Zaterdag 01/04/2023

Festivals

Festivalticket gekocht voor deze zomer? Dit kan je verwachten van de desbetreffende organisaties

Pukkelpop 2019 Beeld Joel Hoylaerts / Photo News
Pukkelpop 2019Beeld Joel Hoylaerts / Photo News

Hoewel we nog steeds niet weten wat er met kleinere festivals en happenings gaat gebeuren, is het al wel duidelijk dat massa-evenementen al zeker niet mogen doorgaan tot en met 31 augustus. Maar wat als jij al een ticket had gekocht voor pakweg Graspop, Rock Werchter, Lokerse Feesten of The Qontinent? Wij zochten het uit.

Isabelle Deridder

Mei

* Punk in Drublic: deze tournee van grote punknamen zoals NOFX, Frank Turner & The Sleeping Souls en Comeback Kid ging normaal gesproken door op 16 mei in De Schorre in Boom. Het evenement werd verplaatst naar 1 mei 2021. Aangekochte tickets blijven geldig.

* Extrema Outdoor Belgium: de tiende editie van festival vond normaal gesproken plaats van 29 tot en met 31 mei in Houthalen-Helchteren. Het festival werd verplaatst naar volgend jaar, en gaat dan door van 21 tot 23 mei. Aangekochte tickets blijven geldig. Mensen die in het nabijgelegen Molenheide een bungalow hadden gereserveerd om tijdens het festival te verblijven, kunnen die reservatie ook kosteloos verplaatsen. Ook de mensen die een tentje geboekt hadden via FestiTent kunnen daar op rekenen.

* Gladiolen: dit tweedaagse festival in Olen vond normaal gesproken plaats op 29 en 30 mei. De organisatie heeft het festival verzet naar 21 en 22 mei van volgend jaar. Aangekochte tickets blijven geldig. Fans van bands zoals Noordkaap, Fleddy Melculy, De Kreuners of Level Six hebben geluk: de organisatie brengt volgend jaar exact dezelfde line-up in stelling.

(lees verder onder de foto)

Een sfeerbeeld bij Gladiolen Beeld Gladiolen
Een sfeerbeeld bij GladiolenBeeld Gladiolen

Juni

* Klub Dramatik: dit dagfestival in het Antwerpse Nachtegalenpark vond normaal gesproken plaats op 13 juni. De organisatie koos ervoor om het evenement te verplaatsen naar 12 juni volgend jaar. Je kan je ticket laten terugbetalen, al vraagt de organisatie op haar website wel om dat niet te doen. “Als je volgend jaar komt, dan kunnen we de toekomst van Klub Dramatik helpen verzekeren”, klinkt het. Om dat extra aantrekkelijk te maken, doet de organisatie er per ticket twee drankbonnen bovenop. Wie toch een terugbetaling wil, moet dat doorgeven voor negen juni.

* Best Kept Secret: de achtste editie van dit Nederlandse festival - dat normaal plaats vond in de Beekse Bergen van 12 tot en met 14 juni - werd verzet naar 11 tot 13 juni 2021. Aangekochte tickets blijven geldig voor 2021, maar je kan ook een terugbetaling vragen. De organisatie hoopt echter dat zoveel mogelijk mensen dat niet doen. “We hopen op jullie steun”, klinkt het in een statement op hun website.

* Contrair Open Air: de derde editie van dit Antwerpse, elektronische muziekfestival stond op de agenda voor 19 en 20 juni dit jaar, maar ook zij wijken uit naar 2021. Het evenement zal dan op 18 en 19 juni doorgaan. Tickethouders kunnen een voucher bekomen met de aankoopwaarde van hun ticket. Dat voucher kan je gebruiken om een of meerdere Contrair evenementen bij te wonen naar keuze. Dat kan tot en met 31 december 2021.

* Urban Music Festival: dit evenement - een samenwerking tussen de Hasseltse discotheek Versuz en VIBESTR en waarbij de beste Nederlandstalige urban acts naar België worden gehaald - is de pechvogel dit seizoen. Het festival werd een eerste keer verplaatst van 13 maart naar 19 juni, maar ziet zich genoodzaakt om voor een tweede keer te herplannen. Wie naar het evenement wil, moet nu wachten tot 19 juni van volgend jaar.

Ook het driedaags muziekfestival Best Kept Secret gaat niet door.  Beeld ANP
Ook het driedaags muziekfestival Best Kept Secret gaat niet door.Beeld ANP

* Graspop Metal Meeting: ook alle metalheads die van 18 tot en met 21 juni in Dessel wilden kamperen voor de 25ste editie van Graspop Metal Meeting hebben dit jaar pech. Het festival werd verzet naar 17 tot en met 20 juni van volgend jaar. De organisatie zet alles op alles om de voorziene line-up zoveel mogelijk mee over te hevelen.

* Pinkpop: Ook het Nederlandse festival Pinkpop - dat normaal gesproken doorging van 19 tot 21 juni en kleppers zoals Red Hot Chili Peppers, Ellie Goulding en Liam Payne op de affiche had staan - schuift een jaartje op en zal in 2021 van 18 tot en met 20 juni doorgaan. Aangekochte tickets blijven geldig voor de editie van 2021.

* Werchter Boutique: de fans van Taylor Swift mogen hopen dat de zangeres volgend jaar ook tijd heeft, want ook haar optreden werd - net als dat van de andere artiesten op de affiche van het dagfestival - gecanceld. Wie een ticket had gekocht en een refund wil, is eraan voor de moeite. Je krijgt het volledige bedrag wel terug in de vorm van een tegoedbon. Dat bedrag zal vanaf 15 september automatisch beschikbaar zijn op de website van Ticketmaster. De regeling geldt ook voor wie andere festivalproducten kocht, zoals drankbonnen. Bovendien krijg je - als je al een ticket had - toegang tot een exclusieve voorverkoop volgend jaar.

* TW Classic: idem voor de fans van Paul McCartney. Zij zouden normaal gesproken een dagje later afzakken naar het festivalpark in Werchter, maar dat gaat niet door. Ook hier: wie een ticket had gekocht en een refund wil, is eraan voor de moeite. bij TW Classic geldt dezelfde regeling als bij Werchter Boutique.

null Beeld EDLL
Beeld EDLL

* Paradise City: het moest een feestelijke zesde editie worden van het elektronische muziekfestival Paradise City. In plaats daarvan ziet de organisatie zich genoodzaakt om het festival - dat normaal op de agenda stond voor het weekend van 26 tot en met 28 juni - te verplaatsen naar 25 tot en met 27 juni 2021. Aangekochte tickets blijven geldig voor volgend jaar. Indien je dat wil, is terugbetaling ook mogelijk. De organisatie houdt die optie open tot 28 juni, daarna is je ticket automatisch verzet. Tot slot roept Paradise City ook op om - indien je kan - de organisatie financieel te ondersteunen. “Er bestaat geen verzekering voor wat we nu meemaken en we hadden al kosten gedaan voor deze editie”, klinkt het op hun website.

* Couleur Café: normaal kon je van 26 tot en met 28 juni in Brussel terecht voor Couleur Café. Ook zij moeten een jaartje uitwijken, waardoor het festival verplaatst is naar 25 tot en met 27 juni 2021. Mensen die al een ticket gekocht hebben, krijgen van de organisatie drie opties: ze kunnen (zonder meerkost) hun ticket houden voor de editie van 2021, ze kunnen hun ticket omruilen voor een voucher die kan gebruikt worden voor Couleur Café 2021 en/of 2022 of hun ticket (of een deel ervan) schenken aan Couleur Café als steun en alvast een nieuw ticket kopen voor de volgende editie.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Juli

* Rock Werchter: ook de eerste grote zomerafspraak gaat dit jaar niet door. Mensen die tickets hadden voor deze editie van het festival - dat van 2 tot en met 5 juli zou hebben plaatsgevonden - zien hun geld niet terug. Net als bij Werchter Boutique en TW Classic werd er gekozen om het volledige bedrag terug te betalen in de vorm van een tegoedbon.

* Rampage Open Air: dit drum’n bass - en dubstepfestival ging normaal op 3 en 4 juli door in Lommel. Tickets worden niet terugbetaald, maar vervangen door een voucher. Dat kan je gebruiken voor evenementen van Rampage in 2020 (als die er nog komen), 2021 en 2022. Je kan dat voucher ook gebruiken om merchandise aan te kopen.

* Fantasia Festival: dit dancefestival in Hamme - waar onder andere MATTN, DJ Mandy en Laidback Luke op de affiche stonden - werd verplaatst van 4 juli 2020 naar 3 juli 2021. Aangekochte tickets worden overgezet naar volgend jaar.

* Beauville: geen elektronische muziekfestival op 4 juli in het kasteel van Ooidonk dit jaar. Het festival is nu verzet naar 3 juli 2021 en aangekochte tickets blijven geldig.

* Beachland Festival: normaal gesproken ging dit evenement door in De Haan op 4 en 5 juli. Ook deze happening werd verplaatst, naar 3 en 4 juli in 2021. Had je reeds tickets aangekocht voor Beachland 2020, dan zijn deze tickets gewoon geldig volgend jaar. Wie nog vragen heeft, kan contact opnemen met de organisatie via info@beachland.be of hun Facebookpagina.

Een sfeerbeeld van Beauville 2018. Beeld Arne De Corte
Een sfeerbeeld van Beauville 2018.Beeld Arne De Corte

* Gent Jazz: normaal gesproken van 8 tot 18 juli dit jaar. Het is de bedoeling dat er ook een editie komt in 2021, maar de precieze data hiervoor zijn nog niet duidelijk. Iedereen die al tickets gekocht had, krijgt ten laatste eind juni een mail van de organisatie met meer info. Sowieso zal de organisatie een voucher aanbieden dat twee jaar geldig is.

* Les Ardentes: Het Luikse festival Les Ardentes vindt dit jaar niet plaats van 9 tot en met 12 juli. De organisatie wijkt uit naar volgend jaar en dan zal het festival van 8 tot en met 11 juli plaats vinden. De organisatie zal op 15 mei meer informatie geven voor de mensen die al een ticket hadden gekocht.

* Cactusfestival: het Brugse Minnewaterpark zal voor het eerst in 39 jaar deze zomer niet het decor vormen van het Cactusfestival. Dat had normaal moeten doorgaan van 10 tot en met 12 juli, maar het coronavirus gooide ook hier roet in het eten. Momenteel onderzoekt de organisatie met hun ticketpartner verschillende pistes. Ticketkopers worden via mail gecontacteerd.

* Ostend Beach: het was de bedoeling dat het festival doorging van 10 tot en met 12 juli dit jaar, maar fans van de combinatie zeetje-dancemuziek zullen moeten wachten tot 9 - 11 juli volgend jaar. De organisatie biedt mensen die al tickets gekocht hadden twee opties aan: ze kunnen hun ticket houden voor de editie van volgend jaar, of ze kunnen hun ticket kosteloos laten veranderen in een gift card. Die kan je gebruiken om kaartjes te kopen voor Ostend Beach 2021, 2022 en/of 2023.

* Afro-Latino Festival: het meest tropische feestje op de Belgische festivalkalender - dat normaal doorging van 10 tot en met 12 juli in Bree - werd verzet naar 9 tot en met 11 juli 2021. Aangekochte tickets blijven geldig voor de nieuwe editie.

Een blik op Ostend Beach op het Klein Strand van Oostende. Beeld TVA
Een blik op Ostend Beach op het Klein Strand van Oostende.Beeld TVA

* Hype-O-Dream: geen Hype-O-Dream op 10 en 11 juli in Kortrijk dit jaar. Het festival werd verplaatst naar 9 en10 juli in 2021. Aangekochte tickets en drankbonnen blijven geldig voor volgend jaar. Er kan ook gekozen worden om het ticket te laten omzetten in een voucher: daarmee kan je tickets kopen voor het evenement in 2021 en/of 2022.Wie voor een voucher kiest, kan - indien je dat wil - een deel van de waarde ook doneren aan het festival.

* Rock Herk: dit jaar hoor je op 17 en 18 juli geen alternatieve muziek in Herk. ook dit festival werd een jaar verplaatst, met 16 en 17 juli als nieuwe datum. Elke tickethouder krijgt de waarde van de verschillende tickets die werden aangekocht in een tegoedbon aangeboden. Deze tegoedbon kan gedurende twee jaren gespendeerd worden aan de verschillende Rock Herk producten (festivaltickets / food-drinktickets / campingtickets / …). Daarnaast wordt ook de optie aangeboden om de aangekochte tickets volledig terugbetaald te krijgen, dit met uitzondering van de boekings- en servicekosten. De organisatie roept wel op om zoveel als mogelijk voor de optie van de tegoedbon te kiezen. Er werden immers al heel wat kosten gemaakt in functie van de editie van 2020 en op die manier kunnen deze toch gedeeltelijk overbrugd worden. Ten laatste eind juni mogen tickethouders een mail verwachten omtrent de praktische afhandeling.

* Dour Festival: normaal gesproken van 15 tot en met 19 juli, maar verzet naar 14 tot en met 18 juli volgend jaar. De organisatie biedt geen terugbetaling aan van festivaltickets, maar wel een tegoedbon. Die kan je gebruiken voor Dour 2021 of 2022.

* Blues Peer: de festivaleditie van deze zomer (17 tot en met 19 juli) wordt verschoven naar het weekend van 16, 17 en 18 juli 2021. De reeds aangekochte tickets voor 2020 blijven geldig met volle waarde en alle eraan verbonden voordelen. Tickethouders worden op de hoogte gebracht van verdere stappen via mail.

* Francofolies de Spa: normaal van 17 tot en met 21 juli, nu verzet naar 22 tot en met 25 jul 2021. Aangekochte tickets zijn geldig voor de editie van 2021 en/of 2022. Ook roept de organisatie op om - indien dat financieel haalbaar is - een vrije gift te doen op hun rekeningnummer. “We hebben jullie steun echt nodig”, klinkt het op hun website.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

* Tomorrowland: de twee festivalweekends in 2020 (17 - 19 juli en 24 - 26 juli) worden verplaatst naar 2021 (16 - 18 juli en 23 - 25 juli). “We hebben besloten om de tickets die dit jaar al aangekocht werden, over te hevelen naar volgend jaar”, vertelde woordvoerster Debby Wilmsen eerder al aan VTM Nieuws. Praktisch wilt dat zeggen dat als je een ticket had voor vrijdag 17 juli, dan is dat volgend jaar geldig op vrijdag 16 juli. “Kan je niet komen, dan kan je je ticket verkopen aan de ruilkassa, waarna we ze opnieuw kunnen aanbieden.”

* Suikerrock: geen Suikerrock dit jaar van 30 juli tot en met 2 augustus. Gelukkig werd het festival wel verplaatst naar een nieuwe datum in 2021. Festivalbeesten zijn dan welkom in Tienen van 29 juli tot en met 1 augustus. Reeds aangekochte tickets voor de editie van 2020 blijven geldig voor de editie van 2021, waarvan ondertussen ook de ticketverkoop van start gegaan is. Een deel van de line-up blijft alvast hetzelfde. Tom Jones heeft alvast (her)bevestigd voor de editie van 2021, samen met De Kreuners, Peter Koelewijn & The Rockets en Mathias Vergels.

* Esperanzah!: Geen Esperanzah! dit jaar in Floreffe van 31 juli tot en met 2 augustus. Het wereldmuziekfestival werd verplaatst naar 30 en 31 juli en 1 augustus van 2021. Mensen die al tickets hebben krijgen van de organisatie twee opties: of ze hevelen hun tickets over naar volgend jaar, of ze vragen een terugbetaling aan. Wie voor die laatste optie kiest, dient zijn of haar aanvraag te versturen voor 30 juli.

* Lokerse Feesten: ook dit jaar geen zomerse muziekfeestjes in Lokeren. De organisatie verplaatst de editie van 2020 - die van 31 juli tot 9 augustus zou doorgaan - naar de periode van 30 juli tot en met 8 augustus van volgend jaar. De organisatie laat weten dat ze tickethouders binnenkort contacteren in verband met tickets en abonnementen.

* Reggae Geel: deze zomer is er van catch a vibe geen sprake in Geel. Het festival werd verzet van 31 juli en 1 augustus 2020 naar 6 en 7 augustus 2021. Tickethouders krijgen een voucher die kan worden omgeruild voor 2021 of 2022.

Ook Reggae Geel gaat niet door.  Beeld Reggae Geel
Ook Reggae Geel gaat niet door.Beeld Reggae Geel

Augustus

* The Qontinent: het hardste dancefestival van het land gaat dit jaar niet door van 7 tot en met 9 augustus in Domein Puyenbroeck. Niet getreurd, want in 2021 is er een nieuwe editie. Die vindt plaats van 13 tot 15 augustus. Aangekochte tickets worden kosteloos omgezet in een voucher die je kan gebruiken voor tickets in 2021 en/of 2022. Terugbetaling is geen optie.

* WECANDANCE: geen glitter beach camp dit jaar in Zeebrugge, want WECANDANCE 2020 - normaal gesproken van 7 tot en met 9 augustus - werd gecanceld. De organisatie bekijkt momenteel verschillende opties en zal daar binnenkort over communiceren.

* Dranouter: net als bij WECANDANCE is ook de situatie voor Dranouter nog grotendeels onduidelijk. Zij hebben wel al een nieuwe datum: 7-9 augustus 2020 wordt 6-8 augustus 2021. “Met onze ticketpartner worden momenteel verschillende pistes onderzocht”, klinkt het op de website van het festival. “Zodra de regeling voor ticketkopers uitgewerkt is zal daarover gecommuniceerd worden.

* Alcatraz Metal & Hard Rock festival: normaal gesproken na Graspop een hoogmis voor metalheads, die van 7 tot 9 augustus doorging in Kortrijk. Het coronavirus besliste daar anders over, waardoor het festival verzet werd naar 13 tot 15 augustus volgend jaar. De organisatie heeft goede hoop dat ze voor een groot deel dezelfde line-up kunnen aanbieden. Mensen die al tickets hadden voor 2020, krijgen twee opties: of ze laten hun aangekochte tickets (kosteloos) overzetten naar 2021, of ze kiezen voor een terugbetaling. Wie graag z’n geld terug wil, heeft tot 31 mei tijd om een aanvraag in te dienen.

* Brackrock: punkfestival Brackrock in De Schorre in Boom ziet z’n editie van 2020 - die doorging op 7 en 8 augustus - verplaatst naar 5 tot 7 augustus 2021. Aangekochte tickets blijven geldig. Indien mogelijk vraagt de organisatie om hen te steunen via verschillende steunpakketten die je kan aankopen op hun website.

null Beeld Henk Deleu
Beeld Henk Deleu

* Antilliaanse Feesten: 7 en 8 augustus zal er dit jaar niet Caraïbisch gefeest worden in Hoogstraten, maar op 6 en 7 augustus 2021 is dat normaal gesproken wel weer het geval. De organisatie bekijkt momenteel of de line-up kan behouden worden. Aangekochte festival- en campingtickets blijven geldig voor de editie in 2021. Een terugbetaling is enkel mogelijk voor mensen die voor de nieuwe data verhinderd zijn.

* Voltage Festival: dit jaar geen elektronische beats op 8 en 9 augustus in Zwevegem, maar wel op 7 en 8 augustus 2021. Tickethouders krijgen een voucher waarmee ze merchandise, vinyls, goodies of een ticket voor Voltage Festival 2021 en/of 2022 kunnen kopen. Terugbetaling is niet mogelijk.

* Jazz Middelheim: jammer voor de fans van Jazz in Antwerpen, want ook Jazz Middelheim zal dit jaar niet doorgaan van 13 tot en met 16 augustus. Voor 2021 werd er wel al een datum geprikt. Festivalgangers zijn dan welkom van 12 tot en met 15 augustus. Wie een ticket kocht, zal een voucher van dezelfde waarde ontvangen dat twee jaar geldig is. Een terugbetaling is niet mogelijk.

* Brussels Summer Festival: normaal gesproken van 19 tot en met 23 augustus, maar nu pas volgend jaar. Wie graag wil gaan, mag nu al 18 tot en met 22 augustus 2021 aanduiden in zijn of haar agenda. De organisatie geeft mensen die al tickets hadden gekocht voor 2020, drie opties. Oftewel ondersteun je het festival door je 5 Day Pass(es) en Food & Drinks voucher(s) te bewaren voor 2021. Deze blijven geldig voor de editie van 2021 van het Festival. Oftewel ondersteun je het festival door het totale bedrag van jouw Pass(es) 1 Day & 5 Days en Food & Drinks voucher(s) om te zetten in een waardebon die geldig is voor je aankopen in de e-shop 2021 van het
festival. Je ontvangt dat voucher per e-mail zodra de ticketing e-shop open is. Oftewel vraag je een volledige terugbetaling van jouw Pass(es) en Food & Drinks voucher(s). De terugbetaling gebeurt binnen 30 dagen via de rekening die gekoppeld is aan de gebruikte krediet- of debetkaart. Welke optie je ook kiest: de organisatie wil het wel ten laatste 30 juni weten.

* Pukkelpop: dit jaar helaas geen Pukkelpop van 20 tot 23 augustus. het festival werd verplaats naar 19 tot 22 augustus 2021. Enkel de early bird ticketverkoop liep al. Mensen die op deze manier een ticket gekocht hadden, worden persoonlijk gecontacteerd door de organisatie.

* Bomboclat Festival: geen zwoele afrobeats en dancehall music op 21 en 22 augustus in Zeebrugge dit jaar. De eerstvolgende editie van Bomboclat Festival vindt plaats op 20 en 21 augustus 2021. Mensen die een ticket gekocht hebben voor de editie in 2020 krijgen kosteloos een vervangend ticket voor Bomboclat Festival 2021 of 2022. Alle informatie zal ticketkopers via mail toegestuurd worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234