Woensdag 01/02/2023

DM ZaptStef Selfslagh

Een van de weinige prettige bijwerkingen van Covid-19: we blijken allemaal wat milder te worden

Minister Ben Weyts (N-VA) flapte er in ‘Vandaag’ een ongelukkige uitspraak uit, maar niemand bleek daar aanstoot aan te nemen.  Beeld BELGA
Minister Ben Weyts (N-VA) flapte er in ‘Vandaag’ een ongelukkige uitspraak uit, maar niemand bleek daar aanstoot aan te nemen.Beeld BELGA

Stef Selfslagh zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: coronamildheid tijdens Vandaag, de talkshow van Danira Boukhriss.

Stef Selfslagh

Het gebeurde afgelopen dinsdag in het Eén-programma Vandaag. Danira Boukhriss vroeg viroloog Johan Neyts of er op onze planeet nog plekken zijn waar het coronavirus tot nader order níét heeft toegeslagen. “Antarctica”, antwoordde de wetenschapper. Waarop Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, eveneens aanwezig, met pretogen zei: “Allen daarheen.”

De uitspraak van Weyts betekende zoveel als: “Cool. Laten we elkaar ook op Antarctica in het gezicht gaan rochelen. Zo vallen er coronadoden op álle continenten.” Het was, kortom, een kwinkslag van het ongelukkige type. En dat besefte de minister wellicht zelf ook. Vermoedelijk dacht hij meteen nadat de woorden ‘allen’ en ‘daarheen’ in zijn mond hun valiezen hadden gepakt: “Weyts, godverdomme, wat zeg je nu weer? Was Corneel van Oosterweel qua communicatieve ramp nog niet voldoende?” Maar het probleem met woorden is: je kan ze niet onuitspreken. Vraag dat maar aan Viktor - ‘Ik haat kinderen’ - Verhulst.

Toch werd Ben Weyts - en dat was mooi - voor zijn slip of the tongue níét neergesabeld. Niet door Danira, niet door Johan Neyts, en ook niet door de immer op morele terechtwijzingen geilende Twitter-gemeenschap. Het leek wel of iedereen dacht: “Ach. Versprekinkje. Kan gebeuren. Hij die zonder zonde is, schrijve de eerste tweet. Keep calm en nies vooral in uw elleboog.”

Het lijkt erop dat het coronavirus onze drang tot bekritiseren tijdelijk vervangen heeft door een drang tot interpreteren: het in aanmerking nemen van context, draagwijdte en belang. Ook Maggie De Block werd niet meteen op de maatschappelijke brandstapel gegooid toen bleek dat ze bij haar bestelling van mondmaskers geblunderd had. We kijken naar verzachtende omstandigheden voor we de rotte tomaten bovenhalen. We tappen uit onze laatste voorraadjes clementie voor we naar pek en veren grijpen. Het is een van de weinige prettige bijwerkingen van Covid-19.

Zijn we milder omdat we beseffen dat onze politici zich tot het coronamonster verhouden zoals David tot Goliath? Zijn we genadiger omdat ons sociaal isolement ons doet beseffen hoe afhankelijk we van anderen zijn en we daardoor twee keer nadenken voor we onze medemens verbaal vierendelen? Of zijn we groothartiger omdat we in tijden van rampspoed beter het onderscheid kunnen maken tussen het essentiële en het bijkomstige?

Wellicht is ons mededogen het resultaat van ál deze factoren. Maar het zou fijn zijn, mochten we ook in het post-coronatijdperk wat zuiniger zijn met verwensingen. ‘I have always found that mercy bears richer fruits than strict justice’, zei Abraham Lincoln ooit. Zelfs uit zijn oorspronkelijke context gelicht, is dat een waarheid van hier tot Antarctica.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234