InterviewCultuur
Familiefestival Wonderweekend verandert Plantentuin in een wolkenfabriek
Met de vingers eten in het ‘Restaurant Zonder Bestek’, een zelfgemaakte raket lanceren of coole goocheltrucs leren: Wonderweekend (20 en 21/8) belooft opnieuw twee dagen plezier voor het hele gezin. Organisator Steven De Beukeleer zit nu al met het hoofd in de wolken.
Wonderweekend is het eerste gezinsvriendelijke festival van het land. Vanwaar het idee?
“Ik werk al jaren in de communicatie- en evenementensector. Het viel me op dat de meeste festivals zich ofwel tot volwassenen, ofwel tot kinderen richten. In het beste geval is er wel een aparte speelzone voor kinderen of kunnen ouders ergens aan de bar hangen, maar er bestond niets specifiek voor gezinnen. Vandaar dit jaarlijkse familiefestival. Wonderweekend brengt ouders en kinderen samen tijdens een tweedaagse trip op een unieke locatie, de Plantentuin van Meise. Noem het een dromerige escape uit de dagelijkse realiteit, met talrijke activiteiten, knutselopdrachten en dans-, theater- en muziekvoorstellingen waar iedereen iets aan heeft.”
Dit is alweer de zesde editie. Waar blijf je de verwondering halen?
“Ons creatieve wonderkind Eva ziet de wereld als een grote speeltuin en komt voortdurend met de zotste ideeën aanzetten. (lacht) We hebben ervoor gekozen om vanaf nu in thema’s te werken. Dit jaar staat alles in het teken van wolken. Dat mag je heel letterlijk nemen: bezoekers komen het festival binnen via een wolkenfabriek, worden verwelkomd door een opperwolk en iedereen kan zich in een wolkje verkleden. Door in thema’s te werken, kunnen we die totaalbeleving nog versterken. Ook de mensen die niet blijven overnachten worden zo helemaal ondergedompeld in het magische universum van Wonderweekend.”
Het lijkt een hele uitdaging om een programma uit te werken waar zowel ouders als kinderen plezier aan beleven?
“Bij Wonderweekend draait alles rond samenzijn, met verwondering als rode draad. Dat verrassingselement zit hem vaak in de kleine dingen: samen een insectenhotel bouwen, met de vingers eten in het ‘Restaurant Zonder Bestek’, vuur maken aan het kampvurenveld, een feeërieke fakkeltocht door het donkere bos of overnachten op een sprookjesachtige camping, in een kartonnen tent die je naar hartenlust mag versieren. Wonderweekend is eigenlijk een optelsom van alle dingen die we ooit weleens zouden willen doen, maar waar we in de drukte van elke dag nooit aan toekomen. Terwijl dat nu net de momenten zijn waar we later met plezier aan terugdenken.”
Vorig jaar kon het festival niet doorgaan wegens corona. Hoe heb je die periode overbrugd?
“Wonderweekend is in de eerste plaats een belevingsfestival, maar we wilden onze bezoekers toch een waardig vervangprogramma aanbieden met de wonderboxen. In die dozen was alles aanwezig om een Wonderweekend bij je thuis te organiseren. Naast spelletjes en knutselspullen zat er ook een tent bij om in de tuin te kamperen. We kregen zo'n fantastische reacties dat we het concept later hebben uitgebreid. Zo bedachten we een skidoos voor mensen die niet op skivakantie konden en een paasdoos met instructies voor een wilde paaseierenexpeditie. Alle boxen waren meteen uitverkocht. Door de lockdown gingen ouders massaal op zoek naar originele activiteiten om samen te doen. Dat bewijst dat er wel degelijk nood is aan dergelijke initiatieven.”
Wat brengt de toekomst?
“Het plan is nu om Wonderweekend verder uit te bouwen tot een creatief platform voor ouders en kinderen. Op de website openden we onlangs het nieuwe luik ‘Weekendwonderen’, met allerlei amusante doe-tips. Daarnaast hebben we ook een boek uit met 101 activiteiten om samen te doen. Vanaf september krijgen we een Wonderweekend-rubriek in een nieuw tv-programma op VTM. Drukke tijden, maar ik kijk er enorm naar uit.”
Dagpas vrijdag 20/8 of zaterdag 21/8, van 12u tot 21u, 25 euro (kinderen) en 35 euro (volwassenen), wonderweekend.be