Donderdag 08/06/2023

Festivals afgelastCoronavirus

Geen festivalzomer: ‘Het is de enige juiste beslissing op dit moment’

Rock Werchter 2019. Beeld Francis Vanhee
Rock Werchter 2019.Beeld Francis Vanhee

De kogel is door de kerk: geen festivals deze zomer. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad, om zo de verspreiding van het coronavirus te beperken. Een bui die de organisatoren hadden zien hangen.

Robin BroosEwoud Ceulemans en Pieter Dumon

“De afgelopen weken waren er al duidelijke signalen van burgemeesters, politici en experts”, zegt Debby Wilmsen, woordvoerder van Tomorrowland (TML). “Het is goed dat er nu duidelijkheid is. We vinden het bijzonder jammer voor iedereen die uitkeek naar het festival. Dit treft de hele eventsector hard, maar het is de enige juiste beslissing op dit moment. We steunen het zojuist genomen regeringsbesluit.”

En naar die duidelijkheid had de sector uitgekeken, zegt ook Serge Platel, voorzitter Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV). “Tot nu toe hinkten veel festival- en concertorganisatoren op twee benen: ofwel gaat het gewoon door, ofwel wordt alles geannuleerd. Het was nodig dat er transparantie kwam. Nu werken we er hard aan om het bloeden zo veel mogelijk te minimaliseren.”

Tegoedbon

Zo is er alvast het ministerieel besluit dat bepaalt dat organisatoren tickethouders een tegoedbon mogen geven voor een nieuwe editie binnen de komende twee jaar, in plaats van het ticket terug te betalen. Zo wordt er officieel niet geannuleerd, maar uitgesteld. TML zal alle tickets en campingpakketten overdragen naar 2021. Wie er volgend jaar toch niet bij kan zijn, kan een aangekocht ticket nog aanbieden via de officiële doorverkoopsite. Ook Rock Werchter, TW Classic, Werchter Boutique, Pukkelpop, Graspop, Cactus, Dour, Paradise City, Rock Herk, Gent Jazz en Jazz Middelheim schuiven al zeker een jaar op. Zij onderzoeken nog met hun ticketpartners de verschillende pistes. Couleur Café wil nog niet communiceren.

“Idealiter zouden we graag willen dat mensen uit solidariteit hun voucher opnemen en volgend jaar terugkomen”, zegt Herman Schueremans, organisator van de Werchter-festivals. “Zowel voor de grote als kleine festivals of zaalconcerten, zodat de sector kan overleven. Alleen is dat bij shows makkelijker, die worden verplaatst en de kous is af.” Zo worden de Sportpaleis-concerten van onder meer Dua Lipa en Harry Styles verzet en blijven tickets geldig, zonder refund. Maar bij festivals kan je dezelfde line-up niet garanderen.

Schueremans: “Daarom is voorzien dat je die voucher kan opnemen in een periode van twee jaar, zodat je keuze hebt, mocht de komende editie voor jou wat minder zijn. Al zullen we proberen dezelfde soort headliners te hebben, met een nog straffere affiche. Maar als we geen gelijkaardige, evenwaardig artiest als Taylor Swift kunnen strikken voor Werchter Boutique, een festival dat is gebouwd rond de headliner, dan moeten we durven te bekijken om terug te betalen.”

Overbruggingsrecht verlengen

Want festivalgangers hun geld teruggeven is een heikel punt. “Als iedereen volledig moet worden terugbetaald, zullen veel organisatoren overkop gaan en sleuren ze heel veel andere mensen mee de dieperik in”, vreest Platel van FMiV. “Artiesten, leveranciers, technici en heel veel freelancers hun inkomen hangt af van een festival. De overheid heeft nu al maatregelen ingevoerd zoals het overbruggingsrecht en de tijdelijke werkloosheid. Wij praten nu om deze maatregelen voor onze sector te verlengen tot na de zomer en eventueel nog langer. Want je moet ook incalculeren dat onze sector, die als eerste in lockdown ging en als laatste terug zal worden opgestart, heel wat tijd nodig zal hebben om weer op full force te draaien.”

Platel maakt zich vooral zorgen om de kleinere spelers zonder reserves. “Er zijn in Vlaanderen 320 festivals. Een handvol wordt georganiseerd door grote spelers, die het nu al moeilijk krijgen. Maar ongeveer 90 procent wordt georganiseerd door vzw’s, die gedragen worden door vrijwilligers. Die organisaties hebben voor deze zomer al veel kosten gemaakt en konden weinig of geen reserves opbouwen. De kans bestaat dat zij een klap als deze niet te boven komen.”

Fleetwood Mac, vorig jaar op Werchter Boutique. Ook dit festival gaat dit jaar niet door. Beeld Koen Keppens
Fleetwood Mac, vorig jaar op Werchter Boutique. Ook dit festival gaat dit jaar niet door.Beeld Koen Keppens

Ook de Genste Feesten, georganiseerd door een hele hoop kleine organisaties, wil er vooral over waken dat het corona-virus ook de komende jaren de festiviteiten niet besmet. “Het zal de eerste keer in 101 jaar zijn dat de Gentse Feesten niet doorgaan, maar het zou in deze tijden onverantwoord zijn ze te laten doorgaan”, zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). “Als stadsbestuur gaan we de organisatoren, zowel de grote als de kleine, krachtig ondersteunen zodat ze de periode naar de volgende feesten kunnen overbruggen en we samen kunnen uitkijken naar een spetterende editie in 2021.” Zo zal het grootste deel van de 1,2 miljoen euro subsidies aan de individuele organisatoren toch worden uitbetaald.

Een dekking voor pandemieën zit trouwens niet in de verzekeringspolissen voor grote evenementen in openlucht, vertellen verschilllende organisatoren. “De vorige jaren hadden wij een verzekering”, zegt Schueremans, die wijst op de edities na de aanslagen in Brussel, of het uitgeregende festival in 2016, waar de verzekering heeft geholpen met de aanschaf van zandzakjes. “Zij waren de grootste fan om alles te laten doorgaan. Zo’n verzekering sluiten wij af begin februari, omdat we pas dan onze kosten kennen. Alleen heeft het virus ons in snelheid gepakt. Sinds 23 januari werd het onmogelijk dat nog te doen. Dit jaar zijn we zoals de meeste festivals in Europa niet verzekerd.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234