Fotoreeks
Fotograaf Alex Vanhee toont intieme dansstijlen die de tijd doorstaan
Er wordt te weinig intiem gedanst. Dus zocht fotograaf Alex Vanhee de plekken op waar duo’s elkaar nog wel stevig tegen de gilet trekken. Het resultaat is te zien in de expo Dans Dans Dans! in Oostende.
Als concertfotograaf – onder meer voor De Morgen – legde Alex Vanhee (52) de grootste artiesten vast op camera. Voor zijn expo Dans Dans Dans! draaide hij de camera naar andere kant, met de focus op gewone mensen in drie intieme dansstijlen.
Popcorn
Het idee begon met de popcorn, de trage souldans uit de jaren 60. “Ik had de documentaire The Sound of Belgium over de new beat gezien”, vertelt Vanhee. “Die begon met een klein stukje over de popcorn, die hetzelfde principe hanteerde. Singles van 45 toeren werden afgespeeld op 33 toeren, met de pitch-control op plus 8, waardoor het geheel weer dansbaarder werd.”
Popcorn dook ook op in het dikke naslagwerk Last Night a DJ Saved My Life van de Amerikaanse journalisten Bill Brewster en Frank Broughton. En toen Vanhee hoorde dat zelfs Arno nog was uitgegaan in het legendarische popcorncafé The Groove in Oostende, was zijn aandacht helemaal geprikkeld.
“Daar is de basis voor het genre gelegd. Het was een tegenreactie op de opkomende disco. Engeland had de Northern Soul, waar mensen uitgingen op speed en de soul iets sneller werd gedraaid. Bij ons was het omgekeerd. Mensen dronken bier uit het flesje, en dj’s speelden hun soulplaten op een lagere snelheid.”
En daarbij hoorde dus een specifieke dans. “Die dans heeft iets sensueels”, vertelt Vanhee. “Men danst met de toppen van de vingers tegen elkaar, zonder elkaar verder echt vast te nemen. De stijl wordt vandaag nog steeds beoefend. Er zijn nog veel popcornfeestjes, maar die zijn wat underground.”
En die begon de fotograaf twee jaar geleden te documenteren. “Het had iets vreemd”, zegt hij. “Toen fotografeerde ik ’s avonds nog vaak concerten. Daarna trok ik dan naar zo’n popcornfeest, vaak tot vier uur ’s morgens. Buitenkomen doe je dan in een roes, omdat het tempo er de hele nacht hetzelfde is.”
Slow
Het sensuele van de popcorn bracht Vanhee als vanzelf bij de slow. “Beroepshalve kwam ik vaak op dansevents, van I Love Techno tot Tomorrowland. Niemand heeft er nog fysiek contact met elkaar. Toen ik dan in de krant las dat er steeds minder slows worden gedraaid op huwelijksfeesten, ben ik ze bewust gaan opzoeken.”
Die plakkers vond hij vooral op seniorennamiddagen op het platteland, die al starten om 14 uur en zijn afgelopen voor het avondeten. “Er worden natuurlijk ook andere dansen gedanst, maar ik heb enkel de slows gefotografeerd. Dat fysieke contact interesseerde me het meest. Met dromerige gezichten en de handen in elkaar.”
Ballroom
Om het drieluik compleet te maken, verdiepte Vanhee zich ook in de statige ballroomdans. “Ieder luik heeft een bepaalde sfeer”, zegt hij. “Maar terwijl popcorn en slow vrijblijvend worden gedanst, is ballroom quasi professioneel. Dat zijn wedstrijden. Die fierheid én breekbaarheid wilde ik vatten in portretten.”
Die afdrukken zijn beduidend groter in de expo. “Ze poseren als was het voor een portret van edellieden in de klassieke schilderkunst”, zegt Vanhee. “Ondanks de make-up en de kledij, verraden de handen veel van wie ze echt zijn. Een garagist die in een mooi pakje danst, bijvoorbeeld.”
Openen doet Dans Dans Dans! met de eerste inspiratiebron: de popcorn. Drie Oostendse cafés worden zaterdagavond omgetoverd tot een popcorncafé van weleer. Manuscript wordt The Groove, Lafayette wordt Versailles en Copador wordt Sloopy. Of de fotograaf dan zelf een dansje placeert? “Hoegenaamd niet”, lacht Vanhee. “Ik dans enkel wanneer ik alleen of dronken ben.”
Van 30/9 tot 5/11 in De Grote Post, Oostende. visitoostende.be