Maandag 09/12/2019

Dans

Fusie Kaaitheater-Rosas: uitstel, maar geen afstel?

Anne Teresa De Keersmaeker. Beeld Natan Dvir / Polaris Images

In een open brief op rekto:verso heeft choreografe Anne Teresa De Keersmaeker voor het eerst zelf gereageerd op de heisa die is ontstaan in het Kaaitheater. 

De aftastende gesprekken tussen het bestuur van het Kaaitheater en de directie van Rosas en P.A.R.T.S., respectievelijk de opleiding en het gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, werden op 24 mei al stopgezet. Dat zegt de choreografe zelf in een open brief op de website van cultuurtijdschrift rekto:verso. “We besloten af te wachten tot er in het Kaaitheater een nieuwe directie komt.” De Keersmaeker wil zo “een sereen debat” mogelijk maken.

Vorige week was op diezelfde website een open brief verschenen van Esther Severi, dramaturg bij het Brusselse Kaaitheater. Zij hekelde daarin een op til zijnde samenwerking – sommigen hadden het zelfs over een ‘fusie’ – tussen het Kaaitheater enerzijds en P.A.R.T.S. en Rosas anderzijds. “Waarom zouden we ons als kunstencentrum aan één kunstenaar verbinden?”, klonk het. “Het Kaai is altijd een plek geweest waarvan de identiteit steeds opnieuw gevormd wordt door een waaier aan kunstenaars die het huis (tijdelijk) bewonen.”

Wig in gemeenschap van kunstenaars

Het leidde tot heel wat ongerustheid in het culturele veld, vooral bij kleinere spelers. Zij vrezen dat het Kaaitheater het presentatiehuis van Rosas wordt, in plaats van een kunstencentrum waar ook kleinere, experimentele makers een platform krijgen. 

De Keersmaeker betreurt dat het debat is ontaard “en een wig drijft in een gemeenschap van kunstenaars”. Ze bevestigt dat ze gesprekken had met het bestuur van het Kaaitheater, maar ze ontkent dat er in hun toekomstplannen geen plaats zou zijn voor kleine, autonome of experimentele kunstenaars. Rosas, P.A.R.T.S. en Kaaitheater willen elkaar versterken, zegt ze, “vanuit de gedachte dat iedereen zijn autonomie behoudt”. Een concreet plan was er nog niet.

Door expliciet te willen wachten op een nieuwe directie in het Kaaitheater, veegt De Keersmaeker de geruchten van de baan dat Rosas zelf aan het het hoofd van het Brusselse kunstencentrum zou komen te staan. Tegelijk lijkt ze de deur open te houden om gesprekken over een intensievere samenwerking in de toekomst verder te zetten. Een opvolger voor Guy Gypens, de huidige artistiek leider die weldra vertrekt, wordt door de raad van bestuur ten vroegste halverwege juli aangesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234