Zondag 23/02/2020

Televisie

En toen nam de talkshow van ‘gedreven tv-beest’ Davy Parmentier meteen een valse start

Beeld Wat Een Dag

De nieuwe VTM-talkshow Wat een dag! werd met de nodige controverse geboren. De rommelige proefaflevering en vooral het pijnlijke moment waarop gast Pascal Braeckman werd geconfronteerd met het overlijden van Marieke Vervoort, kwamen VTM en gastheer Davy Parmentier op kritiek te staan. Vanaf maandag is het voor echt voor het ‘gedreven televisiebeest’ en de creatief directeur van VTM.

“Een echt beest heeft meer tact”, schreef onze columniste deze week over Davy Parmentier, de presentator van de nieuwe VTM-talkshow Wat een dag!. Een proefaflevering daarvan werd dinsdag uitgezonden, maar die werd,  op zijn zachtst gezegd, niet laaiend enthousiast onthaald. 

Sommige critici hekelden het rommelige en oppervlakkige format, andere namen vooral aanstoot aan de weinig elegante manier waarop Parmentier bij zijn gast Pascal Braeckman bleef aandringen op een reactie op het overlijden van Marieke ‘Wielemie’ Vervoort. Braeckman werd overvallen door het nieuws, door emoties en door een opdringerige presentator.

Blijven bijsturen

Het fragment circuleert nog op nieuwssites, maar de volledige aflevering is nergens meer te bekijken. “Vooraf was er geen plan om die testopname uit te zenden”, zegt woordvoerder Sara Vercauteren. “Dinsdag is dan besloten om die aflevering bij wijze van experiment op antenne te brengen. Maar de aflevering was niet af. Daarom bieden we ze niet meer aan.” 

Er is over de aflevering heel wat feedback binnengekomen bij VTM. “Daar zijn de makers natuurlijk mee aan de slag gegaan. Het is geen gepolijst format dat al helemaal klaar is, we kunnen blijven bijsturen als dat nodig is. Het blijft ook nu een experiment. Met een nieuwe host, die de mensen nog moeten leren kennen.”

Die host doet er voorlopig het zwijgen toe. Eerst wil hij zijn programma op de rails krijgen, klinkt het. Parmentier wordt door vriend en vijand omschreven als een gedreven televisiebeest die er alles aan doet om een programma zo goed mogelijk op het scherm te brengen. 

“Om iedereen rond de tafel duidelijk te maken hoe het programma er volgens hem uit moest zien had Davy een reeks Playmobil-mannetjes bij om dat uit te beelden”, vertelt Jean-Philip De Tender, toenmalig netmanager van Eén, over een meeting. “Een pitch die me altijd bijgebleven is.” 

Steile opmars

Parmentier schreef zijn thesis over de financiering van de openbare omroep. Zo kreeg hij een voet tussen de deur aan de Reyerslaan en kon hij er meteen na zijn studies terecht. Van redacteur ging het razendsnel naar eindredacteur van programma’s als Peter Live en Steracteur, sterartiest

“Het gebeurt niet vaak dat iemand die nog zo jong is zo’n functie krijgt”, vertelt Thomas Vanderveken, die dat laatste programma presenteerde. “Maar bij Davy twijfelde niemand eraan dat hij dat goed zou doen.”

Toen de VRT in 2011 de schaar in de entertainmentprogramma’s zette, verkaste Parmentier naar de Medialaan. Twee jaar later werd hij directeur ontwikkeling, om het in 2017 tot creatief directeur te schoppen. 

Een steile opmars, maar geen verrassing voor De Tender. “Als het over tv gaat, combineert Davy een sterk analytisch vermogen met een heel goed buikgevoel.” Wat Peter Van de Veire dan weer aan het mythische duo Mike en Guido doet denken. “Als die twee ooit een kind hadden gemaakt, dan zou dat Davy zijn.”

Dat hij zelf een talkshow zou presenteren, had niemand zien aankomen. Al omschrijven vrienden hem wel als “een geboren entertainer”. Parmentier slaagt er bovendien als geen ander in om mensen op hun gemak te stellen, zegt Van de Veire. “Hij charmeert iedereen. Een niet te onderschatten kwaliteit voor een talkshowhost.”  

Kwaliteiten genoeg dus, maar zullen die volstaan om van Wat een dag! alsnog een succes te maken? Een job als creatief directeur combineren met die van talkshowhost lijkt niet vanzelfsprekend. De Tender: “Ik denk dat Davy vroeg of laat zal moeten kiezen tussen zijn werk achter en dat op het scherm.” 

Vanaf maandag om 22.55 uur op VTM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234