Film Fest Gent
Filmcomponist Hauschka: "Wie innoveert in de muziek, mag het succes op zijn buik schrijven"
Vergeet Hans Zimmer en Ennio Morricone. Een nieuwe generatie filmcomponisten staat klaar om de filmmuziek te ontwrichten. Zo weet de Duitser Hauschka klassiek en elektronica op ongedwongen wijze te combineren. Op Film Fest Gent voert hij zijn Oscar-genomineerde soundtrack van Lion op.
Volker Bertelmann alias Hauschka is het zeldzame soort experimentalist waarbij de emotie zegeviert – zijn muzikale techniek is vernieuwend, maar de gevoelens die hij ermee opwekt zijn eeuwenoud. "Ik ben vroeger nog naar optredens geweest waarna het voelde alsof al het bloed uit mijn lichaam was verdwenen", vertelt Bertelmann. "Sommige avant-gardemuziek beleef je enkel met je hoofd. Maar dat is niet het soort concert waar je je geliefde een plezier mee doet. Ik doe mijn best om muziek te maken waarin het abstracte artistieke en het sentiment elkaar niet uitsluiten." Abstract en toch gevoelig – geen wonder dat Hauschka's muziek wonderen verricht op beeld.
Hauschka bouwt al jaren aan een repertoire met geprepareerde piano, maar binnenkort laat hij voor het eerst de pianosnaren volledig naakt en kwetsbaar op zijn eerste album bij Sony Classical. "Ik voel me als een kleine indieband die net bij een groot label heeft getekend", lacht hij. Het maakt hem nog steeds zenuwachtig.
"Ik heb nu twaalf albums met geprepareerde piano gemaakt, maar in tussentijd schreef ik kleine stukjes pianomuziek die niet bij de rest leken te passen. Ik wou weleens het geluid uitkleden en zien wat overbleef. Maar blijft er genoeg over? Mijn verhaal bij een klassiek label klopt wel, denk ik: het heeft veel meer met klassiek dan met pop te maken. Maar breek me de bek niet open over neo-klassiek: dat is ronduit fout! Mag ik iedereen vragen om te stoppen die term te gebruiken?"
Hij vertelt ons dat hij ondanks alles nog maar een goede vier jaar van zijn muziek kan leven, en hoe hij er nog steeds verbaasd over is dat zelfs zijn muzikale helden nog in cafés moeten werken. "Voor een experimentele muzikant heb ik het nog best goed. Wie echt innovatief bezig is in de muziek, mag het succes bijna per definitie op zijn buik schrijven. Het publiek moet eerst een tijdje aan iets wennen, en wanneer het het dan gewend is, wordt de klank gekaapt door mensen die er plots een grote show mee opvoeren. Maar goed, ik heb nooit het soort muzikant willen worden dat zich richt op snelle verzadiging. Ik was liever een uitvinder."
Sinds Substantial, zijn eerste worp in 2004, bracht Hauschka bijna elk jaar een album uit, en intussen heeft hij ook voor talrijke films en series de muziek geschreven, waaronder Patrick Melrose (met Benedict Cumberbatch), Hotel Mumbai (met Armie Hammer) en Lion (met Nicole Kidman). Voor die laatste score, die hij samen schreef met A Winged Victory for the Sullen-frontman Dustin O'Halloran, werd hij vorig jaar genomineerd voor een Oscar en een World Soundtrack Award.
"Mijn muziek trekt voornamelijk regisseurs aan die écht van muziek houden. Het nadeel is dan wel dat het net die liefhebbers zijn die een invloed proberen uit te oefenen op je werk. En toch verkies ik hen boven mensen die er weinig van afweten en alsnog commentaar leveren. Als ze van muziek houden, laten ze mij tenminste vrij in mijn experiment. Dat heb ik nodig."
Hauschka en Dustin O'Hallora spelen de muziek van Lion op 15/10 in Vooruit. filmfestival.be