NieuwsBoeken
Eerste druk van ‘Frankenstein’ klokt af op 1 miljoen euro
Een eerste druk van de klassieker Frankenstein, van de Britse schrijfster Mary Shelley, is bij Christie’s in New York geveild voor welgeteld 1 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag ooit voor een gedrukt werk van een vrouwelijke auteur. Het gaat om een van de vijfhonderd oorspronkelijk anoniem gedrukte exemplaren uit 1818, met voorwoord van Mary’s man, de dichter Percy Bysshe Shelley. Christie’s schatte de prijs vooraf op ‘slechts’ 170.000 tot 250.000 euro. In het veelvuldig verfilmde Frankenstein wekt een wetenschapper lijken tot leven, waarna het nieuwe schepsel compleet op hol slaat.
Boekenbijlage van The Guardian gaat in zaterdagmagazine op
Een instituut zwaait adieu: The Guardian Review, de aparte boekenbijlage van de Britse kwaliteitskrant, verdwijnt na twintig jaar en bijna duizend nummers, zo kondigt de redactie op Twitter aan. “Vanaf volgende week kunt u toonaangevende literaire journalistiek in het spannende nieuwe Zaterdagmagazine terugvinden.” Er komen nieuwe columns maar oude favorieten blijven, naast de vaak spraakmakende interviews en recensies. “Erg verdrietig om het te zien verdwijnen”, luidt weliswaar de meest courante reactie.
Wel of geen belangenconflict in jury Prix Goncourt?
Gerommel in de jury van de Prix Goncourt, Frankrijks meest prestigieuze literatuurprijs. Radiozender France Inter ontdekte dat François Noudelmann, auteur van Les enfants de Cadillac, een van de zestien romans die nog in de running zijn, de partner van jurylid Camille Laurens is. Didier Decoin, de voorzitter van de Academie, ziet alvast geen belangenconflict. “Er is geen reden om daarom een goed boek te bestraffen. De jury was hiervan op de hoogte en er is over gestemd.”