NieuwsTelevisie
Exit voor ‘The Crown’ en ‘Downton Abbey’? EU wil minder Britse series en films op Europese schermen
De brexit lijkt nu ook gevolgen te hebben voor tv-kijkend Europa. De Europese Unie maakt zich namelijk zorgen dat het aanbod aan Britse films en tv-series op z'n grondgebied té groot is, en wil daarom actie ondernemen. Dat blijkt uit een document dat The Guardian kon inkijken.
Hoeveel Europese producties wij vanuit onze luie zetel voorgeschoteld krijgen, werd vastgelegd door de Europese Unie. Het merendeel van de zendtijd op tv moet van Europese makelij zijn, en ook minstens 30 procent van de titels die via video on demand (VOD, platforms zoals Netflix en Amazon) te bekijken zijn, moet Europees zijn.
Brexit
Maar nu het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt, zouden Britse films en tv-reeksen niet meer meegeteld mogen worden in die quota, dat blijkt uit een document dat verspreid werd onder verschillende diplomaten. “Hoewel Groot-Brittannië nu een derde land is voor de Europese Unie, wordt z'n audiovisuele content nog steeds gekwalificeerd als ‘Europees werk’ volgens de richtlijn van het AVMS”, klinkt het in het document. Dat komt omdat Groot-Brittannië nog steeds lid is van de ‘European Convention on Transfrontier Television of the Council of Europe’.
Maar dat zorgt dus voor problemen. “De hoge beschikbaarheid van Britse content in video on demand-services en de privileges die komen kijken bij de kwalificatie als Europees werk, kunnen resulteren in een onevenredige aanwezigheid van Britse content in de Europese quota.” Bovendien zou de grote aanwezigheid van Brits materiaal ervoor zorgen dat Europese content, in het bijzonder uit kleinere landen, of in minder vaak gesproken talen, minder kansen krijgt, klinkt het.
Daarom wil de Europese Commissie een studie organiseren naar de impact van al die Britse reeksen en films. Dat zou een eerste stap zijn naar échte actie, waarbij de privileges van de Britse content ingeperkt zouden worden. Over drie jaar houdt het AVMS trouwens een tussentijdse evaluatie van z’n richtlijn, mogelijk worden er dan stappen ondernomen.
Zware klap
Het zou in ieder geval grote gevolgen hebben voor de Britse producties, en dan vooral voor dramareeksen als ‘Downton Abbey' en ‘The Crown’. Die rekenen heel vaak op de verkoop van internationale rechten om voldoende budget bij elkaar te halen om de reeks überhaupt te kunnen maken. In het jaar 2019-2020 bracht de verkoop van Britse programma’s aan Europese kanalen en VOD-services ruim 572 miljoen euro op. Na de Verenigde Staten is Europa daarmee de belangrijkste afzetmarkt voor Groot-Brittannië.
“De verkoop van de internationale intellectuele eigendomsrechten van Britse programma’s is een cruciaal onderdeel geworden voor de financiering van de producties in bepaalde genres, zoals drama", zegt Adam Minns, uitvoerend bestuurder van de Commercial Broadcasters Association (COBA), aan The Guardian. “Het zou een zware klap zijn voor de Britse tv-sector wanneer we toegang verliezen tot een aanzienlijk deel van de Europese markt. Voor iedereen, van producenten tot creatievelingen."