Donderdag 23/03/2023

InterviewWinnares Marianne Haeck

Een jaar na ‘1 jaar gratis’: ‘Ecuador! Oesters en kreeft! Een elektrische gitaar!’

null Beeld Vrt
Beeld Vrt

De start van de nieuwe editie van 1 jaar gratis biedt een uitstekende gelegenheid om één van de weinige winnaars van het verdoemde en gelukkig stilaan al vergeten 2020 te fêteren: Marianne Haeck uit Lokeren.

Noud Jansen

Zij won aan het begin van de eerste lockdown 1 jaar gratis en mocht bijgevolg het nettojaarloon van de best verdienende tegenspeler – 71.712 keiharde euro’s – op haar bankrekening bijschrijven. Onder het motto ‘De vraag stellen is ze beantwoorden’: zou dat zo goed hebben gevoeld als u en wij denken dat het voelt?

Marianne Haeck(lacht): “Toch wel, ja. Telkens wanneer ik terugdenk aan het moment dat ik won, verschijnt er spontaan een glimlach op mijn gezicht. Meedoen aan 1 jaar gratis was al een heerlijke ervaring op zich: ik was nog nooit op televisie geweest, en zowel voor als achter de schermen heb ik een geweldige tijd gehad. Maar om dan ook nog eens met de hoofdprijs naar huis te gaan – enfin, de énige prijs: dat was de kers op de taart.

“Heerlijk ook om wat later iedere zaterdagavond samen met de kinderen en de kleinkinderen op tv te kunnen zien hoe ik het ervan afbracht (lacht). Jammer wel dat we de finale niet samen hebben kunnen zien: de eerste lockdown was toen net ingegaan. Maar goed, de uitkomst kende iedereen toch al, want ze waren mijn trouwste supporters tijdens de opnames.”

U viel helemaal stil toen presentator Thomas Vanderveken u tot winnaar uitriep.

Haeck: “Ik had dan ook nooit verwacht dat ik zou winnen, zelfs niet toen ik het tot de finale schopte, met drie jonge mensen naast me. Ik dúrfde er ook niet op te hopen, om niet al te teleurgesteld te zijn wanneer ik eruit zou liggen. Dat het toch lukte, verraste me compleet. Stiekem was het ook een kleine overwinning op mezelf: ’t heeft mijn zelfvertrouwen goed gedaan.”

Was dat dan nodig?

Haeck: “Achteraf bekeken wel, ja. Ik ben maar tot mijn 14de naar school geweest, en sindsdien heb ik altijd met mijn handen gewerkt: dertig jaar lang hebben mijn man en ik een bloemenwinkel uitgebaat, en toen we daar na enkele tegenslagen mee zijn moeten stoppen, ben ik als heftruckchauffeur gaan werken bij Volvo in Gent. Nooit heb ik de gelegenheid gehad om iets met mijn hoofd te doen, waardoor je toch begint te denken dat je niet al te slim bent. Ik schrok dan ook serieus toen ik vernam welke beroepen de andere deelnemers zoal hadden: er zat een dokter bij, een pilote, een student burgerlijk ingenieur, een professor. Oeioei, dacht ik, ik ga er al in de eerste aflevering uit liggen!”

Fout gedacht.

Haeck: “Ja, gelukkig. Op mentaal vlak heeft het me goed gedaan dat ik het tegen die mensen heb kunnen halen, ook al besef ik natuurlijk dat het niet echt een grote verdienste is om een spelletje te winnen.”

Had u zichzelf ingeschreven?

Haeck: “Nee, mijn man André. Hij had een filmpje gezien waarin Thomas Vanderveken vertelde dat hij kandidaten aan het rekruteren was, en hij is meteen op me afgestapt: ‘Dat is nu eens echt iets voor jou.’ ‘Schrijf me dan maar in’, zei ik. Ik had nooit verwacht dat hij dat ook daadwerkelijk zou doen, maar kijk. Blijkbaar ken ik mijn man na 43 jaar huwelijk nog altijd niet helemaal.

“Dat ik uit al de mensen die zich hadden ingeschreven – duizenden waren het er – geselecteerd werd, was op zich al een grote verrassing. Ik dacht: laat ik me vooral proberen te amuseren.”

Had u een tactiek?

Haeck: “Niet echt. ’t Is te zeggen: ik had op voorhand wel naar YouTube-fragmenten gezocht. Veel heb ik er niet gevonden, maar er was er toch eentje dat me geholpen heeft, uit de tijd dat Herman Van Molle het programma nog presenteerde. De winnares van zijn laatste seizoen (Kathleen Hens, red.) verklapte daarin wat haar tactiek was: ‘Ik tel altijd.’ Die raad heb ik ter harte genomen: ik heb me zelden afgevraagd wie volgens mij het juiste antwoord ging weten, ik heb vooral geteld in welk vak de minste mensen stonden, zodat ik daar kon gaan staan. Zo heb ik zelf veel punten kunnen sprokkelen, en zorgde ik er tegelijk voor dat niemand anders met een boel punten kon weglopen.”

Het was uw grote droom om, mocht u 1 jaar gratis winnen, orchideeën te gaan bekijken in Ecuador.

Haeck: “Klopt, ja. Kennissen van ons hebben in Ecuador een domein van ongeveer 35.000 hectare, waarop ze orchideeën kweken. Mijn man en ik zijn allebei gek van orchideeën, en bij wijze van uitgestelde huwelijksreis wilden we dat domein eens gaan bezoeken, en er meteen een weekje vakantie aan koppelen. Toen ik won, dacht ik dus ook meteen: Ecuador, here we come! Het probleem was alleen dat de opnames dan wel plaatsvonden in september 2019, maar dat het geld pas gestort werd nadat de finale was uitgezonden, in maart van dit jaar. En ja, toen zaten we al in lockdown. Door corona zal het dus waarschijnlijk nog tot eind 2022 duren voor we vertrekken. Maar dat we het zullen doen, staat vast.

“Zo ben ik er ook 100 procent zeker van dat ik ooit nog een optreden van de Red Hot Chili Peppers zal bijwonen, al moet ik ervoor naar Engeland of Frankrijk. Ik ben een grote fan, vooral dan van gitarist John Frusciante, en het is al jaren mijn droom om hen ooit live te zien.”

Als alles goed gaat, staan ze volgend jaar op Werchter.

Haeck: “Dat wordt dan het eerste muziekfestival van mijn leven. Dat is nóg zo’n droom die nooit in vervulling is gegaan: een festival bijwonen.”

Waarom is u dat nog nooit gelukt?

Haeck: “Ik ben getrouwd op mijn 19de, en in die tijd was het, althans in mijn wereld, not done om als getrouwde vrouw nog naar festivals te gaan. Daarvoor was ’t er nochtans wel ooit bijna van gekomen. André en ik zouden naar Jazz Bilzen gaan, maar op de ochtend van het festival zei hij ineens: ‘Ik zie het niet zitten om helemaal naar ginder te rijden.’ En dus zijn we thuisgebleven, ook al keek ik er enorm naar uit – onder meer Lou Reed trad er op. Een paar maanden later zijn we getrouwd, en is het er nooit meer van gekomen.

“In september zijn André en ik wel naar twee opnames gaan kijken van het nieuwe seizoen van 1 jaar gratis. Plezierig hoor, om eens helemaal ontspannen in de tribune te kunnen zitten. ’t Was daar een beetje zoals je het in De slimste mens hebt gezien: in kleine groepjes, met een grote afstand tussen de verschillende bubbels.”

Ex-winnares Kathleen Hens trakteerde na haar winst alle deelnemers op een avondje uit.

Haeck: “Dat was ook mijn bedoeling! Eind maart, op de avond waarop de finale werd uitgezonden, zouden we allemaal nog eens samenkomen: ik had een etentje geboekt in een tof restaurant. Het voorschot was zelfs al betaald, dat staat nu nog altijd vast. Maar uitstel is geen afstel: we houden contact via WhatsApp totdat de situatie het toelaat om op restaurant te gaan.”

Heeft u zichzelf dan werkelijk geen énkele uitspatting veroorloofd met die 71.712 euro?

Haeck: “Tot nog toe niet, nee. We letten sinds mijn winst wel wat minder op de kleintjes, maar dat heeft ook te maken met de coronacrisis: doordat we altijd thuiszitten en dus amper geld opmaken, durft mijn man zich in de supermarkt al eens te laten gaan – André doet bij ons de boodschappen. ‘Het moet altijd een klein beetje feest zijn’, zegt hij weleens, en daar heeft hij zich dit jaar al goed aan gehouden: hij is al eens thuisgekomen met kreeft of oesters, en bijna altijd met een fles bubbels (lacht).”

Als ik zo onbeleefd mag zijn: die 71.712 euro, is dat een nettobedrag?

Haeck: “Jaja, ’t is vrijgesteld van belastingen.

“Nu ik er zo over nadenk: ik heb mezelf tóch een kleine uitspatting veroorloofd.

Aha!

Haeck: “Nu ga je lachen: ik heb mezelf een tweedehands elektrische gitaar gekocht.”

Waarom zou ik lachen?

Haeck: “Ik ben 62, hè? (lacht) ’t Is mijn bedoeling om er echt op te leren spelen zodra ik met pensioen ga. Maar nu al ben ik er iedere dag even op aan het tokkelen, bij wijze van gewenning – mijn zoon had me dat aangeraden.”

Ik mag hopen dat het op z’n minst een Fender Stratocaster is?

Haeck: “Nee, iets goedkopers. Wel toevallig dat je dat zegt, want mijn man heeft me beloofd dat hij me een nieuwe Fender Stratocaster cadeau zal geven wanneer ik erin slaag om ‘Yellow Ledbetter’ van Pearl Jam te spelen – één van zijn favoriete liedjes. Heel lief hoor, maar ik weet niet of je ‘Yellow Ledbetter’ kent? De kans dat ik dat ooit fatsoenlijk zal kunnen spelen, is nog kleiner dan de kans om 1 jaar gratis te winnen.”

1 jaar gratis, elke donderdag om 20u.40 op één

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234