AnalyseTelevisie
Gaat het televisiescherm deze zomer op zwart? De zenders zullen inventief moeten zijn
Van de moeder aller sportzomers en alle bijhorende tv-formats blijft niets over. Maar de coronamaatregelen en de economische crisis maken het moeilijk om met alternatieven te komen.
We weten wie de mol is en welke koppels het Blind getrouwd-experiment zonder al te veel kleerscheuren zijn doorgekomen, en zondag strompelen ook de wandelaars uit de fictiereeks GR5 richting eindbestemming. Om maar te zeggen dat de televisiezenders stilaan naar zomermodus overschakelen.
Die zomer zou dit jaar – met het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour – ook op televisievlak volledig in het teken van sport staan. Bij de openbare omroep droomde men al van een kijkcijferpiek. Onder de deskundige leiding van Karl Vannieuwkerke zou de VRT immers al die sportieve activiteiten op het scherm brengen. In detail, compleet met voorbeschouwingen en analyses achteraf.
Maar de komst van het coronavirus zorgt er voor dat zowel het zendschema van Eén als de agenda van Vannieuwkerke plots forse gaten vertoont. Die vullen wordt moeilijk. Het budget voor die sportprogramma’s wordt, net als de sportzomer zelf, integraal verschoven naar volgend jaar. Bovendien is er amper tijd over om nog alternatieven te bedenken. En dus grijpen ze aan de Reyerslaan terug naar een succesrecept: herhalingen. Al komen er ook nieuwe afleveringen van Switch, wordt er gewerkt aan een corona-proof variant van kijkcijferhit De stoel en zijn er ondanks het Tour-uitstel ook plannen rond Vive le vélo.
Voorzichtigheid
Voor de andere zenders is dit een uitgelezen kans voor de concurrentie om met een zomeroffensief een deel van het hondstrouwe VRT-publiek in te pikken, denk je dan. Zeker omdat er dankzij de ‘in uw kot’-maatregelen tegenwoordig meer mensen dan ooit voor hun televisietoestel zitten. Maar zo simpel is het niet. Die commerciële concurrentie haalt haar inkomsten vooral bij adverteerders. En de zomer is nu net de periode waarin die liever niet al te groot uitpakken. Bovendien gooit corona ook daar roet in het eten. Het virus veroorzaakt een economische crisis die adverteerders aanzet tot nog meer voorzichtigheid.
“Natuurlijk zijn dit unieke televisietijden”, zegt Annick Bongers, programmadirecteur bij VIER, VIJF en ZES. “En natuurlijk willen we daar met onze zenders graag op inspelen. Maar het verhaal moet ook vanuit economisch standpunt kloppen.” Bij DPG Media, het moederbedrijf van onder andere VTM, Q2 en Vitaya, horen we hetzelfde verhaal. “Op basis van onze geschatte inkomsten bepalen we het beschikbare programmabudget”, zegt creatief directeur Davy Parmentier. “Dat maakt dat we in de zomermaanden beperkt zijn in wat we kunnen doen.”
Bij VTM duikt één nieuwe titel in het zendschema op. In het dagelijkse programma De zomer van volgt Eric Goens hoe allerlei bekende Vlamingen de zomermaanden beleven. Het programma moet de zender de kans geven om, naast de nieuwsuitzendingen, de vinger aan de pols van de corona-actualiteit te houden. Samen met de heruitzendingen van telenovelle Sara en het compilatieprogramma Beste kijkers wordt dat de zomerse ruggengraat van de zender.
Programma’s op de plank
Ook bij VIER pakken ze met één nieuw programma uit. Maar veel kan en wil Bongers daar nog niet over zeggen. De rest van het schema wordt net als bij de andere zenders ingevuld met herhalingen. Over een verlenging van het onverwachte kijkcijfersucces De Container Cup wordt nagedacht, maar of we deze zomer nieuwe afleveringen te zien krijgen, blijft hoogst twijfelachtig.
Op televisievlak wordt de zomer dus een mager beestje. Maar wat met het najaar? Veel van de programma’s die we dan te zien krijgen, worden tijdens de zomermaanden ingeblikt. Lukt dat wel in coronatijden? Of blijft het ook in september herhalingen kijken? Alle zenders hebben sowieso een aantal programma’s op de plank liggen die nu al klaar zijn. Bij VTM gaat het dan bijvoorbeeld over Axel gaat binnen of Alloo bij de wegpolitie. Eén heeft dan weer een nieuw seizoen van Op de man af klaar en kan ook uitpakken met De Planckaerts.
Plexiglas en mondmaskers
Ondertussen wordt ook volop gezocht naar virusvrije manieren om programma’s te draaien. De kandidaten van Switch, De slimste mens en De Campus Cup zullen voortaan door een plexischerm van elkaar gescheiden zijn. Bij de opnames van The Voice Kids zou het publiek kunnen bestaan uit de gezinnen van de kandidaten, en verder moeten ook doorgedreven circulatieplannen en allerhande technische hulpmiddelen besmetting voorkomen.
Al blijven er probleemgevallen. “Voor een programma als Dancing with the Stars is een versoepeling van de regels nodig”, zegt Bongers. “Op de dansvloer kom je nu eenmaal dicht bij elkaar. Daar is met de beste wil van de wereld niets aan te doen.” Ook de vervolgafleveringen van Mijn keuken, Mijn restaurant, waarin de kandidaten een restaurant moeten uitbaten, worden moeilijk. “Daarvoor moeten we wachten op een go voor de horeca”, zegt Maarten Janssen, channelmanager bij VTM. “Hoe dan ook is de kans groot dat je in dat programma kandidaten met mondmaskers zal zien.”
En dan zijn er nog de dagelijkse soaps. Bij Thuis staat vandaag een test gepland om te zien of en hoe de opnames hervat kunnen worden. Ook bij Familie wordt daarover nagedacht. Door te spelen met camerastandpunten, van bepaalde intieme scènes enkel de aanzet te tonen en oudere acteurs voorlopig van de set weg te houden, hopen beide programma’s zo snel mogelijk een doorstart te kunnen maken. “Maar fictie draaien zal deze zomer sowieso moeilijk worden”, denkt Goris. De erfenis daarvan dreigen we nog wel even met ons mee te dragen. Goris: “Voor de nabije toekomst is er nog aanbod genoeg. Maar reeksen die nu wegvallen, kunnen binnen twee jaar nog gaten in het zendschema slaan.”