Donderdag 01/12/2022

Futur Simple: de toekomst van Congo

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De Morgen-journalist Koen Vidal en fotograaf Stephan Vanfleteren reisden verschillende malen naar de Democratische Republiek Congo om er de levensverhalen van kinderen en jongeren op te tekenen. Ze werkten zowel in Kinshasa, Kisangani en Bukavu maar ook in zelden bezochte dorpjes in de provincie West-Kasaï. Vidal en Vanfleteren ontmoetten er voormalige kindsoldaten die aan een nieuw leven begonnen, schoolmeisjes die ondanks de sociale tegenwind naar het middelbare onderwijs pogen door te stoten, sportieve supertalenten, breakdancers die zich door niets laten tegenhouden en slachtoffers van seksueel geweld die de moed en de kracht hadden om hun bodemloze verhalen te vertellen.

Zeven levensverhalen
Vidal en Vanfleteren keerden terug met zeven levensverhalen die ze publiceerden in een net verschenen boek Futur Simple (uitgegeven door Meulenhoff/Manteau in samenwerking met Unicef). Op basis van het boek en met de hulp van regisseur Ibbe Daniëls maakten de auteurs ook een kortfilm waarin foto's en teksten worden afgewisseld met muziek van Serge Kakudji, de jonge Congolese opera-ster die momenteel in Parijs woont.

Jongeren die de toekomst uitbouwen
Koen Vidal en Stephan Vanfleteren over het waarom van hun boek: «Ter gelegenheid van vijftig jaar Congo wilden wij het hebben over de toekomst van het land en de jongeren die deze toekomst zullen uitbouwen. Drieëndertig miljoen van de zestig miljoen Congolezen is jonger dan achttien. Of je nu door de straten van Kinshasa of in een dorpje op het platteland wandelt, jongeren zijn alomtegenwoordig en geven een buitengewone dynamiek aan het land. Het feit dat Congo ondanks alles onweerstaanbaar blijft, is voor een groot deel te danken aan de energie, de openheid, de humor en de creativiteit van het jongste deel van de bevolking."

Marginale groep
Maar de jeugdige dynamiek wordt vaak gesmoord door de harde Congolese realiteit. Hoewel kinderen en jongeren in Congo veruit in de meerderheid zijn, worden ze eigenlijk als een marginale groep behandeld. Jaarijks sterven er in Congo een half miljoen peuters en kleuters jonger dan vijf: dat zijn er 1369 per dag. Vijftig procent van de kinderen heeft nog nooit de binnenkant van een lagere school gezien en amper 28 procent gaat door naar het middelbaar onderwijs.

Knokken voor een bestaan
«Jongeren moeten hier knokken voor hun bestaan» vertellen de breakdancers Freeman en Rmx in Futur Simple, «Of je nu scholier, mecanicien, danser of taxichauffeur bent, niets is hier eenvoudig. Van nul af aan beginnen, opstaan, vallen en opnieuw van nul af aan beginnen. Dat is ons verhaal.» Vidal en Vanfleteren: "Omdat ze nog een heel leven voor zich hebben, hebben jongeren in Congo niet de luxe om zich als sommige modieuze defaitisten neer te leggen bij de stelling dat in Congo alles naar de kloten is."

Voorpublicatie in De Morgen
Deze week kunt u in De Morgen een voorpublicatie lezen van Futur Simple. Van zaterdag 27 maart tot en met 1 april kunt u het adembenemende verhaal volgen van Arnold Aganze, een voormalige kindsoldaat die enkele jaren geleden nog voor zijn leven vocht en nu al Twitterend een nieuwe toekomst aan het uitbouwen is. Op 2 april publiceert De Morgen de foto's van Stephan Vanfleteren over Art-Con, een verbluffende groep breakdancers uit Kinshasa.

Op woensdag 31 maart, om 20 uur, wordt Futur Simple voorgesteld in theater KVS. Lakensestraat 164, Zaal Top - 5e verdieping. (Inkom gratis, graag bevestigen op pers@standaarduitgeverij.be).

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Futur Simple kwam tot stand in samenwerking met Unicef Beeld UNKNOWN
Futur Simple kwam tot stand in samenwerking met UnicefBeeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234