Woensdag 08/02/2023

opinie

En wat als we nu eens positief zouden gaan profilen?

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Peter Decuypere is de oprichter van I Love Techno in Gent, marketingconsultant en auteur van We Love Events.

Peter Decuypere

Mijn opiniestuk in De Morgen heeft veel, soms terecht heftige, reacties uitgelokt ('Stop die politiek correcte controles', DM 23/4). Mijn verhaal van statistisch profilen neigt inderdaad heel vlug naar een etnisch, onwettelijk, stigmatiserend en moreel ongepast profilen. Ik wil me hiervoor excuseren bij iedereen bij wie dit kwetsend overkwam, maar weet dat mijn initiële insteek het zoeken was naar een directe oplossing voor een acuut veiligheidsprobleem bij grote evenementen.

Door de verscherpte en algemene ingangscontroles kan er een nieuwe gevarenzone ontstaan buiten de perimeter van het event zelf. Daar wachten grote massa's mensen, die aanschuivend een doelwit kunnen vormen voor terroristen. Mijn ongepaste oplossing van statistisch profilen was een noodoplossing om iets aan dat acuut probleem te doen. Opbouwend vanuit al die kritiek ben ik tot een nieuwe, en vooral positieve, oplossing gekomen voor dit veiligheidsprobleem.

1. Positief profilen

Wat als we het profilen nu omkeren en positief gaan profilen? We maken dan een aparte ingang voor groepen die samen afzakken naar de heilige weides en zalen. De chiro uit Lennik, de sportvereniging uit Molenbeek of een school uit Charleroi of Zedelgem, kunnen zich dan vooraf, via een ticketingoptie bijvoorbeeld, kenbaar maken als groep. Ze komen samen, en dan staan die 10, 30 of 50 mensen garant voor elkaar. Daar kan toch geen terrorist tussen zitten? Die mensen laat je dan binnen via een aparte ingang, met eventueel nog een steekproefcontrole. Personen met een migratieachtergrond kunnen evengoed in die groepen zitten als andere mensen. Op die manier ontlast je die massa aanschuivende mensen voor de ingang.

Als ik me op Fouad Gandoul baseer (Moreel standvastig in tijden van crisis, DM 23/4), die in zijn kritiek op mijn opiniestuk stelt dat etnisch profilen slaat op verdenking op basis van ras, etniciteit, godsdienst of nationaliteit, denk ik niet dat ik nu weer etnisch aan het profilen ben. Positief profilen is net een verhaal van 'niet-verdenking'. De tegenwerping dat niet iedereen bij een vereniging zit, klopt. Maar komaan mensen, geef me dan een alternatief in plaats van een reden te zoeken die aantoont dat niet meteen alle problemen zijn opgelost. Ik probeer pistes te vinden waarrond we constructief naar een oplossing kunnen werken.

Peter Decuypere. Beeld
Peter Decuypere.

2. Doorgedreven screening

Veel data over ticketkopers zijn voorhanden. Het zijn uitzonderingen die naar Tomorrowland, Werchter of Dour gaan en niet op Facebook en/of Twitter en/of Instagram zitten. Een aantal eenvoudige parameters kan snel verdachte, of beter opmerkelijke, profielen opsporen. Als een ticketkoper van Tomorrowland geen fan is van die pagina, én nog nooit iets heeft gepost of geliket rond dance, dan is dat toch opmerkelijk.

Natuurlijk duiken er meteen privacyproblemen op, en uiteraard is de kritiek terecht dat niet iedereen op Facebook zit. Maar hier ook de opmerking dat ik een constructieve denkpiste voor efficiëntere en effectievere controles aanreik.

3. Correcte, menselijke controle

In het debat tijdens De afspraak zat dj Faisal Chatar mee aan tafel. Faisal was als Sportpaleis-bezoeker door de security behoorlijk hard aangepakt. Misschien heeft zijn huidskleur hier wel toe bijgedragen. Als derde luik, niet meteen aan profiling verbonden, moeten securitymensen zich hoeden om de mensen die ze controleren als misdadigers te beschouwen. Na een controle op Extrema Outdoor (Houthalen) wenste de securityman me, met een gemeende glimlach, 'een leuke dag' toe. Dat maakte die controle meteen een pak menselijker. Voer die controles misschien ook niet vernederend uit, in het zicht van iedereen.

Positief profilen, doorgedreven screening en menselijke controle: dat is het constructieve drieluik dat ik aanbied om iets aan het acuut veiligheidsprobleem te verhelpen. Hopelijk brengt dit verhaal ons nu wel iets verder.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234