Woensdag 22/03/2023

AnalyseTelevisie

‘Gênante shots van tegen slaap vechtende tafelgasten’: Danira vs. Gert & James

‘Vandaag’ met Danira Boukhriss Terkessidis Beeld VRT
‘Vandaag’ met Danira Boukhriss TerkessidisBeeld VRT

Wie breit er het best een eind aan de televisieavond? Gert en James of Danira? De Morgen zapte twee weken lang tussen Vandaag en Gert Late Night op zoek naar een antwoord.

Pieter Dumon

Gert en James vs. Danira

Jarenlang gold Lieven Van Gils als het vleesgeworden symbool van rustige vastheid op talkshowgebied. Dat het doorheen de jaren iets té rustig geworden was rond zijn tafel werd pijnlijk duidelijk toen VIER met Gert Late Night op de proppen kwam. Bij Eén ruilden ze Van Gils in voor Danira Boukhriss Terkessidis in de hoop op wat meer leven in het laatavondslot. Daarvoor zorgt ze ook. Ze is energieker en grappiger dan haar voorganger en komt qua openingsvraag al eens verder dan ‘vertel’. Al zou wat rustige vastheid haar bij momenten van pas komen. Als een dynamisch duo als Ivan De Vadder en Christophe Deborsu over stokpaardjes als de regeringsvorming komt praten, heeft de kersverse presentatrice het moeilijk om de teugels strak te houden. Ook Herman Brusselmans mocht in de eerste aflevering te makkelijk de regie overnemen.

En Gert Verhulst en James Cooke? Die doen wat ze nu al 2,5 jaar doen: rondhuppelen in een witte badjas, hun gasten entertainen en ’s avonds een gezellig babbeltje slaan. Al is er ook aan boord van de Evanna evolutie te merken. Niet dat ze binnenkort Kathleen Cools zullen vervangen in Terzake, maar James en Gert zijn wel degelijk beter geworden als talkshowhosts. Al is het maar omdat ze vanuit hun buikgevoel vaak de vragen stellen waar ook de kijker mee zit.

De winnaar? Danira straalt toch een stuk meer metier uit dan de kapiteins van de Evanna. Al hebben we een licht vermoeden dat die daar absoluut niet wakker van zullen liggen.

Tafel vs. zetel

De veel te grote tafel waar Van Gils zijn ding moest aan doen blijft ook bij Vandaag het meest in het oog springende decorstuk. Door alle gasten van die avond daar een hele uitzending lang aan neer te planten, zou een interessante wisselwerking moeten ontstaan. Dat is althans de theorie. In de praktijk leidt het vooral tot gênante shots van tegen de slaap vechtende tafelgasten, zoals Marleen Merckx tijdens het gesprek met de klimaatjongeren in aflevering één. Ook Arno hoorde het deze week zichtbaar in Keulen donderen tijdens het praatje over de regeringsvorming.

Nochtans werkt zo’n tafel soms wel. Toen Brusselmans een dag na zijn passage in Vandaag aan de tafel van Eva Jinek naast De Sekszusjes belandde, ontstond er wel een interessante wisselwerking. Maar de juiste gasten combineren en die met elkaar aan de praat krijgen is een vaardigheid die noch de redactie van Vandaag noch Danira zelf voorlopig onder de knie heeft. In de zetel van Gert is er aan interactie geen gebrek. Logisch ook, aangezien de centrale gasten een hele week lang letterlijk met elkaar zitten opgescheept. Dat verlengde verblijf zorgt er ook voor dat de gasten zich perfect thuis voelen in het decor van Gert Late Night. En dus leveren ze commentaar of pikken ze in zoals ze dat ook thuis zouden doen: de ene keer relevant, de andere keer totaal naast de kwestie. Maar er gebeurt tenminste iets.

Winnaar? De zetel van Gert Late Night, hoewel het ding ongetwijfeld zachter zit, hebben we er nog geen gasten op zien in slaap sukkelen.

Gert Late Night met Gert Verhulst (l.) en James Cooke Beeld Vier
Gert Late Night met Gert Verhulst (l.) en James CookeBeeld Vier

Nieuws vs entertainment

Als je gastenlijst bestaat uit Christoff De Bolle, Kevin Janssens, Pommeline Tillière en An Swartenbroekx, dan is het duidelijk dat je eerste bedoeling niet is om op de actualiteit in te zoomen. Wat niet betekent dat Gert Late Night die actualiteit helemaal links laat liggen. De voorbije weken was er bijvoorbeeld aandacht voor geweld op hulpverleners, de klimaatjongeren of de stijging van de zeespiegel. Verdienstelijke pogingen om relevanter te worden, maar meer ook niet. Een Duitse remake van het programma, een eigen langspeelfilm of een onstuimig boottochtje staan een stuk hoger op het prioriteitenlijstje van Gert en James.

Bij Vandaag is het net omgekeerd. Het programma valt onder de vlag van VRT NWS en dat is eraan te zien: Koranscholen, de regeringsvorming of de gasontploffing in Wilrijk, het eerste en langste item is steeds gelinkt aan het nieuws van de dag. Het tweede onderwerp kan daar iets verder van af staan maar blijft actuagebonden. Om de kijker niet met een te zwaar gemoed naar bed te sturen, volgt daarna een luchtiger item. Een moeilijke combinatie, zo blijkt. Een gesprek over kinderen van IS-strijders laten volgen door een item over een nieuwe boysband? Dat wringt.

De winnaar? Wie wil weten wat er in de wereld gebeurt moet bij Vandaag zijn. De showbizznieuwtjes die bij Gert Late Night te rapen zijn, lees je de dag nadien wel op het internet.

Dagvers vs. voorbereid

Terwijl op de Evanna een team van redacteurs werkt om de uitzending van die avond op antenne krijgen, zit in Vilvoorde een ander team al aan de Gert Late Night-afleveringen van volgende week te denken. Bij Vandaag is dat langetermijndenken een stuk beperkter. Dat verschil werd tijdens de eerste week gedemonstreerd door het item rond het basisschooltje van Zwankendamme. Terwijl Vandaag het moest stellen met een wel heel vrijblijvende reportage over het nijpende leerlingentekort zetten ze bij Gert Late Night een hele week lang acties op om iets aan dat tekort te doen. Geen wereldschokkende televisie, maar wel veel leuker dan wat bij de concurrentie te zien was.

Winnaar? De redactie van Gert Late Night, al was het maar omdat ze de directrice van Zwankendamme aan een extra kleuter hielpen.

De kijkcijfers

‘Gert Late Night’

02/09: 340.000

03/09: 299.000

04/09: 266.000

05/09: 321.000

09/09: 310.000

10/09: 304.000

11/09: 274.000

‘Vandaag’

02/09: 444.000

03/09: 500.000

04/09: 486.000

05/09: 341.000

09/09: 229.000

10/09: 417.000

11/09: 392.000

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234