Donderdag 17/10/2019

Cultuurbeleid

Extra geld voor cultuur gaat naar infrastructuur

Het Design museum Gent krijgt 2,5 miljoen euro om een nieuwe vleugel te bouwen. Beeld rr

Met onder meer twee miljoen extra voor het Mediafonds en dertien miljoen voor culturele infrastructuur sleepte minister van Cultuur en Media Sven Gatz in totaal 29 miljoen euro in de wacht uit het Vlaamse begrotingsoverleg. De culturele werkingsmiddelen stijgen niet.

Met één zinnetje over cultuur en media gaf de Septemberverklaring in het Vlaams parlement niet meteen blijk van een buitenmatige interesse in de Vlaamse culturele en mediasector. Maar de begroting valt wel positief uit, zegt minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld). "Na jaren van besparing komt er weer wat zuurstof vrij." 

Gatz krijgt volgend jaar 29 miljoen euro extra, waarvan de grootste hap - dertien miljoen euro - gaat naar culturele infrastructuur. Het Design museum in Gent zal daardoor bijvoorbeeld een nieuwe vleugel kunnen bouwen en er gaan ook extra middelen naar onder meer het Kasteel van Gaasbeek, het KMSK in Antwerpen, Alden Biesen in Bilzen en de Warande in Turnhout. De dertien miljoen euro extra is een eenmalige ingreep. "Maar het fonds voor culturele infrastructuur heeft normaal vijftien miljoen per jaar", zegt Gatz. "Nu kunnen we dat bijna verdubbelen en extra investeren. Dat geeft toch een stevige injectie."

Cultuurorganisaties die hadden gehoopt dat er ook extra geld naar werkingsmiddelen zou gaan, krijgen nul op het rekest. "Volgende zomer krijgt erfgoed nog een substantiële inhaaloperatie, maar de cultuursector heeft na de besparingen in het begin van de legislatuur al nieuwe middelen gekregen bij de vorige structurele ronde. Samen met de tax shift, waardoor ze hun werkgeversbijdragen kunnen verlagen, en de uitbreiding van de tax shelter naar podium, zullen ze op het einde van de rit toch meer middelen hebben."

Prestigefictie

Gatz had eerder al aangekondigd dat hij zou proberen drie miljoen euro extra voor het Mediafonds te krijgen. Hij deed dat na een studie van Econopolis over de levensvatbaarheid van Vlaamse fictie. Kort samengevat: als er geen extra geld komt, zouden er steeds minder tv-reeksen gemaakt worden. Het Mediafonds zal uiteindelijk twee miljoen euro extra krijgen. "Dat kan structureel een verschil maken", meent Gatz. 

De bedoeling is ook dat het Mediafonds zijn middelen anders zal inzetten met bijvoorbeeld extra steun voor een prestigeserie die ook internationaal hoge ogen wil gooien. "Die hervorming ligt nu op tafel bij de gesprekken over een nieuwe beheersovereenkomst voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (waar het Mediafonds deel van is, jdb)", zegt Gatz. "We zullen zien hoe dat uiteindelijk vertaald wordt." De nieuwe beheersovereenkomst moet op 1 januari ingaan. 

Om extra middelen vrij te maken wil Gatz ook nagaan hoe de tax shelter voortaan breder kan ingezet worden. "In de Franstalige gemeenschap gebruikt men die bijvoorbeeld ook webseries. Ook Europa laat zo'n ruimere invulling toe. Ik wil dit opentrekken en kijken waar de grens ligt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234