Tips
Geen zin in klassieke tv? Gelukkig zijn er deze parels on demand
Het zappen beu? De tv-redactie van De Morgen gidst u door het ondemandaanbod.
Billions
Billions is een serie die, zoals de naam misschien al suggereert, over geld gaat. Heel veel geld. Meer geld dan jij en ik ooit samen op onze bankrekening zullen hebben. Het is een serie over miljarden euro’s. Je kan er van naar de maan, en terug. Jezelf en je hond laten klonen als je oud genoeg wordt. Met dat geld in je zak zou je pornosterren kunnen omkopen na een megaschandaal. Daar kan je zelfs een regering van omkopen, iets wat onder andere de multimiljonairs Robert "Bobby" Axelrod (Damian Lewis) en Charles "Chuck" Rhoades Jr (Paul Giamatti) ook in het derde seizoen van Billions doen.
Vanaf nu Telenet Play More.
Murder on the Orient Express
De trein is iets compleet alledaags: het is een vervoermiddel dat het vee iedere ochtend en avond naar hun werk en weer naar huis brengt. Maar in cinema is een coupe vol vlekkerige zetels en oververmoeide werkmensen echter een stuk minder banaal. Neem de ontspoorde Koreaanse zombiefilm Train to Busan, het surrealistische Snowpiercer, of: de film Murder on the Orient Express, waarin een detective in de jaren 30 een mysterieuze moord moet oplossen op de Trans Europe Express. Zo spannend is je retourtje Gent-Antwerpen nog nooit geweest.
Op Proximus TV
Siren
Heb jij je er wel eens wat van aangetrokken als iemand je vertelde dat kabouters of Sinterklaas niet bestaan? Nee? Houden zo. En laat je zeker niet tegenhouden door ‘wetenschappers’ en betweters die zeggen dat ook zeemeerminnen niet echt zijn. Maar laten we wel hopen dat die prachtige wezens niets weg hebben van de Vlaamse Eline Powell (want ‘Pauwels’ klinkt over de grens toch minder sexy) in de nieuwe Canadese serie Siren. Alhoewel Powell met haar zachtaardige uitstraling vooral geschikt lijkt voor de rol van bambi, zet ze in Siren een zeemeermin neer met vlijmscherpe tanden en dode ogen die paniek zaait in een vissersdorpje.
Vanaf 1 april op Telenet Play More.
The Bourne-reeks (Identity, Supremacy, Ultimatum)
Mensen zeggen vaak dat Tom Cruise als geen ander kan rennen, maar man, je zou Matt Damon eens moeten zien in de eerste drie Bourne-films. In de verfilmingen van de Robert Ludlum-boeken over een spion die zijn geheugen kwijt is, moet de acteur vallen, opstaan, kogels ontwijken en knokken alsof zijn leven ervan afhangt. Sterker nog: zijn leven hangt er daadwerkelijk van af, en het zweet begint daarom vanaf het eerste moment al te gutsen, ook bij de meest passieve kijkers in de zetel.
Vanaf 1 april op Netflix.
Django Unchained
Wraakfilms zijn pas goed wanneer je voor de protagonist begint te juichen wanneer die keer op keer zijn of haar onderdrukkers met een regen van bloedspetters aan het spit weet te rijgen. De moordlust moet je bijna kunnen proeven, en gerechtigheid wordt pas gevierd wanneer er minstens zes ledematen, drie ogen en een gescheurde teennagel door het beeld vliegen. Spreekt dit je aan? Haal dan gerust je hart op bij Tarantino’s film Django Unchained.
Vanaf 1 april op Netflix.
Fish Tank
BBC noemde de film Fish Tank een van de beste films van deze eeuw. Oké, de film stond op nummer 65, een plek waar je in lijstjes allang gestopt bent met scrollen, maar dat is alsnog niet onverdienstelijk. Laat regisseur Andrea Arnold, die je misschien kent van American Honey, alleen al een reden zijn om deze film te bekijken. Maar ook de magische – en soms ongelooflijk controversiële dynamiek – tussen de vijftienjarige Mia (Katie Jarvis), haar alcoholverslaafde moeder (Joanne Williams) en haar nieuwe stiefvader (Michael Fassbender) is een reden waarom je verder moet kijken dan de klassieke top 10.
Vanaf 2 april op Proximus TV.
Coco
Net als zowat alles wat Pixar uitbrengt, is de animatiefilm Coco lief, aandoenlijk en – uiteraard – weer een ongelooflijke tranentrekker. En dat is niet verwonderlijk in een kinderfilm (die ook perfect voor volwassenen is, geen zorgen) over de dood. Als een twaalfjarig Mexicaans jongetje in het ‘Land van de doden’ belandt, probeert hij met de hulp van zijn overleden grootvader terug te keren naar zijn levende familie. Buiten een prachtig verhaal over de dood (dat in onze recensie vijf sterren kreeg), is Coco ook een ode aan Mexicaanse cultuur en daarmee, volgens onder andere The Guardian, een trap in de ballen van Trump.
Vanaf 4 april op Proximus TV.
The Killing of a Sacred Deer
Je kent wel die ochtenden dat je verdrinkt in zelfmedelijden omdat je voor een onmogelijke keuze staat: draag je vandaag ‘dat ene hemdje waar je altijd complimentjes op krijgt’ of ‘dat shirt waarin je je okselzweet niet ziet’? In The Killing of a Sacred Deer staat Steven (Colin Farrell) ook voor een onmenselijke keuze, maar anders dan de typische outfitkeuzestress, moet hij kiezen tussen leven en dood. En ja, je mag dit gerust letterlijk nemen. Bij de films van The Lobster en Dogtooth-regisseur Yorgos Lanthimos weet je nooit of de tranen die langs je wangen rollen, komen van het lachen of van de pure miserie. En Lanthimos zou Lanthimos niet zijn als ook deze film niet donker, een tikkeltje absurd en volgens onze man huiveringwekkend grappig is.
Vanaf 4 april op Proximus TV.
Mr. Nobody
Als The Killing of a Sacred Deer je nog niet genoeg geleerd heeft over de enorme consequenties van je keuzes, kan Mr Nobody uit 2010 nog een kans wagen. Brusselse filmmaker Jaco Van Dormael vertelt aan de hand van een surrealistische sciencefictionfilm een universeel verhaal over de gevolgen van je keuzes. Dat elke beslissing die je maakt, hoe klein die ook is, je levensverhaal verandert, wordt tastbaarder dan ooit in Mr Nobody als een 118-jarige man vertelt over zijn leven, en alle mogelijke levens die hij had kunnen leiden.
Vanaf 5 april op Proximus TV.