Donderdag 08/06/2023

NieuwsEurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival gaat door mét 3.500 geteste toeschouwers, zolang virus zich gedeisd houdt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij het Eurovisie Songfestival in de Rotterdamse Ahoy aankomende mei mag de helft van het gebruikelijke publiek aanwezig zijn. Het evenement valt dan onder de ‘fieldlab’-experimenten. Voorwaarde blijft: zolang de coronasituatie niet dramatisch verslechtert.

Remco Andersen

Bij elk van de negen shows – zes repetities, twee halve finales en de finale – mogen dan 3.500 mensen komen juichen, in niet-coronatijden zouden er 7.000 bezoekers per show verwacht worden. Zij moeten bij de deur een negatief testresultaat kunnen voorleggen. Het evenement wordt de grootste van de ‘fieldlab’-experimenten tot nu toe.

Onder deze naam vonden de afgelopen weken meerdere grote evenementen plaats in Nederland. Daarbij kijkt de overheid samen met organisatoren en gezondheidsinstanties in hoeverre massale bijeenkomsten veilig kunnen worden georganiseerd met inzet van massatesten en technologie. Onlangs waren 5.000 toeschouwers aanwezig bij de voetbalmatch Nederland-Letland in de Johan Cruijff-ArenA, eerder bezochten duizenden een reeks concerten in Ziggo Dome. De resultaten waren bemoedigend.

Lees meer

Onze kop er af als de Songfestival-inzending van Hooverphonic géén brokken maakt

“Met de lessen die we uit deze fieldlab kunnen trekken, kunnen we hopelijk weer verdere stappen zetten op weg naar een samenleving waarin weer meer mogelijk is”, aldus de Nederlandse minister van Onderwijs en Media Arie Slob tegen De Telegraaf, over het geplande Songfestival. “Daar is iedereen aan toe.”

Achter de schermen hebben politici volgens de krant flink druk gezet om het Songfestival met publiek te laten doorgaan. Vooralsnog mogen alleen Nederlandse toeschouwers aanwezig zijn bij het evenement, dat van 18 tot en met 22 mei plaatsvindt. De stad Rotterdam is van plan een deel van de kaartjes weg te geven aan inwoners met een kleine beurs.

Onder voorbehoud

Al bij al goed nieuws dus voor de fans, die het vorig jaar moesten stellen zonder Songfestival. Al blijft het onder voorbehoud. De Nederlandse regering houdt de evolutie van de coronacijfers nauwlettend in de gaten. Enkel als het virus binnen de perken blijft, mag het testevenement doorgaan.

Het internationale Songfestival is een prestigieus evenement voor steden die het binnen weten te halen. Vorig jaar werd het tot teleurstelling van velen geannuleerd, met grote kosten voor Rotterdam, de Ahoy en artistieke partijen als gevolg. Ook dit keer houdt de overheid een slag om de arm: als het aantal coronabesmettingen tussen nu en mei dramatisch verslechtert, dan kan het festival alsnog worden geannuleerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234