

‘Generation muilen zonder mondmasker.’ Dat is de opvallende slogan waarmee Generation M dit najaar in menig dag- en weekblad adverteert. Student communicatiewetenschappen Daniël Maeriën (23) uit Kasterlee kust een andere jongen met een plexiglasplaat tussen hen beide. De advertentie is het programma van MNM-presentatrice Dorianne Aussems (27) ten voeten uit: divers, speels, maar ook niet de controverse schuwend.

Maeriën: “Wat Generation M zo goed maakt? Het is een van de weinige programma’s in de Vlaamse media die mét en niet over jongeren praat. Dorianne laat ons aan het woord en doet dat op een veilige en vooral niet-veroordelende manier. Ze heeft daarbij ook oog voor diversiteit, op alle mogelijke vlakken.”

Ook op het vlak van meningen: Generation M kreeg afgelopen voorjaar kritiek omdat het iemand aan het woord liet die ‘on air’ kritisch was over homoseksualiteit. U bent zelf homo, Daniël, vindt u dat dat moet kunnen?

Daniël Maeriën (aarzelt): “Voor mij lag dat toch wat moeilijk, want het voelt als een oneerlijke strijd aan. Langs de ene kant heb je iemand die niet echt iets te verliezen heeft en langs de andere kant iemand wiens identiteit in twijfel wordt getrokken. Generation M heeft veel troeven, maar dat had het programma misschien beter niet gedaan.”

Aussems: “Daar verschillen we toch van mening. Van mij mag iemand op antenne zeggen dat hij niet begrijpt waarom twee mannen een relatie hebben. Als ik enkel de zelfbevestigende en niet de tegendraadse stemmen aan het woord laat, maken we dag in dag uit dezelfde radio. Dat kan Generation M niet maken. Wij willen alle jongeren in deze samenleving horen, ook degenen die zich enkel goed voelen bij en in een heteronormatieve maatschappij.

“Uiteraard breekt mijn hart als ik iemand hoor zeggen dat homoseksualiteit niet juist is (Aussems is zelf lesbisch, FVD). Ik moet soms geweldig op mijn tanden bijten, maar ik wil weten wat zulke jongeren denken.

“Als iemand ‘Gooi alle homo’s op de brandstapel’ zou beginnen te roepen, gooi ik hem uiteraard wel van de ether. Geweld of ertoe oproepen is absoluut de rode lijn. Ik heb dat gelukkig nog nooit moeten doen.”

Dorianne Aussems en Daniël Mariën. ‘Uiteraard breekt mijn hart als ik iemand hoor zeggen dat homoseksualiteit niet juist is.’ Beeld Illias Teirlinck
Dorianne Aussems en Daniël Mariën. ‘Uiteraard breekt mijn hart als ik iemand hoor zeggen dat homoseksualiteit niet juist is.’Beeld Illias Teirlinck

Eén keer iemand aan het woord laten die kritisch is over homo’s bepaalt natuurlijk niet uw publiek. Bereikt u de hele jeugd of toch vooral de meer linksgeoriënteerde?

Aussems: “Uiteraard krijgen we slechts een deel te pakken, maar iedere dag proberen we jongeren aan weerszijden van het politieke spectrum te betrekken. Er zijn uitzendingen waarop dat lukt en andere waar we daar minder goed in slagen.”

Daniël, over welke maatschappelijke topics discussieert u met uw vrienden?

Maeriën: “Afgelopen zomer ging het natuurlijk over #BlackLivesMatter. Veel vrienden beseften niet hoe vaak racisme nog voorkomt, ze wisten bijvoorbeeld niet dat ik er ook mee te maken krijg.”

Vindt u het moeilijk om #BlackLivesMatter als witte presentatrice aan te kaarten, Dorianne?

Aussems: “Neen, omdat ik vooral luister. Ik pretendeer niets, ik laat de jongeren die zich aangesproken voelen, vertellen wat het met hen doet.”

In Vlaamse media zie je amper of geen zwarte gezichten. Vindt u dat…

Maeriën: “Frustrerend, ja. (lacht) Ook op nieuwssites zie je vaak artikels voorbijkomen waarvan je denkt: op die redactie werkt sowieso geen enkel zwart persoon.

“Maar ik ben optimistisch. Er is veel meer bewustzijn rond de noodzaak van diverse redacties en schermgezichten. Of ik zelf media-ambities heb? Acteren vind ik heel leuk, op TikTok doe ik als @bruinejongen mijn ding.”

MNM pakt graag uit met Generation M, nu ook weer met deze grootschalige campagne, maar tegelijkertijd staat het programma sinds 2017 om acht uur geprogrammeerd. Moet netmanager Steven Lemmens het niet eens naar de avondspits brengen?

Aussems: “Ik heb al vaak hetzelfde gedacht. (lacht) Uiteraard zou dat de max zijn, maar het belangrijkste contra-argument is dat wij soms iets gedetailleerdere seksvragen behandelen. Die wil je niet op je bord krijgen als je om vier uur jonge kinderen van school ophaalt.

“Tegelijkertijd is Generation M meer dan taboes doorbreken. Wij draaien veel muziek, er is een vaste spelletjesrubriek en soms vragen wij onze luisteraars: ‘Puree, frieten of kroketten?’ (lacht) Ik wil het DNA van het programma niet fundamenteel veranderen, maar één keer per week een vroegere Generation M: ik zie dat zeker zitten.”

U heeft dat nog nooit voorgelegd bij de bazen?

Aussems: “Misschien wel, misschien niet. (lacht)”

Dorianne wordt vaak een rolmodel voor holebi’s genoemd. Naar wie kijkt u op, Daniël?

Maeriën: “Dalilla Hermans! Ik hou echt van haar. Als ik Dalilla hoor spreken, denk ik: já, dat is exact hoe ik mij ook voel.”

Daniël Mariën en Dorianne Aussems. ‘Ik hou echt van Dalilla Hermans. Als ik haar hoor spreken, denk ik: já, dat is exact hoe ik mij ook voel.’ Beeld Illias Teirlinck
Daniël Mariën en Dorianne Aussems. ‘Ik hou echt van Dalilla Hermans. Als ik haar hoor spreken, denk ik: já, dat is exact hoe ik mij ook voel.’Beeld Illias Teirlinck

Vindt u het jammer dat er in Vlaanderen geen bekende zwarte homomannen zijn?

Maeriën: “Ik heb daar eigenlijk nooit zo over nagedacht. Nu je dat zo formuleert, is dat inderdaad wel zot dat ik nooit iemand had om me mee te identificeren. Ik heb me altijd aan mezelf moeten optrekken. Daardoor heb ik me soms zeer eenzaam gevoeld.”

Aussems: “Daniël weet het nog niet, maar voor veel jongeren is hij nu al het rolmodel dat hij zelf nooit heeft gehad.”

Generation M, van maandag tot en met woensdag om 20 uur op MNM.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234