Dinsdag 25/02/2020

Familie beraadt zich over begrafenis Michael Jackson

Beeld UNKNOWN

Terwijl de discussie over hoe popicoon Michael Jackson precies aan zijn einde kwam nog volop woedt, beraadt de familie zich over diens uitvaart. Eén mogelijkheid is simultane herdenkingen over de hele wereld. De verwachting is dat bij een publiek evenement honderdduizenden, mogelijk een miljoen fans naar Los Angeles zullen afzakken.

Details autopsie
Vader Joe en zus Janet Jackson zijn voor het eerst in het publiek verschenen, op de BET-awards, voor de gelegenheid omgeturnd in een Jacksoneerbetoon. De Britse pers bericht ondertussen over de resultaten van de eerste autopsie: Jackson zou nog maar een schim van zichzelf zijn geweest. De tabloidkrant The Sun beweert details te kennen van de eerste autopsie. Uit lekken van dat officiële post-mortem zou blijken dat Jackson serieus vermagerd (50 kilo) en zo goed als kaal was bij zijn overlijden. In zijn maag zaten alleen gedeeltelijk opgeloste pillen, die verwijderd zijn voor toxicologisch onderzoek. Verschillende ribben van de zanger zouden ook gebroken zijn bij de pogingen om hem te reanimeren.

Rol van cardioloog
Er werd de voorbije dagen ook gespeculeerd over de rol van cardioloog Conrad Murray, die bij Jackson was toen hij een hartstilstand kreeg. Zo zou hij net voor diens overlijden de zanger nog een injectie met de pijnstiller Demerol hebben toegediend.

Edward Chernoff, Murrays advocaat, heeft die aantijgingen voor het eerst formeel ontkend. Het wachten is nu op de resultaten, zowel van de gerechtelijke autopsie als van de bijkomende lijkschouwing die de familie gevraagd heeft.

Het jaarlijkse prijzengala van de Black Entertainment Television (BET), zondagavond in LA, werd in zeven haasten omgeturnd tot een eerbetoon aan Jackson. Van op de rode loper zei vader Joe Jackson dat hij nog steeds met een pak onbeantwoorde vragen zit over de dood van zijn zoon. "Droevig zijn is niet nodig. We zijn hier om deze zwarte man te vieren, zo zette gastheer Jamie Foxx meteen de toon. En hij voegde er nog enkele Jacksondanspasjes aan toe.

"Mijn hele familie wilde hier vanavond zijn", zei zus Janet Jackson later toen ze het podium betrad om de fans te bedanken. "Maar het was gewoon te pijnlijk. Voor jullie is Michael een icoon, voor ons is hij familie en hij zal altijd in onze harten blijven."

Testament en hoederecht
Joe en Katherine Jackson, de ouders van Michael, hebben na dagen van ongecoördineerde verklaringen door raadgevers en advocaten van de familie een officiële woordvoerder aangeduid, entertainmentadvocaat Londell McMillan. Die vertelde meteen aan CNN dat zijn cliënten nog geen toegang hadden tot een testament van de popster, als dat er al is.

Katherine Jackson diende gisteren ook een verzoek in om het hoederecht over Michaels drie kinderen te verkrijgen, wat meteen de mogelijkheid van een bittere juridische strijd verhoogt. "Als er geen testament is, dan gaan zijn tegoeden automatisch naar zijn meest naaste bloedverwant. Dat zal in dit geval een volwassene zijn die de belangen van zijn kinderen behartigt."

Jacksons drie kinderen wonen voorlopig in bij hun grootmoeder in Encino, een van de voorsteden van Los Angeles. "Prince Michael (12), Paris (11) et Prince Michael II (7) zijn in heel goede handen bij mevrouw Jackson", zegt McMillan. "Zij is een formidabele grootmoeder. Ik kan me geen beter persoon inbeelden om voor de kinderen te zorgen."

Jacksons jongste zoon heeft een draagmoeder, maar volgens experts maakt Deborah Rowe, de moeder van Prince Michael en Paris, de beste kans mocht ze de voogdij willen opeisen.

Over de begrafenis is veel nog onduidelijk. Wel heeft de familie het afgelopen weekend de opties onderling besproken. De verwachting is dat de uitvaart nog deze week zal plaatsvinden, wellicht morgen of overmorgen. Dat zou kunnen op de enorme begraafplaats Forest Lawn in Los Angeles, maar de familie zou ook de optie van Neverland besproken hebben. Jackson zelf zou gewild hebben dat hij daar begraven werd, maar woonde sinds vier jaar niet meer op zijn sprookjesranch. Het idee zou zijn schuldeisers niet ongelegen komen, gezien de verwachte stroom bedevaarders.

Miljoenen rouwenden
Eerwaarde Al Sharpton, sinds jaar en dag bevriend met de familie, maakte gewag van simultane herdenkingen over de hele wereld. Waar al evenzeer over gespeculeerd wordt is hoeveel volk er op een eventuele publieke herdenking af zou komen. In 1977 kwamen 80.000 fans naar Graceland toen die andere King, Elvis Presley, overleed. Maar wellicht is de dood van prinses Diana een betere graadmeter: voor de begrafenis zakten toen een kwart miljoen mensen naar Londen af. De verwachting is dat nu tot een miljoen mensen de trip naar Californië zou maken voor de begrafenis.

Jaren na zijn hitsuccessen kan Michael Jackson zo misschien nog één keer een record breken. (Kris Jacobs)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234