Vrijdag 21/02/2020

Wedding day

"Eerst de verloving, dan het huwelijk. En de liefde? Die zal wel volgen"

Majed (l.) en Ryham zitten op de rand van het bed tijdens hun huwelijksdag in Zaatari, een vluchtelingenkamp in Jordanië.Beeld Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert is getuige van trouwpartijen, overal ter wereld. Wedding Day, elke woensdag om 20.35 uur op tv (Eén) en in tv-touché.

Door de aanhoudende zandstormen en het felle zonlicht krijg ik mijn ogen amper open. Het lijkt alsof ik onder een grote onleefbare haardroger ben terechtgekomen, die je meteen ook zandstraalt. De hitte is niet te harden. Mijn mond en huid voelen kurkdroog. Ik ben hier een passant, maar Mohammed leeft hier nu al meer dan twee jaar gedwongen in het Zaatari-vluchtelingenkamp, samen met 80.000 anderen. Op amper 5 vierkante kilometer.

"Mijn familie is uiteengevallen. Ik heb geen idee waar ze zich allemaal bevinden en hoe met hen is. Ik ben altijd ongerust. Mijn vrouw, vijf kinderen en jongste broer zijn meegekomen naar Zaatari. Maar kijk naar deze grond. Zand, zand en nog meer zand. Hoe moeten wij hier leven? Waar ik vandaan kom, hadden we voedsel, fruit aan de bomen en melk van de koe. Mijn land is prachtig en groen. Mijn hart is gebroken. Iedereen wil terug naar huis, maar wanneer zal het er ooit opnieuw veilig zijn?"

Het is Majed, de jongste broer van Mohammed, die hier morgen zal trouwen met Ryham. Hij toont mij zijn container helemaal aan de rand van het kamp, waar de dorre Mafrak-woestijn het weer overneemt van het labyrint van tenten en containers.

Beeld kos

"Ik heb mijn verloofde tweemaal kunnen zien", zegt Majed. "In het gezelschap van haar oudere broer. Dat is traditie. Ik heb er geen probleem mee."

"Mijn toekomstige bruid is een correct meisje van het platteland. Ik was meteen overtuigd van haar schoonheid en karakter. Morgen is het de grote dag en haal ik haar op aan de container van haar familie. Ons leven samen start op dat moment . Eerst was er de verloving, morgen het huwelijk en de liefde, die zal volgen. Dat ben ik zeker."

Zijn grote donkere ogen lijken een woestijn van verdriet wanneer hij verder vertelt. "Ik moet vooruit in dit leven. Het is een uitzichtloze, eindeloze oorlog. Ik voel mij jong. Ik had nog andere plannen en dromen met mijn leven. Maar wat moet ik hier? Hoe kan ik ooit nog studeren? Wie zorgt er voor mij? Mijn moeder is ver weg, er ligt een oorlog tussen ons. Ik heb dit huwelijk nodig. Het zal vreugde en hoop brengen in mijn leven en als er dan, insjallah, een kind komt, hebben we een motief om door te gaan, een reden om te vechten voor geluk."

Op haar huwelijksdag krijg ik zijn bruid, Ryham, niet te zien. Ze draagt als het ware een zak over het hoofd en loopt in een steeds groter wordende stoet aan de arm van haar kersverse man naar hun nieuwe container aan de rand van het kamp. Ik zie enkel een stukje van haar voeten en daaronder een beetje witte stof.

Ik heb geen flauw idee hoe Majeds bruid eruitziet. Met haar rechtervoet stapt ze voor het eerst die onbekende wereld van het huwelijk binnen en gaat naast haar bruidegom op het geïmproviseerde bed zitten. Volgens Majeds grote broer Mohammed is het huwelijk nu volgens de islamitische wet volbracht. De deur wordt voor iedereen gesloten.

Wittebroodsweken

De volgende dag vind ik twee jonge mensen die elkaar verliefd aankijken en met kleine lepeltjes elkaar voedsel in de mond steken. Ik zie nu de prachtige ogen van het jonge bruidje Ryham, omzoomd met lange wimpers. Voorzichtig vraag ik hoe hun eerste nacht samen geweest is. Majed en Ryham lachen. "Wat er tijdens de nacht gezegd wordt, wordt gewist tijdens de dag", antwoordt Majed.

Hij is lief en zacht met zijn meisje, legt zijn handen in haar handen en vertelt dat hun verloving misschien kort was, maar dat nu het moment is gekomen om elkaar beter te leren kennen. "Het zijn onze wittebroodsweken. Liefde zit in je hart. Alleen Allah weet wat dat is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234