Dinsdag 30/05/2023

InterviewInterieurarchitecten

Een volledig gerenoveerde woning voor 100.000 euro? ‘Je moet oppassen met wat je in onze programma's ziet’

Ken Creemers en Kelly Claessens. Beeld Thomas Sweertvaegher
Ken Creemers en Kelly Claessens.Beeld Thomas Sweertvaegher

Met de bijna onmogelijke transformaties die ze in Ons huis/Nieuw huis en Blind gekocht al hebben verwezenlijkt, mag je interieurarchitecten Ken Creemers en Kelly Claessens gerust een superheldenduo noemen. Maar zouden zij hun lot ooit in handen leggen van een stel tv-makers? ‘Onze eigen woning door een ander laten inrichten? Zot!’

Pieter Dumon


“Let maar niet op mijn wallen”, verontschuldigt Ken Creemers zich bij de fotograaf. “Ik heb de voorbije maanden niet zo heel veel geslapen.” De schuld van zijn prille televisiecarrière, zo blijkt. Creemers is sinds kort interieurarchitect van dienst in Ons huis/Nieuw huis. In dit programma moet hij de kandidaten er met behulp van een uitgebreide make-over van overtuigen om in hun eigen huis te blijven wonen in plaats van te verhuizen. Een opdracht die net iets zwaarder uitvalt dan hij op voorhand had ingeschat. “Ik heb onderschat hoeveel tijd en energie er in zo’n programma kruipt. Je blijft gaan tot het af is. Het gaat niet anders.”

Kelly Claessens, die in Blind gekocht ondertussen al drie seizoenen televisie-interieurs van de nodige kleur voorziet, weet meteen waar haar collega het over heeft. “Toen ik bij Blind gekocht begon, was het bij mij ook pure chaos. Ik kon me verliezen in allerhande details die er op tv amper toe doen. Ik kon uren zoeken naar kussens in die ene perfecte tint. Of ik bleef twijfelen over bepaalde keuzes. Dan liet ik dingen in de ene winkel aan de kant leggen, ging ik snel nog even ergens anders kijken om dan uiteindelijk toch weer bij die eerste winkel uit te komen. Zo verlies je geweldig veel tijd, natuurlijk.”

Creemers: “In die fase zitten wij nu nog. Ik heb net nog een hele reeks goudkleurige kranen teruggestuurd omdat we voor die badkamer een lampje hadden gevonden in champagnekleur en ik per se wilde dat die kranen daar perfect bij passen.”

Claessens: (droog) “Terwijl je het verschil tussen goud- en champagnekleur op tv niet eens zal zien.”

Wat is het grootste verschil tussen het tv-werk en wat jullie zonder camera’s voor klanten doen?

Claessens: “Dat verschil is niet zo groot. Alleen komen er bij dat televisiewerk een paar lagen bovenop. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de samenwerking met de commerciële partners van de zender. En ook wat betreft de timing loopt het ook allemaal wat moeilijker. Bepaalde werken kan je enkel uitvoeren wanneer er een cameraploeg aanwezig is.”

Creemers: “En vertragingen zijn een veel groter probleem dan bij een gewoon project. Wanneer er geen camera’s aan te pas komen, is een week of twee uitstel geen ramp. Maar bij een tv-programma en alle deadlines en draaischema’s die daar bij horen kan je niet zomaar met de planning schuiven.”

Claessens: “Je moet je aan de timing houden. Hoe strak die ook is. Wij hebben het al meegemaakt dat we op dinsdag de sleutel aan de kopers moesten overhandigen en we pas de vrijdag daarvoor de ramen konden plaatsen.”

Ken Creemers en Kelly Claessens. ‘Het is ook heel verrassend om te zien waar de kandidaten tijdens zo’n eerste indruk op letten.’ Beeld Thomas Sweertvaegher
Ken Creemers en Kelly Claessens. ‘Het is ook heel verrassend om te zien waar de kandidaten tijdens zo’n eerste indruk op letten.’Beeld Thomas Sweertvaegher

Creemers: “Er mag niks mislopen. Bij een van onze huizen ging een raam kapot bij het plaatsen. Dan weet je dat je daar nooit meer op tijd een nieuw glas in krijgt. Uiteindelijk hebben we een OSB-plaat in dat raam gemonteerd, het gordijn dicht getrokken en gehoopt dat het niet op zou vallen. Om het dan achteraf uiteraard in orde te brengen.”

Claessens: “Ik heb ook weleens een vierkante meter ontbrekende vloer weg moeten moffelen onder een badmatje. (lacht) Niemand heeft dat gezien.”

Is het wel mogelijk binnen zo’n beperkte tijd degelijk werk af te leveren?

Claessens: “Voor mij is die kwaliteit heel belangrijk. Wat we doen moet goed zijn. We vertrekken van de basis – elektriciteit, dak, sanitair – en zien daarna wat nog wel en niet mogelijk is.”

Zorgt dat nooit voor discussie met de tv-makers? Het plaatsen van een nieuwe keuken levert leukere tv op dan het isoleren van een spouwmuur.

Creemers: “Maar alles begint bij zo’n verbouwing nu eenmaal bij de basis. Als er nieuwe ramen in zo’n huis moeten, dan valt daar niet over te discussiëren. Ook al weet je dat het effect daarvan amper te zien zal zijn. Er stond voor de verbouwing een wit raam in en er staat na de werken opnieuw zo’n wit raam in.”

Claessens: “Dat is frustrerend, zowel voor ons als voor de programmamakers. Maar een groot deel van het budget gaat nu eenmaal op aan structurele ingrepen waar je op beeld amper iets van ziet.”

Creemers: “Onder de eerste woning die we moesten verbouwen, hadden ze een kruipkelder die vol water stond. Alle leidingen die daardoor liepen waren rot. Die hebben we allemaal vervangen, maar dat hele probleem is zelfs nooit in beeld gekomen. Ergens is dat logisch. Ons huis/Nieuw huis draait vooral om de koppels die eraan deelnemen. De miserie die wij ons op de hals halen, komt veel minder aan bod.”

Claessens: “Eigenlijk zouden ze daar een spin-off van moeten maken. Mensen komen me vaak vragen hoe het komt dat onze verbouwingen blijkbaar allemaal probleemloos verlopen. Maar dat is gewoon omdat het merendeel van onze miserie niet getoond wordt.”

Hoe moeilijk is het om een woning te renoveren zonder overleg met de klant?

Claessens: (lacht) “Moeilijk? Ik vind dat net makkelijk. Zo veel verschil met een project dat niet op tv komt, is er trouwens niet. Ook dan is er een voorgesprek, lijst ik de wensen van de klant op en ga ik daarmee aan de slag. Dat levert één voorontwerp op. Daar kan natuurlijk nog over gediscussieerd worden maar het is niet de bedoeling dat het dan nog iets helemaal anders wordt. De grootste moeilijkheid vind ik bepaalde beslissingen die je zonder overleg moet nemen. De plaats van de spoelbak in de keuken, bijvoorbeeld. Dat zijn heel persoonlijke keuzes waar je tijdens een normaal project met de klant over spreekt. Maar bij Blind gekocht kan dat dus niet.”

Creemers: “Ook bij ons wordt die feedback tot een minimum beperkt. Enkel wanneer het over essentiële keuzes gaat, is er contact.”

Claessens: (verbaasd) “Jullie kunnen gewoon met de kandidaten bellen?”

Creemers: “De ervaring heeft ons geleerd dat dat kan. Maar het moet wel echt om grote beslissingen gaan. Ik bel hen niet over de kleur van de muur. Anders is het verrassingseffect helemaal weg. Ik vind die overlegmomenten wel handig. Dat geeft toch net iets meer zekerheid.”

Hoe spannend is het om de kandidaten hun pas gerenoveerde woning te zien binnen wandelen?

Claessens: “Dat blijft, ook na drie seizoenen, nog altijd een stressmoment. Dan zitten we met klamme handjes van op afstand mee te luisteren naar hun reacties.”

Creemers: “Voor mij is het nog erger. Ik ga mee naar binnen en loop achter hen wanneer ze hun huis verkennen.”

Claessens: “Durven ze dan te zeggen wat ze er echt van vinden?”

Creemers: “Daar hebben ze geen probleem mee, hebben we gemerkt. Het is ook heel verrassend om te zien waar ze tijdens zo’n eerste indruk op letten. Dan heb je heel veel moeite gedaan om een extra accent in zo’n interieur te verwerken en zie je ze daar gewoon voorbijlopen. (lacht) Dat samen zo’n huis ontdekken is wel helemaal nieuw voor mij. Meestal verbouw je terwijl je klanten in hun huis blijven wonen of komen ze tenminste geregeld langs. Het mag dan stresserend zijn, het is wel leuk om die verrassing ook zelf eens mee te maken.”

Ken Creemers en Kelly Claessens: 'Het is ook simpel: zonder die commerciële partners kan een programma als ‘Blind gekocht’ niet gemaakt worden.' Beeld Thomas Sweertvaegher
Ken Creemers en Kelly Claessens: 'Het is ook simpel: zonder die commerciële partners kan een programma als ‘Blind gekocht’ niet gemaakt worden.'Beeld Thomas Sweertvaegher

Programma’s als Blind gekocht en Ons huis/Nieuw huis zijn een uitgelezen kans voor bouwbedrijven om hun logo’s in beeld te manoeuvreren. Zijn die samenwerkingen geen beperking van jullie artistieke vrijheid?

Claessens: “Dat valt mee. Je bent bij het maken van sommige keuzes natuurlijk beperkt tot wat de commerciële partners in de collectie hebben. Ik werk bijvoorbeeld heel veel met kleur en wat dat betreft blijf ik soms wat op mijn honger zitten. Ik vraag de keukenleverancier bijvoorbeeld al drie jaar om nieuwe kleurtjes. Maar voorlopig moet ik het met roze en groen blijven doen. Dan is het zaak om daar op een creatieve manier mee aan de slag te gaan. Het is ook simpel: zonder die partners kan een programma als Blind gekocht niet gemaakt worden.”

In de eerste aflevering van Ons huis/Nieuw huis werd dankzij de hulp van die sponsors een volledige woning gerenoveerd met een budget van 100.000 euro. Schept dat geen valse verwachtingen bij ‘gewone’ klanten die voor datzelfde bedrag ook zo’n televisie-renovatie willen?

Claessens: “De meeste mensen weten wel dat we op tv iets meer kunnen doen dankzij die commerciële deals. Je moet ook oppassen met wat je in zo’n programma ziet. We renoveren niet telkens de volledige woning, maar de ruimtes die niet aangepakt worden komen meestal niet in beeld.”

Creemers: “Net daarom vermelden we bij Ons huis/Nieuw huis ook expliciet dat het eindresultaat er mede kwam dankzij de sponsorbedrijven. Mensen onderschatten sowieso vaak wat zo’n verbouwing kost. Ze komen meestal met een budget aanzetten dat vijftien tot twintig procent lager ligt dan wat nodig is. Dat was ook al voor ik op televisie kwam het geval. Maar wanneer je dan plannen tekent en ze keuzes moeten maken blijkt er meestal nog wel een extra spaarpotje te zijn.”

Claessens: “Dat is een typisch Vlaamse reflex. Mensen laten bij zo’n eerste gesprek wat de financiën betreft nooit het achterste van hun tong zien. Terwijl het voor ons gewoon handiger is om van bij het begin te weten wat de mogelijkheden precies zijn. Dat is de enige manier om de juiste ontwerpkeuzes te maken. Soms is het gewoon beter om wat meer geld op tafel te leggen en de dingen meteen grondig aan te pakken. Ook dat is trouwens een extra moeilijkheid bij Blind gekocht; je hebt meestal niet de luxe om daar met de kandidaten over te praten. Het budget is wat het is. Je krijgt een bepaald bedrag en daar moet je het mee zien te doen.”

Creemers: “Ook voor accessoires en zo moeten we echt op de centen letten.”

Claessens: “Ik ken ondertussen de volledige collectie van Zara Home uit mijn hoofd. Ik heb zelf een eigen interieurwinkel, La Fabrika, maar daar kan ik voor Blind gekocht niet gaan shoppen. Daar is gewoon geen budget voor. En dus krijg ik nu mails van mensen die in het programma een leuke vaas hebben gezien en me laten weten dat ze die in mijn winkel niet vinden.”

Vormen de stijgende materiaalprijzen een probleem voor programma’s als Blind gekocht of Ons Huis/Nieuw huis?

Claessens: “Wij hebben ons bij het inschatten van de kosten toch een aantal keer vergist. Zeker het laatste jaar. Het is wel frustrerend om dan dingen te moeten schrappen of naar goedkopere oplossingen te zoeken. “

Creemers: “Niet alleen de materiaalprijzen, ook de uurlonen zijn fors gestegen na corona. Als er drie man bij je langskomt om tegen een tarief van 55 euro per uur een gyproc-plafondje te steken dan tikt dat heel snel aan. Mensen schrikken als daar de factuur voor in de bus valt.”

Claessens: “Ook al omdat ze meestal iemand kennen die het zonder factuur voor 30 euro per uur wil doen.”

Zouden jullie zich zelf ooit inschrijven voor een programma als Blind gekocht of Ons huis/Nieuw huis?

Claessens: “Zot! Ik zou als interieurarchitect de inrichting van mijn huis nooit uit handen geven. Maar mocht ik beroepsmatig niet met interieurs bezig zijn, dan misschien wel. De kandidaten krijgen heel veel waar voor hun geld. En na vijf seizoenen weten ze ondertussen waar ze zich aan kunnen verwachten, dat helpt. Dat ze ooit kandidaten gevonden hebben voor dat eerste seizoen, vind ik nog steeds bijzonder.”

Creemers: “Puur vanuit de filosofie van het programma zou ik mee durven te doen aan Ons huis/Nieuw huis. Een paar jaar geleden waren wij trouwens de perfecte kandidaten. Mijn vrouw wilde dichter bij haar werk gaan wonen, ik had geen zin om ons appartement op te geven. Ik zou weleens willen weten wat dat had opgeleverd. Al wil ik – net als Kelly – natuurlijk liefst zelf bepalen hoe mijn huis er uit ziet. Het zou vreemd zijn om als interieurarchitect het leukste deel van je job aan iemand anders over te laten.”

Ons huis/Nieuw huis, woensdag om 20.45 uur op VRT 1

Blind gekocht, donderdag om 21 uur op Play 4

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234