Maandag 27/01/2020

Portret

En dan moet haar IQ-piek eigenlijk nog komen

Olga Leyers in 'De slimste mens'. Beeld VIER

Olga Leyers - VTM-gezicht en dochter van - verbaast vriend, vijand én geroutineerde quizzers met haar zegetocht in De slimste mens. Zeker omdat ze amper 19 is. Haar geheim? Een ideaal quizprofiel, aangeboren strijdlust en een IQ dat bijna op zijn piek zit.

Ze schudt bliksemsnel trefwoorden over Cupido, de Engelse troonopvolging én Newton uit haar mouw. Weet wie Himmler is, maar kent evengoed de koppels uit Temptation Island. Olga Leyers, jongste deelneemster ooit in De slimste mens, speelde afgelopen week met opvallend gemak geduchte concurrenten als Tomas De Soete, Philippe Muyters (N-VA) en Jonas Geirnaert naar huis.

Maandag is ze al aan haar zevende deelname toe. Met vijf overwinningen is de dochter van Jan Leyers nu al de te kloppen kandidate. Weinigen wellicht die daar geld op hadden ingezet. Een mooi snoetje en job als presentatrice botsen nog steeds op hardnekkige vooroordelen. Daarbij: hoeveel kan iemand die nog maar 19 jaar op deze aardbol rondloopt al weten? Opvallend veel dus.

Uitzonderlijk, zegt Nele De Kimpe, eindredactrice van de VIER-quiz. In 2012 stootte de onbekende youngster Arne De Tremerie (19) ook naar de finaleweken door, maar andere uitschieters waren toch al snel minstens tien jaar ouder. De Kimpe schat de ideale deelnemer eerder rond de 35 jaar: oud genoeg om de nodige kennis te hebben vergaard, en nog net snel genoeg om die te reproduceren. Kris Soret (61) zag als eindredacteur van tienduizenden tv-quizvragen bij onder meer Blokken ook wel piepjonge quiztoppers passeren. "Maar toch zien wij de algemene kennis van jongeren eerder afnemen. Er komen twintigers langs die niet weten wie The Beatles zijn of wanneer WOII plaatsvond. Dat was vroeger bijna ondenkbaar." Olga's bijna foutloze parcours noemt hij "bijzonder straf". "De quizploegen waarin ik meespeel, waren op hun best toen we veertigers waren. Op avondquizzen zie je zelden tieners of prille twintigers."

Professor Jan Derksen (VUB) kijkt er iets minder van op dat een 19-jarige zo goed scoort. Want: gemiddeld piekt ons IQ of onze cognitieve intelligentie tussen 20 en 25 jaar. Een rijke woordenschat komt met de jaren, maar je geheugen en talent om snel verbanden te leggen (zoals in De slimste mens-puzzels) zijn eerder met jeugd gebaat. "Einstein heeft zijn beste bijdrage op 26 geleverd." Dat Leyers net van de middelbare school komt, ziet Derksen eerder als een plus. Alle kennis zit vers in het hoofd. "Het geheugen wordt nog constant getraind. Het motto use it or lose it is hier van toepassing."

Tactisch sterk

Nu zit Leyers in haar tweede jaar rechten. Ondanks drie buizen en een tv-carrière die in de lift zit, raakte ze vlot door de tweede zit. "Tijdens opnames voor Festivalitis op Q2 nam ze gewoon haar wetboek mee naar Pukkelpop", vertelt zus Ella. "Als ze iets wil bereiken, bijt ze zich erin vast. Ook spelletjes speelt ze altijd om te winnen."

Die winnaarsmentaliteit komt in De slimste mens goed van pas. Daarnaast bezit ze andere troeven die Tom Waes en co. in het verleden al naar de overwinning hebben geloodst. Ze is stressbestendig, laat zich als gezicht van Het grootste licht en VTMKZOOM niet uit het lood slaan door camera's en etaleert tactisch vernuft. "We kijken al seizoenen naar De slimste mens, dus ze kent en doorziet het spel", vertelt zus Dorien. "Zo zal ze heel snel antwoorden voor extra seconden, of snel passen zodat anderen niet meer kunnen aanvullen." Ze neemt het spel niet te ernstig maar net ernstig genoeg. Ze zal eerder focussen op de vragen dan grappen te bedenken. Ze wil niet afgaan op tv, maar schaamt zich evenmin om te gokken.

Beeld Festivalitis

Vragen wie de paus is

Helpt ook: Leyers is eerder veelweter dan allesweter. Een menselijke encyclopedie kan zich verliezen in details, zij weet net genoeg van alle onderwerpen. Dorien: "Olga is geen Trivial Pursuit-fanaat. Evenmin verslindt ze kranten. Ze is gewoon in veel geïnteresseerd. Kijkt naar Het journaal en pikt soms iets van Thuis mee. Als ze iets intrigerend vindt, zoekt ze er alles over op. Zoals alle liedjes van Claude François downloaden na het zien van de film Cloclo."

In het middelbaar stond Leyers bekend als bolleboos, maar zonder dat ze zich daarvoor aan haar bureau moest vastketenen. Aan de unief begint ze naar eigen zeggen twee maanden voor de examens keihard te blokken. Tijdens de vakantie heeft ze met de familie het bordspel van De slimste mens gespeeld, maar verder was haar voorbereiding beperkt. Ella: "Onze zus Billie heeft alle hoofdsteden boven haar bed geplakt, en ons mama vraagt bij het ontbijt wie de paus is, but that's it." Opvoeding speelt ook een rol. "Thuis wordt over veel gediscussieerd, en op vakantie deden we altijd aan cultuur", vertelt Dorien.

Maar sommige weetjes zijn zelfs voor haar zussen een raadsel. Zoals toch nog Hawaï noemen als de rest al alles over Pearl Harbor heeft gezegd. "Ze onthoudt veel." Of jaartallen op beeldfragmenten plakken die van voor haar geboorte stammen. "Ze is goed in deductie. Op basis van een persoon of stijl van een filmpje gokt ze dan. Straf."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234