Zondag 29/01/2023

Achtergrond

Festivals voorzichtig optimistisch voor zomer: ‘Al is het zonder topacts: als we maar kunnen dansen’

Een archiefbeeld van Tomorrowland 2019. Beeld Klaas De Scheirder
Een archiefbeeld van Tomorrowland 2019.Beeld Klaas De Scheirder

Kunnen we volgende zomer luidkeels meebrullen met ‘Alive’ van Pearl Jam tijdens Rock Werchter, meedeinen tussen de mensenmassa op Tomorrowland of iets te veel pintjes drinken op een lokaal festival? Menig muziekliefhebber stelt zich de vraag, nu de eerste vaccins gezet zijn. Ook de organisatoren staan te popelen.

Isabelle Deridder

Een versnelde vaccinatiestrategie, een testdorp naast het festivalterrein, mondmaskers en minder bezoekers... Er moet aan heel wat voorwaarden voldaan zijn, maar als het van epidemioloog Pierre Van Damme afhangt, mogen we dit jaar weer voorzichtig onze dansbeentjes strekken.

Ook viroloog Marc Van Ranst is die mening toegedaan. “We hebben de voorbije tijd al enkele meevallers gehad. Zo werkt het vaccin beter dan gehoopt en zijn we vroeger gestart met mensen in te enten. In het buitenland experimenteert men intussen ook met sneltests. Natuurlijk kunnen we de toekomst niet voorspellen, maar voor de festivals zijn dit toch gunstige voortekenen. Ik sluit niet uit dat het, onder bepaalde voorwaarden, lukt om weer te dansen in 2021.”

Hoopvol nieuws, al blijven er uiteraard nog veel vraagtekens. Niet het minst bij de organisatoren: zij moeten nog heel wat puzzelstukjes leggen voor ze met een affiche en maximumcapaciteit op de proppen kunnen komen. Bij ‘de grote drie’ - Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland - laten ze dan ook nog niet in hun kaarten kijken. “We komen hier graag later op terug, als we verder staan met ons onderzoek naar mogelijke pistes. Maar we kijken met vertrouwen vooruit”, zegt Nele Bigaré van Rock Werchter, TW Classic en Werchter Boutique. “Momenteel is het nog niet aan de orde om hier uitspraken over te doen”, zegt Frederik Luyten van Pukkelpop. Bij Debby Wilmsen van Tomorrowland valt een soortgelijk geluid te horen.

Volle glorie

De afwachtende houding zien we ook terug bij de kleinere spelers. Stuk voor stuk spreken ze wel de hoop uit dat ze hun festival dit jaar kunnen laten doorgaan, en liefst van al in volle glorie, maar niemand die er zeker van is of al iets kan lossen over de affiche. “Ik denk dat ik voor heel wat organisatoren spreek, als ik zeg dat de situatie momenteel erg onduidelijk is”, zegt Kristof Calvo, Groen-politicus maar ook voorzitter van de vzw Mechelen Feest, die elk jaar (op 2020 na) het gratis festival Maanrock organiseert.

“Eén jaar overslaan was al jammer, dus laten we ervan uitgaan dat het geen tweede keer moet gebeuren. De goesting om iets te doen is er, zowel bij de artiesten als bij de organisatoren. Daarom zijn we nu, heel provisoir weliswaar, verschillende scenario's aan het bestuderen. Maar knopen doorhakken, dat gaat nog niet. Noch qua line-up, noch qua capaciteit, noch qua gezondheidseisen.”

“Als de festivalorganisatoren in 2020 één ding geleerd hebben, dan is het wel dat er in korte tijd veel kan veranderen”, vult Bert Seldeslachts, woordvoerder van Suikerrock in Tienen, aan. “Al wil dat uiteraard niet zeggen dat we bij de pakken blijven zitten. Maar zolang de overheid geen duidelijke beslissing neemt omtrent de festivals, kunnen wij dat ook niet doen. Momenteel is het bijvoorbeeld erg moeilijk om al te kiezen welke artiesten we al dan niet zouden vragen. Als we bijvoorbeeld maar op halve kracht mogen draaien, boeken we natuurlijk geen act waarvoor we volledig uitverkocht moeten zijn.”

Lokaal talent

Voor de festivals die het eerder van de sfeer en gezelligheid moeten hebben, vormt de line-up minder een probleem. “Een editie met uitsluitend lokaal talent: dat zou voor ons geen probleem zijn. Wij kiezen elk jaar sowieso voor heel wat Belgische namen”, zegt Gilles De Decker van Paradise City, een driedaags dancefestival in Perk (Steenokkerzeel) dat in normale omstandigheden zo'n 10.000 bezoekers per dag lokt. “Ik denk ook dat mensen, zeker na dit rotjaar, niet moeilijk zouden doen over een line-up zonder grote sterren. Integendeel. Als we maar opnieuw kunnen dansen en van het leven genieten.”

De Decker is dan ook vastbesloten om zijn festival in 2021 te laten doorgaan, in welke vorm dan ook. “We hebben vorig jaar bewezen dat we creatief kunnen omspringen met beperkingen. Onze reguliere editie werd toen gecanceld, waarop we met het veel kleinere Paradise City on Boats kwamen. We hadden een aantal bootjes aangeschaft waarop mensen in hun bubbel konden feesten. Uiteraard hopen we nu een volwaardig festival neer te zetten, maar als het moet, hebben we een alternatief.”

Bart Roman van Fire Is Gold (Antwerpen) en We Can Dance (Zeebrugge), elk goed voor 10.000 à 20.000 bezoekers per dag, zit op dezelfde lijn. Volgens hem hebben de kleinere festivals dit jaar een streepje voor op hun veel grotere concurrenten. “Rock Werchter of Tomorrowland zonder internationale acts: dat klopt gewoonweg niet. Voor ons is dat anders. Zeker bij We Can Dance draait het om veel meer dan muziek alleen. Bovendien zijn wij als organisatie flexibel genoeg om in korte tijd iets in elkaar te steken. Als dat wil zeggen dat we een testdorp naast het festivalterrein moeten zetten en duizenden sneltests moeten uitvoeren: so be it. Het idee alleen al geeft ons meer perspectief dan we in 2020 gekregen hebben.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234