Maandag 06/07/2020

"Een monument, een geniale vakidioot, een lief mens"

Beeld photo_news

Niets dan lovende woorden voor icoon Gaston Berghmans. Een overzicht van hoe politici, komieken, mensen die met hem hebben gewerkt, en naaste vrienden hem zullen herinneren.

"Een monument van de Vlaamse volkshumor"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois betuigt zijn medeleven bij het overlijden van de Vlaamse komiek Gaston Berghmans.

"Hij is een monument van de Vlaams volkshumor. Als cabaretier wist hij -eerst samen met zijn kompaan Leo Martin, nadien alleen- een breed segment van de bevolking te beroeren."

"'Joske Vermeulen' is deel van ons canon geworden. Vlaanderen verliest vandaag een icoon", aldus de Vlaamse minister-president in een persbericht.

"De Sinjorenstad zal hem missen"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zegt in een reactie op het overlijden van Gaston Berghmans dat de Sinjorenstad hem zal missen. Hij wenst ook zijn medeleven te betuigen aan zijn familie en naasten.

"Twee maanden geleden bedankte ik Gaston op zijn negentigste verjaardag nog voor de lach die hij zo vaak op het gelaat van de Vlamingen toverde. Speels en ongedwongen vertolkte hij op het podium al het goede van wat men 'volks' noemt. De Sinjorenstad zal hem missen. Ik wens mijn medeleven te betuigen aan zijn familie en naasten. Rust zacht, Gaston."

Beeld VTM Nieuws

"Zijn sketches behoren tot collectief geheugen van Vlaanderen"

Antwerps schepen voor Cultuur Philip Heylen (CD&V) is "triest, maar ook dankbaar voor de vele keren dat Gaston Berghmans een grote glimlach opwekte". Dat zegt hij in een reactie.

"Ik ben - net als vele Antwerpenaren - opgegroeid met Gaston. Eerst als kleine jongen in de Seefhoek, waar Gaston een platenhandel Berghmans had, later met de vele sketches die tot het collectief geheugen van Vlaanderen behoren. Ik ben triest, maar ook dankbaar om de vele keren dat hij een grote glimlach opwekte. Rust zacht, Gaston Berghmans. Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw Jenny en zijn familie", zegt Philip Heylen.

"Een geniale vakidioot, maar een lief mens"

"Een geniale vakidioot, maar een lief mens", zo omschrijft gewezen VTM-oprichter Mike Verdrengh Gaston Berghmans. De Vlaamse acteur-komiek was één van de pioniers van VTM.

"Gaston was de meester van de timing, hij kon het publiek geweldig bespelen. In het na-oorlogse België was hij één van de grootste komieken. Hij was trouwens een perfectionist, een pietje-precies."

Mike Verdrengh kende Berghmans ook buiten het werk. "Hij was erg joviaal en we hebben veel gelachen. Gaston hield ook van het leven, met een biertje of een whisky. Hij was ook een bourgondiër."

Verdrengh kijkt wel met enige tristesse terug op de periode dat er vanuit bepaalde hoek werd neergekeken op de humor van Gaston en Leo. "Gelukkig is dat later toch nog goedgemaakt en hebben veel mensen ingezien dat Gaston en Leo onwaarschijnlijke vakmannen waren".

Beeld photo_news

"Gaston heeft me geïnspireerd om dezelfde weg in te slaan"

Acteur Carry Goossens noemt de zaterdag overleden acteur Gaston Berghmans één van zijn grote voorbeelden. "Als kind keek ik al naar hem op en hij heeft me geïnspireerd om diezelfde weg in te slaan en ook te gaan acteren", vertelt hij aan Belga. "Gaston was de meest veelzijdige komiek die Vlaanderen ooit heeft gehad."

Gaston was als kind al één van de grote voorbeelden van Carry Goossens. "Toen ik als 7-jarige bij mijn grootmoeder aan zee was, gingen we samen naar Gaston kijken. Ook later op de scène heeft hij me geïnspireerd. Ik heb de eer gehad met hem samen te werken en vind hem de beste komiek die we ooit gehad hebben. Hij was een van de laatsten van de grote generatie die nog leefde."

"Hij had een perfecte timing en was soms zelfs iets té perfectionistisch. Hij was een ongelofelijk talent. Hij was geen acteur maar een echte komiek."

De laatste jaren had Goossens wat minder contact. "Onze wegen waren wat uit elkaar gegaan. Gaston wilde het wat rustiger aan doen. Maar we stuurden elkaar nog een kaartje bij verjaardagen en kwamen elkaar nog wel eens tegen." "Ik zal me Gaston herinneren als de meest veelzijdige komiek die Vlaanderen ooit gehad heeft. Hij entertainde jong en oud en heeft verschillende generaties laten lachen."

Beeld photo_news

"Eén van de allergrootste komieken"

Komiek Geert Hoste omschrijft zijn overleden collega Gaston Berghmans als "één van de allergrootste komieken" die Vlaanderen ooit gekend heeft. Hij wil hem in een reactie dan ook bedanken voor alle humor die hij gegeven heeft.

"Met het overlijden van Gaston Berghmans komt er een einde aan de naoorlogse periode in het cabaret en de variété, waartoe ook Toon Hermans en Wim Sonneveld behoorden. In Vlaanderen waren zij de 'grote drie' en ik denk dat iedere Vlaming wel van Gaston Berghmans hield. En nu is de laatste en de grootste clown van Vlaanderen verdwenen", zegt Hoste, die ook zijn medeleven betuigt aan de familie.

Beeld belga

"Gaston was een geliefd figuur"

"Gaston was een geliefd figuur en Vlaanderen verliest met hem één van de grootste komieken", zo reageert zanger Will Tura op het overlijden van Gaston Berghmans. "Hij had zijn eigen stijl, maar dat konden de mensen duidelijk meer dan appreciëren".

Zelf heeft Will Tura Gaston Berghmans niet zo veel ontmoet. "Ik had meer contact met Leo Martin, maar de keren dat Gaston en ik elkaar zagen ging dat gepaard met heel veel respect langs beide kanten." Ook Will Tura beaamt dat sommige mensen wel eens neerkeken op de humor van Gaston en Leo, "maar door het succes van onder meer de tv-programma's" is dat gevoel door de jaren heen verdwenen.

Beeld photo_news

"Eén van de pioniers van VTM"

Medialaan wil Gaston Berghmans vooral bedanken voor alle mooie tv-momenten de voorbije 27 jaar. Gaston was één van de pioniers van VTM. Hij had er al een succesvolle carrière van 30 jaar opzitten toen hij in februari 1989 samen met zijn kompaan Leo Martin de heel onzekere overstap maakte naar de commerciële zender.

"Het werd het begin van een enorm succesverhaal", aldus Medialaan. Standup comedy, sketches en typetjes, het was een mix die aansloeg bij de Vlaamse kijkers."

"'De Gaston en Leo'-show brak records en was in 1993 het best bekeken Vlaamse programma van het jaar. Ook na het overlijden van Leo Martin bleef Gaston solo scoren met 'De Gaston Berghmansshow' en, samen met Jan Van Dyke en Carry Goossens, in 'Twee Straten Verder'. Verrassen deed hij dan weer als acteur in de sitcom 'Dennis' waar hij de grootvader van Axel Daeseleire speelde.

De humor van Gaston is tijdloos, merkt Medialaan op. Ook de jongere generatie blijft ervan genieten. Dat bewijst ook het blijvende succes van zijn shows en sketches die nog regelmatig worden herhaald.

"Met Gaston Berghmans verliest de Vlaamse tv-wereld één van zijn grootste iconen. Joske Vermeulen woont niet langer aan de Trammezandlei."

De medewerkers en directie van Medialaan bieden hun innige deelneming aan Gastons echtgenote Jenny, dochter Chantal en schoonzoon Paul.

Beeld photo_news

"Gaston was een leermeester, hij was uniek"

Gaston Berghmans was een voorbeeld voor heel wat Vlaamse acteurs. "Hij heeft me geïnspireerd, hij was een leermeester", zegt acteur Ben Segers. "Ik ben met zijn werk opgegroeid. Ik was verknocht aan zijn oudejaarsshows, die waren een vaste waarde bij ons thuis."

"We wilden in het derde seizoen van 'Wat Als?' met Gaston samenwerken, maar door zijn gezondheid is dat er jammer genoeg niet van gekomen." Voor Segers kwam het bericht van het overlijden niet geheel onverwacht. "Ik wist dat het niet goed met hem ging en had een vermoeden dat we snel afscheid van hem zouden moeten nemen", zegt de acteur aan Belga. "Hij heeft een mooie leeftijd bereikt, 90 jaar, en prachtige dingen gedaan."

Segers werkte nooit samen met Berghmans maar mocht wel enkele van zijn sketches brengen. "Voor zijn 80ste verjaardag werd in de Bourlaschouwburg in Antwerpen een groot feest voorzien. Ik mocht twee sketches brengen en heb daarvoor samengewerkt met Nico Sturm en Bruno Vanden Broecke. Gaston zat op de derde rij en zei ons achteraf dat wij het beter hadden gedaan dan hij en Leo destijds. Dat zal ik nooit vergeten."

Voor het derde seizoen van 'Wat Als?' zou Segers gaan samenwerken met Berghmans. "De bedoeling was dat hij in enkele stukjes zou meedoen, maar tijdens de voorbereidingen bleek dat zijn gezondheid dat niet meer toeliet", aldus Segers. "Maar het feit dat er een derde seizoen van 'Wat Als?' komt, is dus wel een beetje zijn schuld (lacht)."

"Ik zal me Gaston herinneren als een fantastisch acteur", zegt Segers. "Hij was niet alleen komiek, maar heeft heel wat andere serieuze dingen gedaan waar mensen vaak niet meer aan denken. Gaston was lachen, genieten... zoals hij was er geen ander, hij was echt uniek."

Beeld Medialaan

"Heel mijn generatie is met hem opgegroeid"

Humorist Gaston Berghmans zal door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) herinnerd worden als de "breekbare humorist" waarmee zijn generatie in de jaren 70 en 80 is opgegroeid. "Hij speelde vaak de schlemiel, toonde zijn zachte kant", zegt Gatz. "Hij had iets weemoedigs - the tears of a clown."

Gatz' favoriete sketch van Berghmans is die van Joske Vermeulen. "Zoals iedereen, waarschijnlijk. Het is zo'n eenvoudig verhaal, flinterdun eigenlijk. Maar weinigen kunnen het brengen zoals hij dat gedaan heeft. Honderdduizenden Vlamingen, en misschien nog veel meer, kunnen zich die sketch voor de geest halen."

"Berghmans en kompaan Leo Martin werden in de jaren 70 en 80 bekend bij het grote publiek, al waren ze daarvoor al actief in het variété", zegt Gatz. "Maar echt groot werden ze toen VTM hen oppikte."

Voor Gatz was de Antwerpse humorist eerst en vooral een vakman, met een feilloos gevoel voor timing. "Humor gaat niet alleen om goede grappen, maar ook om timing: dat is het verschil tussen iemand die op café scoort met wat grappen en iemand die dat op scène doet, zoals Berghmans."

Beeld belga

Het Antwerpse stadsbestuur betuigt in een persmededeling zijn oprechte deelneming aan de familie van de overleden Gaston Berghmans. Uit respect voor deze "belangrijke Antwerpse komiek" wordt vanaf zondag een rouwregister geopend in het stadhuis. Het rouwregister kan zondag ondertekend worden van 12 tot 17 uur aan de balie van de expo '450 jaar stadhuis', via de ingang aan de Grote Markt. Op weekdagen kan dat elke werkdag van 8 tot 17.30 uur, maar dan aan de inkombalie van het stadhuis aan de Suikerrui. Het rouwregister blijft er liggen tot aan de begrafenis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234