Donderdag 25/04/2019

Radiolandschap

Gatz: “90 procent van de radiozenders is veilig”

Vlaams minister van Media Sven Gatz. Beeld BELGA

90 procent van de radiozenders is veilig, ondanks de vernietiging van het frequentieplan door de Raad van State. Dat zei mediaminister Sven Gatz (Open Vld) donderdag in het Vlaams Parlement na vragen van Wilfried Vandaele (N-VA), Karin Brouwers (CD&V), Bart Caron (Groen) en Katia Segers (sp.a). 

Vorig jaar keurde de Vlaamse regering op voorstel van Sven Gatz de hervorming van het radiolandschap goed. Daarin werd plaats gecreëerd voor vier commerciële netwerkradio’s. Voor de lokale radio’s werden de frequenties herschikt, waardoor enkele zenders uit de boot vielen. Vlaanderen telt nu 121 lokale radio’s.

Zes lokale zenders trokken in de zomer van 2017 naar de Raad van State tegen het nieuwe plan. De Raad oordeelde dat de regering een fout maakte door bepaalde radiofrequenties in te houden zonder verantwoording op grond van het efficiënt gebruik van de frequenties. Dat is een Europese verplichting.

26 frequenties onbenut

Er blijven in Vlaanderen 26 frequenties onbenut. Het gaat onder meer om bescherming tegen Franstalige frequenties, om frequenties die worden voorbehouden voor buitenlandse strijdkrachten in Vlaanderen en om frequenties die door hun lage vermogen niet echt bruikbaar zijn.

Volgens Gatz is er voor het grootste deel van de radiozenders geen probleem. “De zenders die een erkenning hebben die niet wordt betwist, blijven daarover beschikken”, zei hij donderdag.

Gatz gaat nu de bewuste 26 frequenties analyseren. “Als ze bruikbaar zijn voor de lokale omroepen, zullen ze worden vrijgegeven”, zei hij. “Dat zal gebeuren via een soort van herstelbesluit. Daarin zullen we ook motiveren waarom bepaalde frequenties eventueel niet worden opgenomen.”

Onder meer Katia Segers van sp.a suggereerde eerder dat de opmaak van het frequentieplan beter volledig wordt overgedaan. “Daar is op basis van dit arrest geen reden toe”, zei Gatz donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.