Dinsdag 22/10/2019

Een klein pleidooi voor kinderradio

Beeld UNKNOWN

Sommige radio mag bloedeloos heten, Jan De Smet blijft hoopvol en heeft een voorstel: 'haal die arme kindjes weg van dat eeuwige blauwe scherm'. De Smet is muzikant en radiofreak. In 2012 begint hij aan de allerlaatste tournee met De Nieuwe Snaar. Dit najaar maakt hij elke dinsdagavond radio bij Radio 1.

Toen ik bijna twee weken geleden met de zweethanden van een neofiet mijn eerste bijdrage opnam voor de nachtelijke uitzending van Closing Time op Radio 1 blokkeerden de beide cd-spelers na exact 45 minuten opname. De technische dienst raadde ons aan, wegens de beperkte en dus zeer zeldzame studio-uren , te verkassen naar een andere opnameruimte in het Reyerscomplex. De verbaasde vragen die ik haast woordeloos stelde werden onmiddellijk gepareerd : " Tja, dei dinges weurren hier bena nimier gebruikt". En ik kreeg ongewild het antwoord op de vraag die ik me in het verleden reeds meermaals stelde : waarom de muziekprogrammatie op onze nationale radio's de laatste jaren zo bloedeloos overkwam.

Immers, moderne radiomakers moeten zich voor hun muziekkeuze in veel gevallen beperken tot het selecteren van een selectie die alreeds werd geselecteerd door de selecteur die de muziekcomputers voedt en die zich op zijn beurt vermoedelijk ook moet houden aan opgelegde parameters, doorsnee-criteria, taalverhoudingen en andere onzin.

Radiogeluk
En toch klonken er in de zomerprogrammatie plotseling ongehoorde en spannende muziekjes uit mijn luisterpost. Het was (en blijft) een simpel, maar schitterend idee om aan een brede waaier muzikanten/muziekliefhebbers een lijst van 100 onmisbare platen te vragen en die met een kleine verantwoording aan de luisteraar te presenteren. Ik mag hopen dat deze (nu toch al) 1000 liedjes opgeslagen zijn in die vermaledijde VRT-computer, zodat ze te pas en te onpas met een simpele muisklik terug de ether kunnen worden ingejaagd. (Mijn speciale dank gaat uit naar Bart Peeters die de euvele moed had om het heerlijke 'The Great Valerio' van Richard Thompson in de messcherpe versie van Swan Arcade, aan de moderne mensheid terug te schenken. Maar natuurlijk ook een dikke merci aan Marc, Jan, Dani, Serge, Alex, Ayco, Koen, Bent en Kurt voor hun prachtige, en vooral niet voor de hand liggende keuzes.)

Mijn radiogeluk kon niet op toen ik na de SONAR 1000 ook nog dagelijks bezoek kreeg van de onverwoestbare en immer alerte Jan Hautekiet die niet minder dan twee uur lang spannende 'talkradio' maakte met een uitgelezen keuze aan rasvertellers .

Twee uur lang dezelfde praatgast, op de middag dan nog! Het leek wel een utopische wens van de ware radiofreak die alsnog in vervulling ging . En dat in 2011 ! Er is dus toch nog hoop.

Een domper op de zopas geventileerde feestvreugde is het totaal ontbreken, en dat al jarenlang, van een echt radioprogramma voor kinderen. (Naar kinderachtige programma's moeten we helaas en jammer genoeg niet ver zoeken.) Ik herinner me en het lijkt me al een eeuwigheid geleden de zalige woensdagmiddagen bij respectievelijk omroep Brabant en Radio 1, toen ik als sporadische medewerker en trouwe luisteraar de geheimen van spannende radio hoorde ontstaan, meemaakte en analyseerde .

Tot mijn eigen grote verbazing heb ik die ervaring jaren later goed kunnen gebruiken toen ik mezelf de opdracht gaf om dat gebrek aan kinderradio te ondervangen met muzikale voorstellingen voor die bewuste doelgroep. Ook de impact van die bewuste radioprogramma's was niet te onderschatten, want de live-uitzendingen op verplaatsing brachten complete volksverhuizingen met zich mee en mochten het bordje 'uitverkocht' meermaals aan de inkomhal zetten.

Het zichtbare enthousiasme van de toenmalige (en soms zeer bekende) radiomedewerkers was dan ook de logische kers op de taart.

In die nu al maanden aanslepende discussies over het derde VRT-net heb ik nog niemand horen verklaren dat het in feite beter zou zijn om die kinderen veel meer van de tv weg te halen door hen meer spannende alternatieven te bieden . Radio is een perfect medium om fantasieën te prikkelen met het grote voordeel dat je, terwijl je luistert, ondertussen ook nog andere fijne dingen kan doen. Alles wat Kapitein Winokio maakt, de prachtige luisterboeken van het geluidshuis, de voorstellingen van (o.a.) Dimitri Leue en Pieter Embrechts in Het Paleis: wat een onuitputtelijke bron van inspiratieve talenten voor een nieuw soort kinderradio blijft hier al jarenlang schaamteloos onaangeroerd!

Kom op, minister van Media, laat u niet kennen, wees voor één keer eens echt slim, denk ook eens aan die goeie ouwe radio en haal die arme kindjes weg van dat eeuwige blauwe scherm, hun creativiteit zal er wel bij varen.

 Een onuitputtelijke bron van talent voor een nieuw soort kinderradio blijft al jarenlang schaamteloos onaangeroerd  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234