Dinsdag 21/01/2020

Achter de rug

Elodie Ouedraogo en Sven de Leijer confronteren BV's met roddels in nieuwe show

Elodie Ouedraogo en Sven de Leijer. Beeld SBS / Tim De Backer

In het VIER-programma Achter de rug onderwerpen Elodie Ouedraogo en Sven de Leijer bekende mensen aan een resem roddels. Dingen die er achter hun rug worden gezegd. Maar van welke achterklap werden ze zelf al de dupe?

Elodie Ouedraogo

Absurdste roddel over uzelf?
"Toen ik vijftien was, ging in de atletiekwereld het gerucht dat ik eigenlijk een paar jaar ouder was. Ik zou in de brousse geboren zijn, waardoor niemand mijn echte leeftijd kende. Daardoor trad ik niet in de correcte leeftijdscategorie aan. Vervelend, omdat het helemaal niet waar was. Ik ben gewoon in een ziekenhuis in Sint-Joost-ten-Node geboren en was echt vijftien."

Hoe denkt u dat anderen u inschatten?
"Volgens mij bestaat de perceptie dat je makkelijk over me heen kunt lopen. Als Jeroom in De slimste mens een grap maakt over mij, hoor ik mensen denken: arm schaap. Terwijl hij me nooit zomaar belachelijk zou maken op tv, nooit zoiets zou doen zonder mijn medeweten."

Wie hebt u zelf ooit compleet verkeerd ingeschat?
"Vooral mensen die me achteraf teleurstellen. Van nature benader ik iedereen met een open geest. Positief en zonder vooroordelen. Ik ga altijd uit van het beste, maar dat is soms erg naïef. Mensen die in mijn gezicht vriendelijk zijn maar achter de rug kwaad spreken, daar kan ik oprecht gechoqueerd door zijn."

Wat weet niemand over u?
"Ik heb altijd een grote passie voor mode gehad. Intussen is dat wel bekend, maar toen ik mijn eerste collectie voor JBC mocht maken, kreeg ik vaak opmerkingen. 'Weer een BV die haar eigen lijn wil.' Terwijl ik op dat moment al drie jaar voor Elle schreef. Hetzelfde toen ik bij Woestijnvis begon. 'Wat gaat die sportvrouw in de media doen?' Terwijl ik al een diploma journalistiek had. Vrijwel alle Belgische topsporters doen een hogere studie. Maar van sportmensen wordt blijkbaar verwacht dat ze niet zoveel weten."

Hebt u een guilty pleasure?
"Ik ben verslaafd aan trash tv, programma's als The Real Housewives. In het begin keek Jeroom wel eens mee, maar volgens hem is dat al acht seizoenen hetzelfde. Dat klopt ook: in de eerste aflevering gaat alles nog goed, vanaf de tweede beginnen de ruzies. Pijnlijk om te zien, en toch blijf ik kijken. Iets als Dr. Phil bekijk ik ook graag. Dat neem ik overdag op, om er dan 's avonds drie na elkaar te bekijken. Heerlijk ontspannend, tegelijk wat voyeuristisch. En dan vooral blij zijn dat je daar zelf niet zit."

Wat mag er voor u snel achter de rug zijn?
"De eerste 21 jaren van mijn zoon? (giechelt) Een kind is voor de rest van je leven. Vanaf de dag dat hij er is, ga ik niet meer op mijn gemak zijn. Nooit meer. Maar ik hoop dat de dag snel komt dat ik niet meer in een kramp ga schieten, alleen maar omdat hij een wenkbrauw optrekt. (lacht)"

Elodie Ouedraogo. Beeld SBS / Tim De Backer

Sven de Leijer

Absurdste roddel over uzelf?
"Op mijn Wikipedia-pagina heeft ooit gestaan dat ik een model van Dior was. Een collega had dat erop gezet. Verder ben ik gelukkig gespaard gebleven van misverstanden."

Hoe denkt u dat anderen u inschatten?
"Mensen denken dat ik al jaren zit te wachten op een eigen programma, maar dat is nooit zo geweest. Vorig jaar heeft een Humo-journalist me met dat argument nog afgemaakt in een recensie van de Nacht van de Televisiesterren. Terwijl ik op dat moment net een jaar niet op het scherm was geweest. Dat voelde gratuit. Toen ik haar eens tegenkwam aan de koffieautomaat (de redactie van Humo zit in de gebouwen van Woestijnvis, RB) heb ik voorgesteld om eens een koffie te gaan drinken, maar daar is ze nooit op ingegaan."

Wie hebt u zelf ooit compleet verkeerd ingeschat?
"Chris Van den Abeele. Toen ik nog een tv-rubriek in De laatste show had, kreeg hij plots ook zo'n kijkrubriek in De zevende dag. Dat item was natuurlijk niet mijn uitvinding, maar ik vond dat toen best raar. Tot Chris eens te gast was in ons programma en ik lang met hem heb gebabbeld. Hij bleek een topkerel. Tegenwoordig leest hij de nachtelijke nieuwsbulletins op de radio, waar hij een schitterende eigen draai aan gegeven heeft."

Wat weet niemand over u?
"Mijn vader had een bedrijf dat kroketten maakte. Dat heeft mijn moeder na zijn overlijden voortgezet. Eigenlijk maakt zij een vijftiental vaak culinaire variaties op de kaas- en garnaalkroket. In de buurt is ze bekend als Mama Kroket. (lacht)."

Hebt u een guilty pleasure?
"Ik kijk nog altijd veel bagger-tv en -dvd's. Als je mijn collectie ziet, zul je een heel vreemd beeld van mij krijgen. Het gaat van Gaston & Leo tot cultureel verantwoorde films. Allemaal dingen die ik oprecht goed vind. Als er vrienden komen eten, durf ik al eens een Police Academy in te duwen. Dat speelt dan op de achtergrond. Het stoort niemand, en af en toe zie je toch een flard. Ik vind dat grappig."

Wat mag er voor u snel achter de rug zijn?
"De pijn van mijn gescheurde buik- spieren, na mijn blessure op skivakantie. Normaal was het nu de drukste periode in jaren, omdat ik zowel De ideale wereld als Achter de rug ging doen. In plaats daarvan heb ik een maand thuisgezeten. Maar ik mag daar niet te hard over zagen."

Achter de rug, elke dinsdag om 21.55 uur op VIER.

U kunt 'Het minst grappige fragment' uit de aflevering van vanavond hier al zien.

Sven de Leijer. Beeld SBS / Tim De Backer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234