VRT
Eindelijk: Eén zet volledige afleveringen van programma's online
Eén zet voortaan de volledige afleveringen van zijn belangrijkste programma's online. Op het vernieuwde een.be worden onder meer Sorry voor alles en Professor T. integraal aangeboden. Het gaat in de meeste gevallen alleen om de laatste aflevering.
De afleveringen van de dagelijkse soap Thuis, die aanvankelijk maar één dag online beschikbaar waren, zijn voortaan ook zeven dagen na uitzending online opvraagbaar.
Het online aanbod omvat vooral lokale producties, waarvan de VRT de digitale uitzendrechten bezit. Ook De Ridder, Spoed 24/7 en Weg zijn wij zijn binnenkort online opvraagbaar. De programma's blijven wel niet onbeperkt in de tijd op het internet staan. De Eén-programma's zijn een week lang opvraagbaar, dus meestal tot de volgende uitzending.
De VRT werkt ondertussen aan VRT Video, een overkoepelend platform waarop uitgezonden programma's van de verschillende zenders van de openbare omroep online raadpleegbaar zullen zijn. Volgens de beheersovereenkomst moet dat videoplatform tegen 2017 klaar zijn, maar dat blijkt voor de openbare omroep een heuse uitdaging, met de nodige technische moeilijkheden. Er moeten "technische uitdagingen aangepakt worden" en er komen heel wat "operationele vraagstukken" bij kijken, zegt Vlaams mediaminister Sven Gatz daarover.
"Indien het technisch haalbaar is om het videoplatform vroeger te lanceren dan 1 januari 2017, dan zal de VRT dat doen", klonk het onlangs bij Gatz in een antwoord op een schriftelijke politieke vraag over het videoplatform. "De videospeler zal dan stapsgewijs uitgerold worden in het najaar van 2016."
In een reactie zegt de VRT dat het waarschijnlijker is dat het platform er pas begin volgend jaar komt. "We zijn blij dat we deze service eindelijk kunnen aanbieden op het nieuwe een.be", zegt Eén-netmanager Olivier Gooris. "Vanaf volgend jaar komt er een VRT-videoplatform met daarop veel meer video- en terugkijkmogelijkheden."
VRT loopt achter
Dat Eén nu afleveringen van enkele programma's online aanbiedt, is dus een eerste stap naar dat volwaardige platform. De vernieuwde site biedt ook veel korte fragmenten uit programma's aan, wat Eén al langer deed. Ook Canvas en Ketnet zetten al langer volledige afleveringen van hun programma's online.
Met de zet volgt Eén onder meer VTM en Q2, de zenders van Medialaan. VTM biedt al sinds 2014 zijn programma's online aan. Dat betekende meteen een heuse ommezwaai voor het Vlaamse tv-landschap. Ook VIER biedt programma's als Callboys, Kroost en Niveau 4 integraal online aan.
In Nederland en Groot-Brittannië is het ondertussen al een tiental jaar de normaalste zaak ter wereld dat de openbare omroep zijn programma's integraal online aanbiedt. Onze openbare omroep heeft op dat vlak behoorlijk wat in te halen.