Vrijdag 24/03/2023

Theater

‘Frontaal’ van Compagnie Cecilia: Goed begonnen, slechts half gewonnen ★★☆☆☆

Laurence Roofthooft en Sofie Decleir spelen twee zussen die elkaar ontmoeten bij het graf van hun moeder.  Beeld kvde.be
Laurence Roofthooft en Sofie Decleir spelen twee zussen die elkaar ontmoeten bij het graf van hun moeder.Beeld kvde.be

Frontaal van Compagnie Cecilia valt uiteen in twee ongelijke delen: zo scherp en zuiver de tragikomedie in de eerste helft, zo diffuus laat regisseur Jan Sobrie zijn voorstelling uitdoven. Dat doet pijn, want naar het heerlijke gepingpong tussen Laurence Roofthooft en Sofie Decleir hadden wij langer willen kijken.

Evelyne Coussens

Na het vertrek van Arne Sierens als artistiek leider bij Compagnie Cecilia heeft onder meer Jan Sobrie er zijn plek gevonden. Dat houdt steek: als auteur, regisseur en zelfs als speler leunt Sobrie nauw aan bij het volkse, het kleinmenselijke en ook wel het klassiek-dramatische van het Arne Sierens-universum. Al kiest hij soms voor een surrealistische touch.

Frontaal start als een tragikomische familieclash. Twee zussen ontmoeten elkaar bij het familiegraf waar hun moeder ligt. De oudere (Decleir) is een kopie van de moeder: excentriek, destructief, drankzuchtig, maar ook eenzaam. De jongere (Roofthooft) wil haar leventje van schone schijn beschermen – onuitstaanbare verloofde en duur keukenblok incluis. En misschien ook wel het ideaalbeeld rond haar moeder, dat haar oudere zus dreigt te verstoren met onwelkome onthullingen.

Magisch-realistisch

In een spervuur van hilarische een-tweetjes gaat het tussen de zussen razendsnel richting ontploffing. Hier schrijft en regisseert Sobrie top: de tekst is spits, de secure timing en juiste nuance laten het komische talent van Roofthooft en Decleir schitteren. Het crescendo aan verwijten en onverwerkte frustratie eindigt een dik halfuur later, als Laurence alle contact met Sofie verbreekt. Maar wat nu, hoe nu verder met deze voorstelling?

Sobrie kiest voor het magisch-realistische pad. Door een ongeluk komt Sofie terecht in een limbo tussen dood en leven, tussen bewust en onbewust, tussen kind en volwassene. Sfeer en muziek kantelen naar een Halloween-achtige nachtmerrie. In het rijk van de verstandsverbijstering gaan alle maskers af.

Maar… die waren eigenlijk al af. Dramatisch gezien gebeurt er bitter weinig in dit tweede deel: het vuurwerk dooft uit, de tekstcompositie wordt flou, en zo kwakkelt Frontaal een beetje moeizaam naar zijn einde. Wat een zonde, na zo’n veelbelovende start.

Nog tot 31/10 in De Expeditie, Gent, daarna op tournee.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234