Nightlife
Game over voor klassieke clubs? Ook Café d’Anvers moet de deuren sluiten
Alweer heeft een icoon van de Belgische clubscene het moeilijk. Na de ophef rond Kompass Club Gent kondigt Café d’Anvers aan de deuren te moeten sluiten. Zijn jongeren niet meer geïnteresseerd in ‘klassieke’ clubs? Niets van aan, zo blijkt, maar die clubs worden wél gedwongen om te innoveren als ze willen overleven. ‘Mensen willen altijd iets nieuws.’
“Het was de kroniek van een aangekondigde dood”, zegt Peter Decuypere, event-expert en oprichter van I love techno, over de sluiting van de Antwerpse club Café d’ Anvers. “Het ging al lang niet meer goed met de club. En eigenlijk was Café d’Anvers nog altijd de club die ze twintig jaar geleden was, terwijl clubs die wel nog goed draaien ondertussen al serieuze transformaties doorgemaakt hebben.”
Dat Café d’Anvers in moeilijk vaarwater was beland, was voor clubkenners geen geheim. Toch is het nieuws van de sluiting binnengekomen als een serieuze verrassing. De club, die bijna dertig jaar lang het imago van een ‘housekot’ uitdroeg, houdt er nu mee op. Al is de sluiting nog “niet definitief”, nuanceert eigenaar Pim De Rhoodes in de Gazet van Antwerpen. Toch moet Café d’Anvers op zoek naar een nieuw concept, als het opnieuw de deuren wil openen.
Festivals en Pop-ups
Voor de eigenaar is een van de oorzaken voor de sluiting ook een “verandering van het nachtleven”. De clubs die vroeger een stevige reputatie hadden opgebouwd, moeten nu de concurrentie aangaan met andere clubs, maar ook met festivals en pop-upevenementen. “Vanaf mei-juni gaan jongeren naar festivals, zoals Tomorrowland of Dour, waar je ook techno en house vindt”, zegt Decuypere. “Die festivals kunnen ook een pak meer geld uitgeven aan dj’s. En voor jongeren is de festivalcultuur de laatste jaren een stuk belangrijker geworden.”
En dan zijn er dus ook nog de pop-ups, de tijdelijke feestconcepten. “Mensen zijn altijd op zoek naar iets nieuws”, is zowat de eeuwige mantra van het nachtleven, volgens Filip Van Moerkercke, een voormalige resident-dj bij Café d’Anvers, die nu als muziekmanager bands als Arsenal onder zijn vleugels heeft. Hij verwijst zo naar pop-ups als Contrair in Antwerpen. “Dat zijn dingen die vroeger eigenlijk niet bestonden”, zegt hij. “Maar die worden alsmaar belangrijker. Antwerpse jongeren organiseren die evenementen, zij hebben voeling met wat er leeft in de stad en nodigen al hun vrienden uit.”
Clubeigenaars klagen verder ook nog over de strenge regels die er voor hun zaken gelden. Het stadsbestuur van Antwerpen heeft zo net nog Club Vaag en de evenementenhal De Shop tijdelijk gesloten. De overlast – lawaai, vandalisme, en ‘wangedrag’ door de bezoekers – liep volgens de burgemeester de spuigaten uit. De voorbije weken is ook de Gentse Kompass Club nog prominent in het nieuws geweest, omdat die na een drugsdode ook tijdelijk de deuren moest sluiten.
Techno
Maakt dat allemaal dat clubs hun relevantie verloren hebben in de uitgaanscultuur van jongeren vandaag? Absoluut niet, antwoorden fervente clubgangers. Ook omdat de techno tegenwoordig weer hoogtij viert, hebben sommige clubs de wind in de zeilen. “Wat je vooral nodig hebt is een sterk management, met een sterke artistieke visie”, zegt Van Moerkercke.
Een van de clubs die al jaren meedraaien is de Brusselse Fuse. “Wij vieren eind deze maand onze 25ste verjaardag”, zegt eigenaar Olivier Ramoudt. Het klopt volgens hem dat festivals en pop-ups de clubs al pijn hebben gedaan. Maar zeker festivals bieden ook kansen. “De eerste jaren dat festivals dj’s begonnen te boeken, hebben we dat zeker gevoeld, maar nu merk je ook dat het publiek op Dour of Pukkelpop daar voor het eerst in aanraking komen met artiesten als Ben Klock, die ze dan in de winter in een club kunnen zien.”
Wat met de strenge regels? “Je moet op heel veel letten”, zegt Ramoudt. “Dat is niet eenvoudig. We hebben ook al een paar honderdduizend euro moeten investeren om ons gebouw beter akoestisch te isoleren. Maar het werkt ook als je aan de buurt kan uitleggen hoe je problemen gaat oplossen. Ik denk ook dat we met alle clubs samen eens moeten wijzen op de tegenstrijdigheden in de wetgeving. Je mag als club bijvoorbeeld geen bezoekers fouilleren op drugs. Maar als de politie binnen drugs vindt, ben je wel in overtreding.”