Muziek
Geen Eurovisiesongfestival dit jaar: ‘Dit is vooral pijnlijk voor de artiesten’
IJsland won afgelopen weekend een alternatieve onlineversie van het Eurovisiesongfestival, al valt dat niet te vergelijken met een echt festival met zijn kitscherige liveacts, vuurwerk op het podium en een kolkende, vlaggende mensenzee in de zaal. Hoe gaan de fans om met zo’n gemis?
Tweeënveertig inzendingen stonden bij menig enthousiasteling al weken op repeat. De pronostieken en voorspellingen waren gemaakt. IJsland zou winnen, zo wist menig expert zeker. IJsland hééft ook gewonnen, of toch het online initiatief Eurostream, afgelopen weekend georganiseerd door fans. Hooverphonic werd voor België vijfde, maar veel deining veroorzaakt het allemaal niet.
Eigenlijk had Hooverphonic dinsdag moeten aantreden in de halve finale, om dan zaterdag te schitteren op het echte festival in Rotterdam. Dat gaat dus niet door, omwille van het coronavirus. Dat is nogal een klap voor de ware Eurovisiesongfestival-fan. “Ik was zelfs al begonnen met het bekijken van de preselecties van Zweden”, zucht doctoraatsstudent Chiara Bradt (25). “Dit voelt dus als een leegte in mijn jaar.”
Haar obsessie met het festival vertrekt volgens Bradt vanuit een nostalgisch gevoel. “Al sinds mijn zevende keek ik met heel mijn familie naar de finale. Iedereen maakte dan pronostieken, gaf punten aan de deelnemers en probeerde de winnaar te voorspellen. Ik mocht ook na middernacht opblijven, wat als kind echt iets magisch was.”
Eerste communie
Ook bij ziekenhuisarchitect Dirk Thoelen draait alles om nostalgie. “Mijn jongste herinnering aan het festival dateert van mijn eerste communie, ergens in de jaren tachtig. Ik was meteen verkocht. Toen mijn zussen oud genoeg waren, verplichtte ik hen mee te kijken. Op mijn trouw vertelden ze al lachend dat ze daar een trauma aan hebben overgehouden.”
Sinds 2016 volgt Thoelen de shows live. Tickets voor Rotterdam lagen klaar, maar hij zag al snel dat dat feestje niet zou doorgaan. “Ik voelde dat het onverantwoord was met zulke grote groepen samen te zitten. Zelfs wanneer het toch zou plaatsvinden, zou ik niet gegaan zijn. Het is alleen bijzonder moeilijk om aan tickets te raken. Ik hoop dus dat de organisatie ervoor zorgt dat mensen hun kaartjes kunnen houden voor volgend jaar.”
Domper
Inmiddels werd beslist om het hele festival een jaartje uit te stellen. Schuift zeker mee op: Hooverphonic, namens België. “In veel andere landen moeten artiesten opnieuw deelnemen aan de preselecties”, weet radiomaker Peter Van de Veire, die Vlaanderen traditioneel van Songfestival-commentaar voorziet. “Als ze die niet opnieuw winnen, kunnen ze niet deelnemen aan het festival van volgend jaar. Dat is heel pijnlijk, want in negentig procent van de gevallen gaat het om beginnende artiesten die net The Voice of X-factor wonnen.
“Je kan niet ontkennen dat het Eurovisiesongfestival veel carrières heeft gelanceerd. Johnny Logan zou Johnny Logan niet zijn zonder het festival. Zelfs Kate Ryan heeft nog altijd een publiek in het Oostblok dankzij ‘Je t’adore’. Daði og Gagnamagnið, de inzending van IJsland, had wellicht een wereldhit kunnen scoren met Thinking About Things, maar dat gaat nu dus niet gebeuren.”
Eurostream
De IJslanders maken wel nog een kans op een hitje, dankzij die winst van Eurostream. Voor dit onlinefestival staken twintig van de grootste internationale fansites de koppen bij elkaar. Een officiële vervanger is het niet, maar tijdens de finale keken er wel 20.000 mensen.
Jonathan Hendrickx, hoofdredacteur van Songfestival.be, zette het initiatief mee op poten. “Ik beweer niet dat Thinking About Things een nummer een in de Ultratop wordt, maar het lied kwam dankzij het festival massaal in de media. Eigenlijk was het nooit de bedoeling om van Eurostream een evenement voor de grote massa te maken. We wilden gewoon iets doen om het gevoel en de competitie niet verloren te laten gaan. Er kwamen ook een vakjury en puntentelling aan te pas.”
Alternatieve show
De officiële organisatie wil evenmin een jaar zonder alternatief. Daarom is er op zaterdag 16 mei een alternatieve show op Eén. In Eurovision: Europe Shine a Light worden alle nummers van 2020 geëerd en worden korte fragmenten van de videoclips getoond. Ook brengen de kandidaten samen een versie van Love Shine a Light, het iconische nummer van Katrina & The Waves waarmee het Verenigd Koninkrijk in 1997 het Eurovisiesongfestival won.
Ook bij de VRT zitten ze niet stil. Via Facebook Live presenteert Peter Van de Veire een awardshow en bij MNM treden artiesten live op, onder wie Hooverphonic en Tom Dice. Radio 2 pakt uit met De Songfestival top 40, waarbij luisteraars kunnen stemmen op hun favoriete nummers. Tot slot lanceert VRT NWS een podcast over de 65ste editie van het Eurovisiesongfestival met experts als André Vermeulen.
Sociale belevenis
Thoelen en Bradt zullen alvast de vervangshow op zaterdag volgen, al zijn de verwachtingen niet hooggespannen. Thoelen: “Dit zal nooit dezelfde beleving zijn als wanneer ik er naartoe ga. Sommigen vragen zich af waarom ik dit per se live wil zien. Tja, waarom wil iemand live naar een voetbalwedstrijd kijken? Een tv-uitzending kan nooit tippen aan de sfeer in het stadion. Maar we maken er het beste van, via een videochat met vrienden. Het zijn asociale omstandigheden, maar dit blijft een sociale belevenis.”
Eurovision: Europe Shine a Light, zaterdag 16 mei op Eén, vanaf 21 uur