Vrijdag 07/10/2022

AchtergrondFestivalzomer

Festivals willen ‘voluit’ gaan deze zomer, maar Marc Van Ranst maakt daar kruis over: ‘Van niks naar alles in een keer, dat kan niet’

null Beeld TML
Beeld TML

Vlaanderen brengt 60 miljoen euro steun in stelling om de festivalzomer te redden. Zal dat volstaan? In de sector heerst zenuwachtigheid. ‘De financiële steun is welkom, maar we snakken vooral naar duidelijkheid. Vooral over hoeveel bezoekers we mogen toelaten.’ Al weken woeden achter de schermen discussies. De uitkomst daarvan zal bepalen hoe bruisend onze festivalzomer écht wordt.

Jeroen Bossaert

Het is stilaan vijf voor twaalf in de festivalsector. Meer dan 280 organisatoren willen ons deze zomer graag opnieuw aan het dansen brengen en moeten de komende weken hun bestellingen plaatsen voor podia en voor licht- en geluidsmateriaal. Ze moeten in veel gevallen ook artiesten definitief vastleggen en ze moeten op zoek naar personeel. “Dat is moeilijk als je nog niet zeker weet wat in de zomer toegelaten zal zijn”, zegt Katrien Vermeire, woordvoerder van belangengroep Sound of Silence. “Zullen we opnieuw innovatief uit de hoek moeten komen met virtuele evenementen of bubbels? Of kunnen we ‘normaal’ openen? Voorlopig hebben we daar het raden naar en dat zorgt voor onrust.”

Gemoedsrust

De Vlaamse regering wil de ondernemers alvast wat meer financiële gemoedsrust geven. Zo trekt Minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) 10 miljoen euro uit waarmee organisatoren hun festival ‘coronaproof’ kunnen maken. Ieder festival kan een dossier indienen waarin men uitlegt wat er exact nodig is. Dat kan gaan over de aankoop van desinfectiestations tot het bouwen van een heus testdorp. Voor kleine festivals kan er tot 75.000 euro steun aangevraagd worden, voor de grote loopt dat op tot 500.000 euro. Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft dan weer 50 miljoen euro opzij gezet om voorschotten te financieren. Organisatoren van een festival of evenement kunnen op die manier de komende weken al facturen van leveranciers of freelancers betalen zonder dat ze veel risico lopen. Gaat hun festival in de zomer toch niet door wegens Covid-19? Dan moeten ze de voorschotten niet terugbetalen aan de overheid. Het plafond voor die steun werd per festival opgetrokken van 800.000 euro naar 1,8 miljoen. “We zijn zeer dankbaar voor die steun”, zegt Stijn Snaet van sectorfederatie Event Confederation. “Maar we vrezen dat het de zenuwachtigheid niet zal wegnemen. Daarvoor heeft onze sector in de eerste plaats duidelijkheid nodig.”

Snaet en zijn collega’s kregen de voorbije weken signalen die hen bijzonder nerveus maken. “Toen premier Alexander De Croo onlangs zei dat hij nog geen tickets durfde te bestellen voor een concert van Clouseau in het Sportpaleis in september, kwamen de haren in mijn nek overeind", zucht Snaet. “Nog geen zekerheid over september... méént hij dat? Want daar kunnen wij ons als sector niet bij neerleggen. En het voorbije weekend zei professor Erika Vlieghe (voorzitter van de GEMS, red.) in zakenkrant De Tijd dat er voor evenementen ‘minstens’ evenveel mogelijk zou zijn als vorige zomer. Als dat het perspectief is, dan gaan wij daar niet mee akkoord. Vorige zomer was een ‘non-event’ voor ons. Dat is echt niet voor herhaling vatbaar.” Achter de schermen woeden daarom al een tijdje hevige discussies.

Geen ‘social distancing’ meer

Al weken zitten de sector, de experts en de verschillende kabinetten samen om te bespreken hoe de Vlaamse festivalzomer gered kan worden. Minister Demir is optimistisch: “We hebben een kader voor een veilige opstart van de festivals en hebben dat voorgelegd aan de experten. Ik verwacht de komende weken groen licht.” Dat optimisme verrast de sector. “De gesprekken verlopen constructief, maar ze zijn toch lastig”, zegt Snaet. “Er is geen discussie over de randvoorwaarden zoals testdorpen bouwen, vaccinbewijzen vragen aan de ingang of stations plaatsen met ontsmettende handgel, maar wel over hoeveel toeschouwers we zullen mogen toelaten.” Een aantal festivals wil niet weten van een editie met beperkte capaciteit. “Ze willen geen ‘social distancing’ meer toepassen, daar zijn ze heel duidelijk over”, bevestigt Snaet. “Als ze deze zomer hun festivalwei niet mogen uitverkopen, dan zullen sommigen er gewoon niet aan beginnen. Want met een halve bezetting is het voor hen gewoon niet rendabel. Uit economisch standpunt is hun houding te begrijpen, maar uiteraard botst dat met hoe de wetenschap daar naar kijkt. En dat zorgt voor moeilijke gesprekken.”

Eén aspect is in die gesprekken cruciaal: het tempo van de vaccinaties. Als we de festivalzomer zo normaal mogelijk willen organiseren, dan zal veel afhangen van hoeveel Vlamingen er in juni hun spuitjes gehad hebben. “Waar staan we vlak voor de zomer met de vaccinaties? Dat wordt dé vraag”, zegt Snaet. “Als we de huidige kalender bekijken, dan bereiken we de drempel van groepsimmuniteit mogelijk pas tegen de herfst. Tot dan wachten om een festival op volle capaciteit te organiseren, ligt zeer moeilijk. Dus willen we dat er gezocht wordt naar andere drempels. Wat is er bijvoorbeeld mogelijk op het moment dat alle risicogroepen en 65-plussers zijn gevaccineerd? Daarover gaan de discussies nu.” De beslissing die daarover de komende dagen of weken valt, zal mee bepalen hoe bruisend de festivalzomer écht wordt. “Als men ons straks officieel verbiedt om ook deze zomer op volle capaciteit een festival te organiseren, dan kunnen we niet anders dan ons daarbij neerleggen. Maar dat zal gevolgen hebben en heel wat festivals zullen dan misschien gewoon niet doorgaan. Het zal de politiek zijn die de knoop moet doorhakken. We hopen dat zij eerst alle mogelijkheden grondig onderzoeken vooraleer ze zo'n drastische beslissing nemen.”

Van Ranst maakt kruis over evenementenzomer met volle festivalweides

Deze zomer een Tomorrowland of Rock Werchter met bijna 100.000 man samen op een festivalterrein, zoals in 2019? “Onmogelijk”, aldus viroloog Marc Van Ranst. “Als de sector vandaag de garantie vraagt om deze zomer grote evenementen met volledige capaciteit te mogen organiseren, dan kan het antwoord enkel ‘neen’ zijn. Het is uiteindelijk aan de politiek om te beslissen, maar vandaag is die vraag écht niet realistisch.”

“Van niks naar alles in een keer, dat kan natuurlijk niet. Er zijn nog maar heel weinig mensen die al weten wanneer ze precies zullen gevaccineerd worden - nu al over festivals zoals voorheen spreken, is de kar voor het paard spannen. Ook in het buitenland is daarvan trouwens geen sprake.”

Er zal nog de hele zomer lang een virologisch risico bestaan, aldus Van Ranst. Een vaccin is ook niet meteen na toediening werkzaam. Zo is het AstraZeneca-middel het efficiëntst vanaf twee weken na de tweede dosis, die bij voorkeur pas drie maanden na de eerste wordt gegeven. Een festivalganger die begin juli bij de eersten een prik krijgt, is dus pas half oktober écht beschermd.

“Tuurlijk zal het perspectieven openen, eens alle risicogroepen gevaccineerd. Maar dan nog zullen we geleidelijk aan weer naar het normale moeten, stapsgewijs. Het zal niet zijn: ‘het is voorbij, en dan nu meteen aan de grote feesten’.” Van Ranst gelooft daarom niet in het ‘concept bevrijdingsfeest’. “Dat zullen héél waarschijnlijk bevrijdingsfeestjes worden. De heropening van de horeca zal zo’n eerste, voorzichtige ‘bevrijdingsfeestje’ zijn.” (SPK)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234