Zaterdag 24/09/2022

DM Zapt

Een kwartiertje glottaal warmlopen en een match die is afgefloten nog voor ze is begonnen

Mia Doornaert. Beeld ID
Mia Doornaert.Beeld ID

Frederik De Backer zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: De afspraak.

Frederik De Backer

Het wordt stilaan tijd om te kiezen, jongens, want ik trek het niet meer. In een maatschappij geobsedeerd door meningen kunnen we ervoor kiezen voort te doen zoals we bezig zijn, tuimelend en buitelend van de eerste naar de twintigste discussie van de dag, elk om ter belangrijkst maar met de vluchtigheid van een scheet in een windhoos, of we kunnen ervoor kiezen om per dag één debat te voeren, maar dan deftig, met argumenten en tegenargumenten, met respect voor de grootmeester aan de andere kant van het schaakbord, en bovenal: met tijd.

Deze week zag ik hoe Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en UAntwerpen-rector Herman Van Goethem zich als druistige wolven stortten op de boxer-barones Mia Doornaert. Het ging over de generatie watjes die vandaag werkonbekwaam wordt geslagen door de minste kritische opmerking, en of dat klopt of niet doet in dezen niet eens ter zake. Net als Doornaert meermaals opwierp ken ook ik veel jongeren, en mijn antwoord is: ik ken een hoop watjes en ik ken een hoop schuurpapiertjes. Ik ken er die bij wijze van spreken nog elke dag aan moeders tepel hangen, en ik ken er die noodgedwongen hun studies hebben stopgezet voor een kutbaantje om hun vader – nochtans een man van een vorige en dus betere generatie – te onderhouden nadat die door het door zijn generatie opgezette systeem voortijdig terzijde werd geschoven.

Deel mijn generatie gerust enige klappen uit, ze zijn vaak terecht, maar vergeet niet wie ze heeft opgevoed.

Sla mij om de oren met een gefundeerd en minutieus opgebouwd betoog. Beide partijen. Als we dit tijdsgewricht ooit zouden willen verdenken van enige beschaving, laten we onze manier van discussiëren dan op zijn minst naar het niveau tillen dat ruim twee millennia geleden werd gehanteerd, toen mensen als Isocrates, Demosthenes en Cicero gevraagd werd te spreken en de rest vooral te zwijgen. Met name dat laatste lijkt me hoe langer hoe wenselijker. Niet in elk keelgat weergalmt de wijsheid. Geef míj experts en hen de tijd.

Nu moet ik toekijken hoe Mia Doornaert van argument naar argument struikelt, voortdurend onderbroken door Schols, Van Goethem en Dalle, want het hele zaakje dient binnen de vijftien minuten afgehandeld omdat Bashir Abdi nog iets moet komen vertellen over marathonlopen. Wat je krijgt is, net zoals met Joël De Ceulaer en Karel Van Eetvelt twee maanden geleden, een kwartiertje glottaal warmlopen en een match die is afgefloten nog voor ze is begonnen. Wat in elkaars mond staan kwijlen om vervolgens het condoom ongeopend bij het vuilnis te gooien. Welnu, ik blijf onvoldaan achter.

Behandel een belangrijke kwestie alsof ze belangrijk is. En als ze dat niet is, niet belangrijk genoeg om een vol uur aan te wijden, laat het dan stil zijn.

Of ben ik nu een watje?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234