Zaterdag 28/03/2020

jeugdtheater

"Een stad heeft nood aan woeste ruimtes"

Twee jaar na de vorige editie worden kinderen dit weekend weer baas op de Gentse straten.Beeld Bas Bogaerts

Dit weekend nemen kinderen Gent in tijdens Wildemannen Woestewijven. Burgemeester Termont levert zijn stad over aan een creatieve chaos. Hoognodig, zegt coördinator Marieke De Munck: "Kinderen hebben recht op woestheid."

De Munck, de coiffure even ongetemd als het festival, kwam op het idee tijdens een project bij jeugdtheater KOPERGIETERY. Als een rattenvanger van Hamelen ging ze de straat op, met een grote sirene op een kar, om kinderen naar haar atelier te lokken. Marieke De Munck: "Ik vroeg me af waarom we met de kunsten zo vaak binnen zitten. Als we kinderen willen meekrijgen in onze poëzie dan moeten we ze buiten aanspreken." De Munck ging praten met de Gentse partners, zette de neuzen in dezelfde richting en de eerste editie van Wildemannen Woestewijven werd een succes. Meer dan 20.000 grote en kleine bezoekers volgden het parcours vol verrassende installaties, performances en poëzie.

De opkomst was overweldigend, maar er waren ook kritische stemmen: het festival zou, alweer, iets zijn voor de blanke middenklasse.

"We doen ons best om daar nu verandering in te brengen. We hebben een voortraject afgelegd met enkele scholen met een meer diverse populatie. De kinderen uit die klasjes presenteren zelf iets op het festival, en brengen hopelijk hun achterban mee. Het parcours leidt dit jaar richting Baudelopark en Sleepstraat, waar de bevolking diverser is. We worstelen trouwens eerder met kansarmoede dan met etniciteit. Kinderen uit de vierde wereld, van welke afkomst dan ook, zijn moeilijk te bereiken."

Waar in terreurzieke tijden ook aan wordt gewerkt, is veiligheid. De concentratie van veel kinderen op een relatief kleine oppervlakte doet wellicht alarmbellen afgaan.

"Het gesprek daarrond is niet makkelijk. Een aantal jongeren uit de theaterateliers van KOPERGIETERY bedacht bijvoorbeeld een 'onveiligheidsstraatje' met allerlei ongure figuren - bij de titel alleen al stonden de veiligheidsdiensten op hun kop. Ze wilden ook op voorhand weten wat er precies zal gebeuren, maar de meeste performances zijn pop-up, zonder regelmaat. Tot overmaat van ramp is alles gratis, waardoor we niet kunnen inschatten hoeveel mensen er zullen zijn. (glimlacht) Veiligheidsdiensten worden daar behoorlijk zenuwachtig van."

Begrijp je dat ze zich verantwoordelijk voelen?

"Natuurlijk, ze doen hun job, maar zij denken vanuit controle, terwijl het festival denkt vanuit risico - omdat volgens ons daaruit de mooiste dingen ontstaan. Door risico te nemen, ontdek je wat je nog niet kende of verwachtte. Door elk risico uit te sluiten maak je meteen schoonheid en poëzie onmogelijk.'

Heeft de stad, en zeker de 'hippe' stad Gent, baat bij wat meer rauwheid?

"Absoluut, en zeker de kinderen, want ik stel me soms de vraag waar zij vandaag nog wild kunnen zijn. De stad raakt meer en meer in de ban van het veilige, het nette en het commerciële. Terwijl er juist een grote nood is aan 'woeste ruimtes' waar ze ontsnappen aan de controle van volwassenen."

Wildemannen Woestewijven, op 1 en 2 oktober van 11 tot 19 uur in het centrum van Gent. Info: www.wildemannenwoestewijven.be

Marieke tipt

"De Kibbelaar aan de Reep is een performance van een Ijslands visserskoor, dat met zijn liederen de meest rebelse vis uit de Gentse binnenwateren opvist. Daar wordt nogal wat bij afgekibbeld, en voor de lekkerbekken wordt er zo’n visje geserveerd."

"De Wildekop van kunstenaar William Phlips is een enorme sculptuur van vier meter hoog die onder de Stadshal staat. Kinderen kunnen in de creatieve ateliers rondom hun twijfels, angsten, dromen, verlangens… opschrijven en die als neuskeutels of proppen oorsmeer in de Wildekop duwen. Zondagavond wordt de Wildekop in een optocht naar het Baudelopark gedragen, waar hij wordt verbrand, zodat die wensen zich als rook verspreiden over alle stadsbewoners."

Marieke de MunckBeeld jonas lampens

"In Tussen ’t Pas kan je belleke-trek doen, maar pas op dat jij niet degene bent die verrast wordt wanneer de deur openzwaait…"

"In Portus Ganda zullen twaalf ‘optimistjes’ rondvaren met op hun zeilen de tekeningen en boodschappen van kinderen die nagedacht hebben over een ‘nieuwe wereld’. De bootjes varen heen en weer, waardoor er een soort bewegend gedicht op het water ontstaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234